Top téli élmények a Magas-Tátrában

Top téli élmények a Magas-Tátrában

Kakuk András
Kakuk András
2023/03/23
Szánkózás, sítúra, Fresh Track...
Hirdetés

Ha tél akkor síelés. Ezt mindenki tudja, de van-e valami különleges programlehetőség a Tátrában télen? Összeválogattuk kedvenceinket. 

Szánkózás

A Tátrában nem kell mindig síelni. A téli családi aktivitások csúcsa a szánkózás, de sajnos sípályákon sehol sem lehet, így a Tátrában sem. Tarajkán viszont 2,5 km-es szánkópálya van kijelölve, aminek a nyomvonala a télen lezárt autóúton halad. A starthelyre Tarajkára a fogaskerekűvel lehet felmenni. Szánkóbérlés is elérhető a helyszínen. Sőt, keddenként este 7 és 9 között esti szánkózó programot is szerveznek. Arra érdemes figyelni, hogy a szánkópályát nem hóágyúzzák, ezért, ha a hóviszonyok nem megfelelőek, akkor a pálya is zárva.

Szánkózás részletek

Kilátás és reggeli a Lomnic csúcsán

A Lomnic csúcsára átlag halandónak érdemes egyszer feljutnia. A csúcsra külön kabinos felvonó jár, amire jegyet is külön kell váltani. Az ára nem alacsony, 2023-ban 69 EUR volt fejenként.(az ár dinamikus, időponttól függően változhat)

Mit találunk a csúcson? Az állomás épületében 2 egyedi apartman, egy bár, kiszolgáló helysiégek kaptak helyet. Az apartmanokban egyedülálló éjszakát lehet eltölteni a csúcson teljes kiszolgálással. Igazán különleges élmény lehet a csillagos égboltot bámulni akár a szoba melegéből, akár a külső platformokról.

Top téli élmények a Magas-Tátrában-2
Lomnici-csúcs kilátással
Top téli élmények a Magas-Tátrában-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Az élményre sokan vágynak, így a borsos ára ellenére jó előre kell foglalnia annak, aki ezt ki akarja használni. Ha egy éjszakát nem tudsz eltölteni a helyszínen, de valami extrát szeretnél, akkor be lehet fizetni egy különleges reggelire is. Ebben az esetben elsőként érkezhetsz a csúcsra és egy igazán fenséges reggelit tudsz a gyönyörű környezetben elfogyasztani. A külső platformokon pedig egyedülálló kilátás nyílik a Magas-Tátra csúcsaira. Az állomás kicsi, az érdeklődés pedig nagy. Aki fel szeretne jutni, annak a következőkre kell figyelnie: jegyet előre kell foglalni, a helyszínen nem lehet. A felső állomáson 40 percet lehet eltölteni, utána csoportváltás van. 

Lomnici felvonó árak és info

Top téli élmények a Magas-Tátrában-3
Panorámás reggeli
Top téli élmények a Magas-Tátrában-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Hajnali síelés friss pályákon

Síelni a frissen ratrakolt pályákon a legjobb. Ezt sokan tudják. Pont ezért mindennapos a tömeg a felvonó 8.30-as indulása előtt. Könnyen belátható, hogy tömegben várakozni nem túl kellemes és gyaníthatóan a szűz pályákat is hamar lesíelik. 

A megoldás? Fresh Track

Külön szervezett program keretében reggel 7-től fél 9-ig csak a szűk elit (aki kifizette a programot) számára elérhetők a magas-tátrai sípályák. A programot Csorba-tónál és Tátralomnicon is csak előre meghatározott napokra lehet foglalni. A síelés végeztével fél 9-kor felengedik a tömeget a pályára, de te addigra már a korán kelőknek exkluzíve fenntartott Proseccos reggelit élvezed. Felmerülhet a kérdés, hogy az eleve megváltott síbérlet és a szálláson elérhető reggelin felül minek fizessen az ember külön? Jogos a kérdés, de a tapasztalatom az, hogy nagyon jó a napfelkeltében, szinte üres, tökéletesen karbantartott pályákon csúszni, és a reggeli is fenséges.

Mikor van Fresh Track? 

Alternatív program? – sítúra

A sítúrázás egyre népszerűbb mindenhol, és ez a Magas-Tátrában kifejezetten szembeötlő. A helyi pályákon, pályák mellett (Csorba-tó, Tátralomnic) kifejezetten sokan túráznak. A népszerűségek az is lehet az oka, hogy nem tiltják a tevékenységet (pályáról-pályára változnak a szokások) illetve kezdők számára is bátran vállalható. Egy napsütéses reggelen kifejezetten sokan indulnak el a csúcsok felé. Érdemes is a liftek indulása előtt nekivágni, mert a zsúfolt pályákon fókázni felfelé (Mi az a fóka?) nem annyira biztonságos a kellő tapasztalattal nem rendelkezők számára. A Magas-Tátrában a sítúrázóknak nem kell fizetni a pályahasználatért, ellenben a parkolás fizetős. Hivatalosan csak 13 óra után lehetne használni a pályákat, de a tapasztalat és a hivatalos források szerint is, annyian vannak, hogy a szervek nem foglalkoznak ilyen apróságokkal.

Top téli élmények a Magas-Tátrában-4
Top téli élmények a Magas-Tátrában-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Hirdetés