Az első túrasí túrám - Mountex Adventure

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2011/03/23
A túrasíző attól boldog, hogy a csúcsról visszanézve látja saját nyomát, a lecsúszás csak hab a tortán...
Hirdetés

Dolomitok túrasi tanfolyam - március 12-15.


Életemben először próbáltam ki a túrasít, amely sportról korábban nem nagyon voltak ismereteim.

Gyerekkorom óta síelek, így azt gondoltam, sima ügy lesz, felcsatolok, felmegyek, majd lecsúszom - gondoltam a kezdők naív észjárásával. Hát persze.. . Hiába síeltem végig sok-sok évet, ez a hegyen felfelé mászva vajmi keveset segít. Talán csak annyit, hogy álltam már lécen, tudom használni a botokat.

A túrasí kötés annyiban különbözik a hagyományostól, hogy oldható sarokkötéssel rendelkezik, így lehetséges a lejtővel párhuzamos felfelé haladás is, valamint, a sarok alatt állítható, többfokozatú sarokemelő segíti a lépést a meredek lejtőn. Ez megakadályozza a vádli izmainak túlnyúlását és gyorsabb kifáradását. A kötésbe épített sarokemelő és az egyidejűleg megjelenő öntapadós fókák kiszélesítették a túrasí lehetőségeit (Hogy mitől túrasí a túrasí, egy korábbi cikkben már részletesen leírtuk: Klikk ide!)

 

  

4 nap állt rendelkezésemre, hogy elsajátítsam ezt az új mozgásformát. A felfelé haladás egy külön technika. Nagyon nehéz volt megszoknom, hogy a lécet ne emeljem, hanem a sícipő orrával előrefelé csúsztassam a havon és bízzak a fókákban, hogy nem fogok hátrafelé leszáguldani a hegyről, hanem valóban tapadnak. A kezdeti bénázás tüneteit magam mögött hagyva próbáltam fókuszálni a lécek helyes irányítására, valamint a kemény botmunkára, ugyanis az előrejutást karizmokkal segíteni legalább olyan fontos, mint a lépést helyesen kivitelezni. Sokszor nehezen tudtam minderre figyelni, mert mindemellett azzal is küzdöttem, hogy ziháló lélegzetvételeimet normális mederbe tereljem, és egy kis fényképezős szünetnek álcázva pihenőt nyerjek.

 


  

Örömhír azoknak, akiket már kellően elijesztettem, hogy a 3-4. napra rá lehet jönni, hogy ez egy fantasztikus sport, és már előnyeit/szépségeit is felfedezzük. Velem is ez történt, pont mikor vége lett a túrának, akkor jó lett volna még 2-3 nap, hogy a betanulás után valódi túrasí élményeket szerezzek. (Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy milyen felszereléssel - pl. hátizsákkal - indulunk: Klikk ide!)

Rájöttem, hogy a túrasízők vágya lényegében pont ellentétes, mint lesikló társaiké. A túrasízőt a minél több és változatosabb "felfelé" vonzza, a kihívás a különböző meredekségű szintek megmászásában rejlik. A túrasíző akkor boldog, ha a csúcsról visszanézve a hóban felfedezheti saját nyomát felfelé kúszni a hegyoldalon. A lecsúszás csak hab a tortán, ugyanis ebben a pillanatban azt értékeljük, hogy a felvonó- és tömegmentes hegyoldalon - ha szerencsénk van - akár szűzhóban sízhetünk lefelé.

Nem véletlen a mondás, amely a szállásunkon több helyen is feltűnik mottóként: „A cél maga az út”…amely a túrasíre nagyon is igaz!!

 


  

Javasoljuk mindenkinek a túrasít, akiben van elszántság és kitartás, nem bánja, ha kezdőként felfelé haladva esik-kel a hegyen, és különös vonzódása van vad és kietlen havas tájak meghódítására!

 

Nézd meg a túrán készült képeket: Klikk ide!

Még több Mountex Adventure túra:

Hirdetés