Sí freestyle világkupa Kreischbergben Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/02/21
Megviselő lehet a 6 méter magas függőleges ugratóról ugrálni 20-30 métert dupla és tripla szaltókkal tarkítva...
Hirdetés

 

Február 17-én tartották az osztrák Kreischbergben a freestyle világkupa egyik futamát. Annak ellenére, hogy egy átlagos alpesi sí versenyhez képest kevés versenyző indult, az egész nap futó edzések és kvalifikációs futamok családias hangulata az este 8 órakor megrendezésre kerülő döntőn szépen kiteljesedett. Látványosan bemutatott ugrásokkal színesített estét nyújtott számunkra, amelyet az egész nap Kreischbergben síelő és később visszatérő közönség hatalmas ovációval fogadott.

 

Amikor a frísztájlos leharapja a hegy tetejét...  még több fotó itt!

 

Megpróbáltuk kideríteni miért nincs nagyobb versenyzői létszám  (13 nő és 18 férfi induló). A Kanadai szövetségi kapitány kérdésünkre, miszerint hány versenyzője képviseli az országot jelenleg, azt válaszolta:  "1. Igazából 5 van, de mindenki más sérült". 

Azt hiszem megkaptuk a választ. Mondjuk nem is nehéz elképzelni, hogy kb. 6 méter magas, függőleges ugratóról kb. 20-30 métert repülő dupla és tripla szaltók megviselik a testet.

 

A legjobbak kéz nélkül lógtak a levegőből...  még több fotó itt!

 

A fiatal versenyzők ellenben magabiztos ugrásokkal nyűgözték le a nézőket, az ugratókról felemelkedve bonyolult forgásokat és trükköket mutattak be. A helyszínen a térség fontosabb hivatalos személyei is megjelentek az eseményen, aki a verseny végén saját kezűleg adták át a díjakat. 

Különösen nagy nap volt ez két fiatal freestyle-os , Scotty Bahrke (USA) és Laura Peel (AUS) számára, akik legyőzve az erős szelet és a nehéz ugratót, megszerezték első világkupa győzelmüket. Bahrke a 9. helyről küzdötte fel magát a finalisták közé. A döntőben egy fantasztikus ugrással az első helyre került, így megszerezte a 4. pozíciót a „szuper” döntő ugró sorában, ami lehetővé tette számára, hogy helyzeti előnyét kihasználva az utolsó ugrását a többiek teljesítményének ismeretében valósítsa meg. (ezt a versenyszámot úgy bonyolítják, hogy a kvalifikációból a 12 legjobb jut a döntőbe, majd onnan a legjobb 4 dönti el a dobogó sorsát egy „szuper” döntőben.)

" Ugrottam egy full dupla full full-t, ami a legnagyobb trükk a tarsolyomban” -  mondta Bahrke az utolsó döntőbeli ugrásáról.  "Tudtam, hogy meg kell ugranom, ha győzni akarok. Így a szuper döntő egyik top pozíciójába kerültem, ahol lehetőségem volt végignézni, hogy mások mit ugranak, így a végén egy tiszta ugrással be tudtam fejezni a versenyt. "

Bahrke győzelme a második dobogós helyezése világkupa karrierjében, amely a FIS ugró ranglistán a 10. helyre emelte őt.

 

A hókotró munkások már hozzászoktak az alacsonyan szálló síelőkhöz...  még több fotó itt!

 

A férfi első 3 helyezett 2. tagja Maxim Gustik (BLR) és a 3. helyen pedig Dylan Ferguson, Bahrke amerikai csapattársa lett. Gustik számára ez volt az első, míg Ferguson számára a második dobogós helyezés a világkupa sorozat elmúlt 3 rendezvényén.

 

Na itt most merre van a padló???  még több fotó itt!

 

A hölgyeknél Laura Peel csatlakozott győzelmével az ausztráliai síelők elit klubjához, kiütve az ukrajnai Olga Volkova-t és a kínai Yu Yang-ot. Peel szezonjának és karrierjének ez már a második dobogós helyezése, és az első győzelem Ausztráliának Lydia Lassila óta, aki a 2010-es vancouveri Olimpián aranyérmet szerzett.

" Sokáig fog tartani, míg mindez leülepszik bennem ”, mondta Peel a verseny után, " erről még csak álmodni sem mertem a szezon elején."

 

Éjszakai világításnál derült ki, hogy csak madzagon rángatják a rájdereket...  még több fotó itt!

 

A FIS világkupa sorozatokat követően  Kreischberg/Murau 2015-ben házigazdája lesz a FIS világbajnokságnak!  2015-ben a snowboard és sí-freestyle először szerepel együtt, mint „Dupla – WM“! Kreischberg tökéletes infrastruktúrája, tapasztalatai és feltételei adottak egy ilyen hatalmas rendezvény számára!

 
Hirdetés