Gigafejlesztések az osztrák síterepeken

Gigafejlesztések az osztrák síterepeken

Takács Viktor
Takács Viktor
2022/12/19
Új felvonók, gyerekparkok és sítúra útvonalak
Hirdetés

A korábbi két évhez hasonlóan az idei, 2022/23-as síszezon sem indul zökkenőmentesen. Az egekbe szökő energiaárak és a világszerte nagyon magas infláció nem könnyíti meg sem az üzemeltetők sem pedig a síelni vágyók dolgát, mégis van minek örülni, ugyanis a nehéz körülmények ellenére számos fejlesztés történt a magyarok által (is) kedvelt síterepeken.

Új felvonók

Több síközpontban, köztük a Gerlitzenen is új felvonó épült. Decemberben kezdi meg működését a Gerlitzen Alpe délkeleti oldalán az új, 450 méter hosszú Wörthersee Freeride Jet, mely egy 4 személyes ülőlift és egy régi, tányéros liftet vált fel. Ez megkönnyíti a kezdő síelők és snowboardosok számára, hogy elérjék a hegynek ezt az oldalát. Az új felvonó a freeriderek számára is ideális, ugyanis közvetlenül a természetes hóval borított lejtőkhöz, például a Finsterbach freeride pálya kiindulópontjához vezet. 

Gigafejlesztések az osztrák síterepeken-4
Gigafejlesztések az osztrák síterepeken-4
Forrás: Gerlitzen-Kanzelbahn-Touristik

A méltán népszerű Hinterstoderben, amely a Phyrn-Priel régióban található, szintén decemberben kezdi meg működését az új Höss felvonó. A 10 férőhelyes kabinos lift a korábbi 6 férőhelyes kabinos felvonót váltja fel. Az új lift az új helyen található völgyállomásról, a hinterstoder központjában lévő nagy parkolótól viszi fel a síelőket a Hössre. A felvonó a tervek szerint nyaranta is üzemelni fog, így nem csak a hideg évszakban örülhetünk a fejlesztésnek.

A szezon talán legnagyobb durranása Pitztalban várja a síelőket. Igaz, hogy az új gleccserexpressz már július közepe óta üzemel, de a síelőknek csak most, az első komolyabb havazások után van lehetősége a Mittelberg völgyállomástól egészen a Pitztali-gleccser 2840 méter magasan fekvő hegyállomásáig utazni. A futurisztikus megjelenésű, nyolc fülkéből álló lift a saját napelemes rendszeréből nyert elektromos árammal működik. A liften belül egy információs rendszer naprakész információkkal és élő képekkel látja el az utasokat az utazásról. 
Az említett három fejlesztés egyébként csak egy egészen kis szelete a nagy egésznek, ugyanis az országban még számos síterepen történt kisebb-nagyobb felvonófejlesztés, azonban ezek száma meglehetősen nagy, így csak a legérdekesebbeket szedtük most össze.

Síújdonságok Ausztriában-3
Síújdonságok Ausztriában-3
Forrás: Pitztaler-gletscher.at
Síújdonságok Ausztriában-1

Tanulóparkok

Az országban egyre több helyen gondolnak a kisgyermekes családokra. A magyarok egyik kedvelt helyén a Schladming-Dachstein síközpontban, rögtön a völgybe beérve vadonatúj, kezdő sízők és snowboardosok számára kialakított parkot találunk a Hauser Kaibling felvonó aljában. A Wollis Kids Park saját felvonókkal és saját hüttével is rendelkezik, így miközben a legkisebbek tanulnak vagy játszanak a park számtalan attrakciója között, a szülők ejtőzhetnek egy kicsit a hatalmas teraszon, de akár csúszhatnak is néhány kört a környéken. 
A stájereknél kicsit messzebb, Tirolban is új gyerekpark nyílik az idén. A schatzbergi Manóvilág attrakciói között szerepel egy hógolyójátszótér, egy nagy méretű iglu, egy sí-körhinta, egy fotófal és három varázsszőnyeg. A csákányos felvonóval és „hullámvasúttal” rendelkező fun aréna szintén az újdonságok közé tartozik. 
Pitztalban nem csak a legkisebbekre gondolnak, ugyanis idéntől bevezetik a fiatal családosok síbérletét annak érdekében, hogy a síelés a többgyermekes családoknak is megfizethető legyen. Az akció része az is, hogy a még nem síelő gyermekkel rendelkező szülők (2020. január 1. után születettek) kedvezményes áron válthatnak síbérletet. A nagyobb, tíz év alatti gyermekek számára a Hochzeiger síterepen ingyenes Bambini bérletet biztosítanak, amennyiben legalább az egyik szülő is vásárol egy teljes árú bérletet. A Pitztalban megszálló családok meghatározott időpontokban a hat éven aluli gyermekek számára ingyenes síoktatást is igénybe vehetnek. 

Síújdonságok Ausztriában-3
Síújdonságok Ausztriában-3
Forrás: Mozgásvilág.hu
A kép illusztráció!

Aktív síelés

Sífutás

A klasszikus síinfrastruktúrafejlesztés mellettszámos helyen invesztálnak a sportosabb irányzatok fejlesztésére is. Az idei téltől a Wolfgangsee fölé magasodó Zwölferhornon már a sífutók is róhatják a köreiket. Az új, két kilométer hosszú Pillstein magashegyi sífutópálya az azonos nevű körtúraútvonal mentén vezet. A sífutópályán klasszikus és szabadstílusú nyomvonal egyaránt található. Útközben újra és újra gyönyörű kilátás nyílik a Wolfgangsee-re. Az sífutópálya kiindulópontja körülbelül egy kilométerre van a hegyállomástól.  A Kufstein melletti Schwoichban tovább is gondolták a dolgot, ugyanis itt egy komlett biathlon központ került megépítésre. A biatlonközpontból különböző hosszúságú sífutópályák indulnak ki és a tervek szerint idővel a komplexum egy régiókon átívelő sífutóközponttá válik majd. A területhez modern lőtér is tartozik. A többfunkciós tervezésnek köszönhetően a létesítmény nyári edzésekre is használható. 

Síújdonságok Ausztriában-2
Síújdonságok Ausztriában-2
Forrás: Mozgásvilág.hu
A kép illusztráció!

Sítúra

Az Ötztalban a sítúrázókban látják a jövőt, így Hochoetzben megnyitották a völgy első hivatalos, rendszeresen karbantartott sítúra útvonalát. Az 5 kilométer hosszú túra az Ochsengarten felvonó völgyállomásától indul és karbantartott erdei utakon vezet egészen a 2020 méter magasan fekvő hegyállomásig. A sítúrázók ezen az útvonalon 520 méternyi szintkülönbséget tehetnek meg és körülbelül két órán keresztül haladhatnak felfelé. A hegy tetején két helyen is meg lehet pihenni: a Panoráma étteremben és a Kristall bárban. A téli sportok szerelmesei ezután a sípályán juthatnak le a völgybe. 

Mint már említettük, az itt felsorolt fejlesztések csupán egy részét képezik az Ausztriában történt síinfrastruktúrafejlesztő beruházásoknak, számos más helyen is fogunk találkozni idén új attrakciókkal! A sípályákról mindig naprakész információkat találtok az oldalon!

Sípályák Ausztriában

Hirdetés