Családi síélmények különleges környezetben-Cerkno

Családi síélmények különleges környezetben-Cerkno

Kakuk András
Kakuk András
2015/11/04
Egy családi síelés akkor sikeres ha leginkább a gyerek élvezi. Cerknoba ezek szerint visszamegyünk
Hirdetés

Hogyan jutunk el Cerknoba?

Ljubljanaig végig sztráda vezet minket. A szlovén fővárostól 60 km-re lévő síközpontba eljutni innen 2 választásunk van. Mindkettő kb. ugyanannyi ideig tart és hasonlóan érdekes. Skofja Loka irányába több településen kell átmenni és a ez a rövidebb de izgalmasabb út. Mediterrán világban megszokott sikátoros kis falvakon és egy nyomtávos hegyi utakon át ereszkedünk le a végén Cerkno faluba.
A 3000 fős kis település központja maga a Hotel a hozzá tartozó bazen-nel, akarom mondani uszodával együtt.


A falu közepén lévő hotel körül mindent megtalálunk amire szükségünk lehet a mindennapokhoz. A szomszédban szupermarket, nem messze bank automata és egy mini kávézó is. A templom torony 100 méterre szemben helyezkedik el és a helyi busó járás maszkjait is itt készítik nem messze.

A Cerkno szálloda kellemes, otthonos hangulatával inkább családi szállóhoz hasonlít, semmint egy 180 személyt befogadó hotelhoz. Az egyedi hangulathoz a minden reggel 7-kor kegyetlenül felhangzó templom harang is hozzájárul.

Családi szempontok

Ha a gyereknek tetszik a hotel, akkor nagy gond nem lehet a vakációval. A Hotel Cerkno mind a három lányom szívébe belopta magát a felújított, modern és tágas lobby-jával és éttermével.
A szálloda 2. emelet felújított még ezen a részen kívül a többi szint "retro" hatású, de tiszta és rendezett ráadásul itt minden szobához terasz is jár.

Mivel a sípálya és a hotel egy cég tulajdona, a recepción megvehetjük a síbérleteket is.

A sípálya

A síközpont kb. 10 km-re fekszik a hoteltől, az oda vezető út szerpentinekkel tarkított, izgalmas kirándulás. A táj figyelése közben a helyi sofőrökre sem árt 1-2 pillantást vetni,mert az egy autónál nem szélesebb szerpentinen úgy nyomják szembe, mint ifj. Tóth a Mecsek rallyen.

A hegyen egyetlen egy fekete pálya (részen) kívül minden piros és kék. A pályák közelítenek a tökéleteshez (legalábbis Áron szerint) aki szereti ha széles kékkel indul, majd egy-két bukkanó után átvált pirosba. Hát a 3-as pálya pont ilyen. Gyerekkel együtt vagy/és carving tudásunk fényesítésére tökéletes.
A kislányoknak nagyon tetszett, hogy az egyetlen rövidke fekete pályán óvatosan lehoztuk őket. Annyira felbátorodtak, hogy a helyi síverseny megfigyelése után újult önbizalommal riszálva próbálták utánozni a profikat.

Fontos: ne akkor menjünk amikor a helyi iskoláknak síszünetük van! Mi bezzeg belecsaptunk. Február utolsó hete. Ilyenkor ugyanis az alsó liftek nem tudják feldolgozni a tömeget, és alul a szlovákiai 80-as éveit idéző sorok alakulnak ki. A pályákon szerencsére már eloszlanak az emberek és a többi felvonónál sem tapasztaltunk sort.

Háttérben a Triglav Forrás: Kakuk András- Mozgasvilag.hu

Háttérben a Triglav
Kép forrása: Kakuk András- Mozgasvilag.hu

Eszem-iszom dínom-dánom

A hüttét mint mindenhol itt is ki kell próbálni! A hegy tetején felépített étterem az egyik legmenőbb, alpesi hangulatot idéző egység ahol valaha jártam. Több emeletes farönkházban a felső szintről csúszdával közlekedhetnek a gyerekek az étterem szintre.

A Pleskovicát és a helyi gnocci specialitást az Idriai Zlikrofit, mindenképpen próbáljuk ki, de ha hagyományos síelős ízekre vágyunk akkor van lehetőség gőzgombócra is. Az étterem önkiszolgáló jellegű és a gyorsan dolgozó, kellemes személyzet hamar feldolgozza a legnagyobb tömegeket is. Ha mégis tele van válasszuk a 3-as pálya melletti körbüfével kiegészített napozóteraszt, ahol az italok mellett hamburger és hot-dog a kínálat.

A napközbeni falatozást lefojtandó érünk vissza a hotelbe. Amíg a család készülődik, számomra az esti program egy sörrel kezdődik a bárban.

Akik helyi ízekre vágynak próbálják ki a Laufart

A környező hegyek gyógynövényeiből készülő likőr az Unicum helyi változata. Mivel igen édes inkább olyan csajos Unicumnak nevezném.

A vacsora büfé rendszerű, ami iszonyatosan tetszik a lányaimnak. Főleg, hogy télvíz idején is szinte kifogyhatatlan fagyi kínálattal rendelkeznek. Amíg ők gyorsan túljutnak az első 2 fogáson, hogy a fagyi- és süti kínálat körül sündöröghessenek, én a "Nagymama sarok" elnevezésű külön asztalt mustrálom, ahova a helyi különlegességeket helyezik. Kézműves kolbász, hurka mellé zab, túró és egyéb a helyi farmokról származó alapanyagból készült falatkákat púpozok a tányéromra.

Alternatív programok rossz időre vagy csak úgy

Legegyszerűbb és kézenfekvő ha átcsattogunk az uszodába ami szemközt található és egy folyosón érhetjük el.
Ez nem egy wellness kérem, hanem egy 25 méteres medencével ellátott komplexum gyerek játszáshoz feltétlen szükséges szivacs elemekkel. Szaunával és gőzfürdővel, és egy igen szép méretű fitness teremmel.

Kulturális látnivaló is akad bőven a környéken. Idrija kb 2 km-re fekszik ahol a világ egyik legnagyobb higany bányájából kialakított múzeumot látogathatunk meg. A föld alatti kiállítást egyszer már mi is megtapasztaltuk. 

A másik irányba, a sípálya felé egy szűk völgyben található a Franja Partizán Kórház Múzeum. A második világháborúban 1943-tól működő kórházban egykor több, mint 500 sérültet ápoltak úgy, hogy a háború végéig sikerült titokban tartani a létesítmény hollétét.

Ha valaki továbbra is unatkozna, akkor se essen kétségbe hiszen a Postojna barlang sincs messze,  Ljubljana 55 km és még sorolhatnánk ha azt akarnánk, hogy elhagyjátok Cerknot.

De nem akarjuk.

Kilátás a hotelből Forrás: Kakuk András- Mozgasvilag.hu
Kilátás a hotelből
Kép forrása: Kakuk András- Mozgasvilag.hu

 

Hirdetés