Világbajnokság Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2013/09/19
Hirdetés

Ha megkésve is, de pár szót illik ejteni a londoni VB-ről. Mielőtt részletezném, hagy említsem meg, hogy az elmúlt hat évben ez volt az ötödik VB, ahol az időjárás komolyan befolyásolta a versenyek végkimenetelét, ami úgy gondolom elfogadhatatlan. Az ITU-nak lépnie kellene az ügyben, és a VB-ket olyan időpontban, olyan helyen kellene megrendezni, ahol és amikor triatlon versenyre alkalmas az idő. Azt ugyanis gondolom sejteni lehet, hogy egyes helyeken a kijelölt hétvégén nagyjából mi várható.

2008-ban Vancouverben 12fok alatt volt a víz! Plusz a levegő sem égette szét a börünket... Gondolom a tenger arrafelé 5-10fokot nem ugrál. Utána volt egy melegebb VB, az ausztráliai Gold Coast-on, ami Király Kristóf remekléséről lesz számunkra emlékezetes. Bár ott nem voltam kint, azért biztosan kellemes VB volt, és amatőrtől profiig mindenki ki tudta magából hozni a maximumot, illetve a verseny egyben egy jó kis nyaralás is volt. Utána következett Budapest, ami egy esős, mocskos hétvége lett. Mondjuk Budapestre nem feltétlenül igaz a hideg-esős idő szeptember elején, ez inkább a pech kategória. Utána Pekingben ismét eső és rossz idő, nulla nézővel. Nem volt túl kellemes hétvége. Következett tavaly Auckland, ahol a tavasz (ami nekünk ősz) hagyományosan esős. Ezt tudom, mert lehúztam arrafelé fél évet régebben. A versenyek ennek jegyében szeles, esős időben lettek megrendezve, aminek töménytelen mennyiségű bukás lett az eredménye (köztük mindkét junior lányunkkal). Amikor Zsani beért a célba, megszámolta, 19 junior lány volt a medical sátorban. Nem annyira természetes dolog ez azért. Aztán jött most London, ami ugye Anglia, tehát esik. Nem vagyok Aigner Szilárd, nem tudom van-e, létezik-e ott olyan időszak, amikor statisztikailag elképzelhető a száraz hétvége Angliában, de ez most nem az volt, az szent. Megint eső, a Hyde parkban egy csomó felfestésen hullottak a versenyzők, mint a legyek. Most is egy junior lány, Bicsák Flóra ment erre nekünk rá. Szóval én úgy gondolom, jobban kellene tisztelni a versenyzők fizikai és anyagi befektetését, amit egy ilyen VB-be beletesznek, és nem annulálni az egészet jó néhány versenyző esetében azzal, hogy triatlonozásra alkalmatlan időben rendezünk versenyeket. Eleve, nem az a cél, hogy jó hangulatú, sok nézőt vonzó, sok amatőrt kiszolgáló események legyenek a VB-k? Persze most mondhatjuk, hogy Aucklandben és itt is sokan indultak. Élek a gyanúval, hogy az angolok jégesőben is indulnának, viszont az egész hangulatának, a közvetítés élvezhetőségének jót tenne néha egy kis napsütés is...

Arról már nem is beszélek, hogy tök ciki, amikor top versenyzők (pl a grand final-ig vezető amerikai Jorgensen) nem tudnak végigmenni a versenyen önhibájukon kívül...

No akkor a lényeg, rögtön az első futomon, a junior lányoknál érdekeltek voltunk mi Uniqások, hiszen az EB 6ik helye után Horváth Zsanitól vártunk némi sziporkázást. Szegény bekapott valami bacit, ami miatt a verseny előtti két héten végig köhécselt. Ha nem is 100%-ot mindig, de edzeni tudott, viszont komoly ventillációnál kábé rohamai voltak. Ennek ellenére Zsani parádésan úszott, végig az élbollyal haladt, majd nemes egyszerűséggel ledepózta őket, és jó volt látni, hogy egy magyar 20m előnnyel ugrik bringára egy VB-n, és pislog hátrafelé, hogy hé csajok, nem megyünk? Aztán kerékpáron is szépen dolgozott, egy 14fős bollyal el is sikerült tekeriük másfél perccel az üldözőktől. Én lelki szemeim előtt már láttam egy óriási eredményt. Ehhez "mindössze" egy EB-n már bemutatott futásra volt szükség. Persze tudjuk, hogy Zsaninak egyelőre a futás a leggyengébb száma, de azért ilyen előnnyel abban bíztunk, hogy egy számjegyű eredmény születik. Sajnos a futás köhécselve nem volt az igazi, így egy picit visszafogottabb teljesítményt nyújtott a befejező számban, ami ahhoz volt elég, hogy 3versenyzőt lehagyjon a bolyából, viszont a legjobb 2ik bolyos futók még épp felértek, így maradt 14ik. Ez a helyezés így is nagyon szép, csupán az a hiányérzet maradt bennem, hogy egészségesen szerintem a kb fél percre lévő 8ik hely is meg lett volna. Mondhatnánk, hogy majd legközelebb, azonban legközelebb már dupla távon, az U23-asok között bizonyíthat 2014-ben. Szerintem ezzel az úszó-kerékpáros teljesítménnyel nem lesznek nagy gondjai.

Következett Anheuer Kristóf a junior fiúknál, aki ott folytatta, ahol Zsani abbahagyta. Megint végig élen úszás, sima első boly, 2iknak kerékpárra pattanás, és szép munka végig a második számban. A hagyományosan legnagyobb látszámú, és legkeményebb mezőnyöket felmutató junior fiú futam nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Kristófék minden erőfeszítése ellenére nem sikerült külön leszállni, hanem a második boly felérésével egy több, mint 50fős futóversennyé alakult a VB. Ebben már vérmes reményeink nem lehettek, hiszen itt már rengeteg olyan futó van, aki a felnőtteket is elgyepálja alkalom adtán. Nos, Krisi szépen küzdőtt, és utolsó junior VB-jén a világversenyeket tekintve legjobb 5km-ét adta elő. Hogy ez most a 31ik helyre volt elég, az egy dolog, lesz ez még jobb is. Mindenesetre a legjobb magyar lett ő is, ha csak egy hellyel, de megelőzte az ezen a távon abszolút magyar bajnok Bicsák Bencét, akit egy bolyból leszállva nem nagyon szokott megverni.

Az U23-as lányoknál voltunk még érdekeltek, ahol a VB legszűkebb mezőnye indult. Ennek az az oka, hogy sok lány inkább már a felnőtteknél versenyen ebben a korban. Paradox módon a kisebb mezőny nem mindig egyenlő azzal, hogy könnyebb is lenne. Egyszerűen nincs kivel összefogni kerékpáron, legalább is akkor ha nem úszol olyan jól, hogy az élsorral tarts. Nos, Dudás Eszti egyelőre még nem egy sellő, neki mindig kerékpáron kell zárkóznia. Így volt ez junior korában is, és egyelőre így van ez most is. A gond az volt, hogy nagyon nem maradt senki, akivel lehetett volna kooperálni, így a két nagy első boly mögött körröl-körre távolodtak, ráadásul ketten-hárman melózták végig a 40km-t, szemben az elején 15-ös sorokban versenyző társakkal. Ez elég fárasztó tud lenni.. Eszti a bolyából a legjobbat futotta, sőt még leszakadókat is utolért, de most ezzel is csak a 31ik helyre volt jó. Neki élet-halál kérdése javulni úszáson, akkor, mint az EB (ahol jól úszott és felért) is mutatta, bőven az élmezőnyben tud beérkezni. Azonban ha nem lép előre az első számban ez az úszás egyre kevesebbre lesz elég.

Összességében jó kis VB-t zártunk, ha úgy nézzük, mindhárom Uniqás a legjobb magyar lett a futamában, ami azért mindenképpen mutatja, hogy jó úton járunk. Abszurd, de úgy látom, leginkább futásban vagyunk elmaradva a világtól. Persze Zsani és Krisi esetében, akik élen szálltak le a bringáról, ez evidens, a többi magyarnál azonban az a helyzet, hogy oda sem érnek, hogy legalább a leggyengébb számban összecsaphassanak a legjobbakkal. Futásban önmagában junior szinten 1,5-2perc, U23-felnőtteknél 3-4percre van az élvonal, ami döbbenetesen sok. Ehhez képest az úszásban elszenvedett 10-20-30mp-ek kutyafitty. Ott inkább az a gond, hogy pozícióban ezek a hátrányok sokszor két bolynit jelentenek kerékpáron. Ledolgozni ezt azonban a lehetséges kategória. A futás már dermesztő. Egyelőre a közvetlen 2ik vonal lehet a cél a magyaroknak. Junior lányoknak 17:30, fiúknak 15:30-on belül kell futni mindenképpen ahhoz, hogy a top10-re esélyük legyen. Ugyanez U23-felnőttben 10km-en fiúknál 30:30 (!!!), lányoknál 34perc. Minden más maszatolás.

A cél tehát kristály tiszta. Még ha a jelenkori vezetés, véleményem szerint óriási hibaként nem is várja el a szintek teljesítését, én biztosan el fogom várni. A korábban általam kidolgozott, és erőssége miatt sokat szapult szinttáblázat kiderült, hogy tényleg javításra szorul. Mea culpa, mea culpa! Egy a gond, nem felfelé kell húzni az időket, hanem lefelé...

 

fot-.JPG
fot-.JPG

 

Hirdetés