Mi az a fóka? Hír

Mi az a fóka? Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/02/24
Egy állat igen, de mi köze ennek a sítúrázáshoz?
Hirdetés

Mivel magunk hobbistának számítunk a kategóriában, ezért megkérdeztük Monostori Andrást a Mountex Adventure vezetőjét, segítsen nekünk a kérdésben. Az alábbiakban beszélgetésünk kivonatát olvashatod. 

Igazi fókabőr

Először is kicsit máshogy kell a síeléshez hozzáállnunk. A síelés sok helyen nem feltétlenül téli szórakozás, hanem közlekedési-, és túlélési eszköz. Gondoljunk csak az eszkimókra. Ők a mindennapi közlekedéshez használták/használják a lécet. A túléléshez is jól jön. Vadászó életmódjukban jó hasznát vették a síléceknek, melyek segítségével könnyen tudták a kiszemelt állatot becserkészni. 

És igen, eredetileg fóka-, vagy egyéb állati eredetű bőrt/szőrt használtak a léceiken melyek segítségével felfelé is könnyen tudtak haladni. 

Mi az a fóka?-10
Az igazi, eredeti fókaszett
Mi az a fóka?-10
Forrás: sialpin.hu

Modern fókák

Manapság is használnak állati eredetű anyagokat, de már nem kell a fókákat lenyúzni hozzájuk. A leginkább használt állati eredetű anyag a mohair, ami nem más mint az Angora kecske gyapja. Ez a gyapjú nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik, többek között strapabíró, nedvességálló és jól csúszik. 

A műszálas fókákkal szemben viszont kevésbé jól tapad, ami a felfelé túrázáskor jelent kisebb hátrányt. A műszálas termékek ebből adódóan jól tapadnak felfelé, ellenben kevésbé csúsznak jól. 

A joker a fókák között a kevert, mohair és műszálas (általában 70-30%) anyagokat vegyesen felhasználó típusúak. Ezek a legelterjedtebbek, itthon is legtöbbször ilyen fajtát lehet kapni. 

A Fischer cég 2015-ben jelent meg a piacon egyedülálló Profoil fókájával, ami nem szőrökkel kapaszkodik a hóba, hanem halpikkelyszerű kialakítás révén. Az ISPO-n mi is találkoztunk ezzel: Itt olvashatod. 

Fischer Profoil fóka Forrás: Pintér László Mozgásvilág.hu
Fischer Profoil fóka
Kép forrása: Pintér László Mozgásvilág.hu

Fóka felhelyezése

A hőskorban szíjakkal, kötelekkel rögzítették a fókát a sí talpára. Ez könnyed terepen jól működik ellenben meredekebb emelkedőkön zavaró lehet, hogy a kötések között el-el mozoghat. Továbbá a siklásban is nyilván hátráltató tényező, nem is beszélve a le- és fel szerelésről. 

A mai modern fókák hátoldala erős ragasztóanyaggal van bekenve aminek segítségével tapad a sítalpakra illetve megjelentek az ún. nanotechnolgiás termékek is. Ezek részletesebb leírásától megkímélünk titeket, mert magunk sem tudnánk pontosan megfogalmazni. :) a lényeg, hogy ezek nem ragasztóval tapadnak a felületre, hanem alapvető tulajdonságuk olyan, hogy tapadnak (autós telefontartóknál találkozhattok ilyen termékekkel).

Egy fóka helyes felhelyezése Forrás: Partics Péter Sítandoa
Egy fóka felhelyezése
Kép forrása: Partics Péter Sítandoa

A fókákat tekercsben is megveheted. Ebben az esetben neked vagy egy hozzáértőnek kell méretre szabnia. Javasolt a profi szakember alkalmazása, mert igen pontosan kell a sí formájára szabni az anyagot úgy, hogy kövesse a formát de a kantnit ne takarja le. 

Egyre több síléchez adnak eleve méretre szabott fókát, ami egy kényelmes megoldás. 

Ha megjött a kedved a sítúrázáshoz keresd András túráit/tanfolyamait itt:

Mountex Adventure

Mi az a fóka?-6
Előkészületek
Mi az a fóka?-6
Forrás: sialpin.hu

 

Lead kép: Balogh Mária

Hirdetés