Szavatosságjelzős POC síbukó

Szavatosságjelzős POC síbukó

Gulyás Sára
2014/02/25
Többször használható síbukó, ami szól, ha ideje lecserélni.
Hirdetés

Nehéz megmondani, hogy mikor jár le egy bukósisak szavatossága, mikor kell újat venni, persze tonnányi szabályt lehet felsorolni, ami alapján következtetni lehet, de egyik sem megbízható 100 %-ig. Ezt a problémát küszöböli ki a POC legújabb sisakja a Skull Orbic Comp H.I. MIPS. 

Ennek a sisaknak - amely jelenleg még csak versenyzők számára elérhető - belső részéhez úgynevezett multi-impact EPP (Expanded Polypropylene) anyagot használtak, az ebből készült bukó újra és újra megvédi a fejet az ütésektől. Valamint olyan különleges rendszerrel rakták össze az egészet, amely pontosan megmondja a viselője számára, hogy ha a szerkezete már nem sértetlen és a használata többé már nem biztonságos. Ehhez az információhoz mindössze meg kell nyomni egy apró gombot a sisak hátulján, amely erre zölden vagy pirosan kezd világítani. A színek jelentése egészen egyértelmű: a zöld ok, a piros jelzés egyenlő halál.

POC Skull Orbic Comp H.I. MIPS
POC Skull Orbic Comp H.I. MIPS
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A POC sisak az ön-vizsgálathoz egy Helmet Integrity (H.I.) elnevezésű rendszert használ, ennek lényege, hogy a belső rész egészét olyan érzékelők hálózzák be, amelyek mérik, hogy mekkora stressz éri kívülről. Ezek az érzékelők deformálódnak, ha a sisakot jelentős behatás éri. A jelzőfény pirossá válásának két oka lehet, vagy sok kisebb ütés éri a sisakot, amelyek együttesen károsítják az anyagot vagy egy nagy csapás, ami elég kemény ahhoz, hogy jelentékeny torzulást okozzon.

 

A Skull Orbic Comp H.I. MIPS fő célja, hogy segítse a síversenyzőket, hogy megbirkózzanak a visszacsapódó kapuk ütésének erejével, főleg az óriás-műlesiklásnál fontos ez. A különleges sisak még egy plusz védelemmel rendelkezik, az elejét egy réteg VPD vagyis Visco-Elastic Polymer Dough (tészta-szerűen viselkedő anyag, tompítja az ütés erejét és elnyeli a keletkező energia nagy részét) fedi, ami segíti csökkenteni a kapuk visszacsapódásának fejre mért hatását.

Remélhetőleg a jövőben a H.I. rendszer egyre szélesebb körben fog elterjedni. Az alkalmazása nyilvánvalóan hasznos lovasoknál, és használható lenne gyerekeknek készülő sisakokban is, hiszen ők elég sokat esnek-kelnek. A technológia elterjedésével pedig, idővel minden POC sisakban megtalálható lesz majd.

Hirdetés