Chamonix sípályák

Chamonix sípályák

Takács Viktor
Takács Viktor
2023/01/04
Chamoix nem egy síterep, inkább egy régió
Hirdetés

Chamonix az Alpok legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc alatt fekszik 1035 méteres tengerszint feletti magasságon. Az Alpok fővárosának is nevezik, ugyanis egész évben turisták ezrei látogatják különleges elhelyezkedése miatt, melyből fakadóan számtalan sportolási lehetőséget kínál. Ezek egyike a téli időszakban a síelés, illetve annak gyakorlatilag minden formája. Chamonix-ra nem lehet egyetlen síterepként tekinteni, inkább sírégióként érdemes kezelni. A régióhoz tartozó síterepek száma nem egyértelmű, a helyiek 10 síterepet tartanak a magukénak. Jelen leírásban a legnagyobbakat mutatjuk be. A régióban egyébként összesen kb. 200 kilométernyi pálya található melyeket közel 60 felvonó szolgál ki.

Síterepek Chamonix régióban

Brévent-Flégere

A Mont Blanc-al szemben, a völgy másik oldalán magasodik Chamonix fölé ez a síterep. Összesen 56 kilométer pályája főleg haladóknak ideális, a völgyállomások, amennyiben nem szeretnénk lefelé is a liftet használni, csak és kizárólag fekete pályákon érhetők el. A középállomások környékén találunk egy-két kék pályát, de tanulókat ennek ellenére nem érdemes ide vinni. A pályák déli fekvése és a környék adottságaihoz képest alacsony elhelyezkedése nem garancia a tökéletes hóra, de ez persze mindig viszonyítás kérdése. Ha itt nagy baj van a hóval, akkor máshol is.

Brévent-Flégere sípálya info, hójelentés

Les Houches

E falucska Chamonix-tól nem messze, már a Mont Blanc tövében található. Pályarendszere 55 kilométer, mely rengeteg kék pályát tartalmaz, így kiválóan alkalmas a kevésbé magabiztos sízőknek. A pályarendszer St. Gervaisból, fogaskerekű vasúttal (Tramway du Mont Blanc) is megközelíthető, melyet nyáron is érdemes kipróbálni, ha épp erre járunk. Ez a vasút szállítja a hegymászókat a hegy normál útjának kiindulópontjához és út közben csodás panorámát biztosít a környező tájra, gleccserekre. A pályákra maga a Mont Blanc vet árnyékot, így a síterep a viszonylagos alacsony magasság ellenére is hóbiztosnak számít.

Les Houches sípálya info, hójelentés

Aiguille du Midi

A Midi sziklás csúcsára, 3842 méterre vezető hatalmas kabinos lift Chamonix egyik fő attrakciója. A hegyállomásról induló sípályák különlegessége, hogy a szó szoros értelmében nem is sípályák, ugyanis egyáltalán nincsenek jelölve és nincsenek kezelve sem. A hely egy freeride paradicsom! A nagy magasságnak és a szinte 100 százalékban gleccserek borította területnek köszönhetően a Midi egész évben vonzza az extrém síelőket, azonban „pályái” csak nagyon biztos sítudás birtokában síelhetők biztonságosan. A legtöbben éppen ezért helyi vezetőt fogadnak a lesikláshoz, mely a csúcs és Chamonix között egy nagyjából 24 kilométeres túra, amelyből igen macerás kiszállni és eltévedni is meglehetősen könnyű.

Aiugille du Midi sípálya info, hójelentés

Szállások, szolgáltatások

A fent említett síterepeken kívül még számos kisebb pályarendszer található a környéken, azonban a rengeteg pályakilométerhez képest viszonylag kevés szállás elérhető. Itt nem jellemzőek a nagy francia síterepeken megszokott hatalmas apartmanházak, inkább kisebb panziók és hotelek elérhetőek. Ha szeretnénk több helyszínt is kipróbálni érdemes „középen”, a városban szállást foglalni és megváltani az egész régióra érvényes Chamonix Unlimited síbérletet, melynek ára nagyjából másfélszerese az egy síterepre érvényes passoknak, azonban gyakorlatilag a völgyben elérhető szinte összes, egyébként külön fizetős szolgáltatás elérhető vele. Használhatjuk a már említett Tramway du Montblanc-t, szintén fogaskerekűvel felmehetünk a Mer de Glace gleccserhez, használhatjuk a Midi felvonóját, és több napos verziók esetén átmehetünk vele az olasz oldalon levő Courmayeurba vagy akár Verbierbe is. A szolgáltatások tekintetében a völgy gyakorlatilag egy metropoliszhoz hasonlít. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere. Külön kiemelendő a rendkívül sok sportruházatot és sportszert kínáló üzlet, ahol az interneten található összes termék megelevenedik. Nehéz teli pénztárcával távozni innen!

Slider foto: Rakonczay Gábor

Hirdetés