Atomic 2011/12-es új síkollekciója Hír

(x) - Támogatott tartalom
2011/09/23
Bár mi még a vénasszonyok nyarának utolsó meleg napjait élvezzük, és eszünkbe sem jut a hóra és a hidegre gondolni, addig az Atomicnál bizony már készen állnak az új szezonra.
ATOMIC 2011/12 ALPIN KOLLEKCIÓ
SÍLÉCEK A lécek geometriája és a belső szerkezete után az Atomic hozzálátott a lécek profiljának az újraalkotásához annak érdekében, hogy az adott célnak minél jobban megfelelő, és a lehető legkönnyebben kezelhető síléceket alkossanak . A csoportosításnál a hagyományos (hossz, szélesség, sugár) paraméterek szerinti kategorizálás mellett, egyre nagyobb teret nyer a camber profil szerinti besorolás . Ezek szerint profil létezik.
1. ACTIVE CAMBER, HAGYOMÁNYOS PROFIL : az alátámasztási pontok ugyanazok amikor élen vagy lapon van a sí, és ez a két pont a lehető legtávolabb van egymástól. Ezeket minél inkább a léc csőréhez, illetve  a végéhez illesztik. A keskeny léc és a klasszikus kialakítás előnye , hogy már kis mértékű döntésnél is agresszív a kanyarodás, gyors az élváltás és robbanékony a kanyarbefejezés. Ezzel együtt precíz irányíthatóság jellemzi . Atlétikus sízőknek, haladóknak és profiknak ideális, főleg kezelt pályákra, illetve parkokba freeskihez.
 
81876-Atomic-hagyom-nyos.jpg
 
2. ADAPTÍV ROCKER, ALKALMAZKODÓ PROFIL : itt az alátámasztási pontok, amikor lapon van a síléc, kicsit közelebb kerülnek egymáshoz, amikor viszont az élére billentjük, akkor kitolódik a léc csőre és vége felé. Kimagaslóan jó éltartása van ennek a típusnak. Kezelt pályán és pályán kívül ajánlott, ahol a léc felületét használjuk ki és az ebből fakadó jó felhajtóerőt, amitől könnyebben úszik fel a léc a hó felszínére. Általában szélesebb lécekre jellemző ez a kialakítás. Másik előnye az előző profilhoz képest, hogy könnyebb vele a forgatást indítani , hiszen nem akad le a léc eleje.  
 
81876-Atomic-alkalmazkodik.jpg
 
3. POWDER ROCKER, ROCKER PROFIL : az alátámasztási pont ugyan ott található, amikor élen, illetve lapján a van a sí, de ez a pont közvetlen a kötés előtt és mögött van. A léc eleje és háta kicsit felfelé hajlik, ez jó felhajtóerőt biztosít , és ettől jobban meghajlik a léc pályán kívül, amikor a talpfelületét használjuk ki. Ebből többféle létezik, vagy csak elöl rocker, vagy elöl hátul, illetve ezeken belül is különbözik a felhajlás mértéke. A nagyon széles freeride lécekre jellemző profil.  Ebből adódóan fontos a jó központi terhelés. Az alátámasztási pontok között van a lécnek a hídja. Amikor kezelt pályán közlekedünk ilyen léccel, akkor csak egy rövid élen sízünk, a léc eleje, illetve a vége „lebeg”, ettől  óriási élmény ilyen lécekkel a porhóban való sízés .
 
81876-Atomic-freeride.jpg
 
RACE CSALÁD : Itt, a csúcs léceknél (Race D2 SL, GS, Race TI SL, GS) számottevő változás nincs, főleg designban van frissítés .  A Race ST és GS lécekbe viszont famag került, de a geometriájuk és az áruk, nem változott, ugyanaz a szendvics, állított oldalfalas léc mint volt. Ami újdonság, hogy a Race családba megjelent három új modell a bevezető szegmensben : Performer Carbon (szendvics densolit mag, álított oldalfal), Performer Scandium (szendvics densolit, oldalfal csak a kötés alatt), Performer Fiber (egyszerű cap hab léc). Ezen lécek színvilágban is kicsit eltérnek a versenylécektől. Hagyományos profillal bír az összes Race síléc .
ALL MOUNTAIN VARIO : Ebben a szegmensben a három bevezető modellnél van változás : Vario Carbon, Vario Scandium, Vario Fiber. Ezen három modell szerkezetben, geometriában megegyezik a Race lécek három bevezető modelljével, az eltérés csak a profilban van, alkalmazkodó profillal bírnak . És persze a design is kicsit finomabb, szerintem igényesebb, részletekben gazdagabb lett. A többi modellnél (D2 lécek) csak designban kapott frissítést a kínálat . A D2 VC 75 és a D2 VF 70 kifejezetten exkluzív megjelenést kapott , de a többi léc is sokat szépült.
NOMAD A Nomad lécek sem változtak, csak designban kaptak frissítést . Egy új modell: a Colt, ami megegyezik a Savage modellel, csak a kötés komolyabb, más rajta, és ettől kicsit keményebb. A Nomad lécek alkalmazkodó profillal bírnak . Szélesebbek, mint a Vario család, és a lécek végének a kiképzése is más, kicsit tompább. Famagos, fektetett oldalfalas szerkezetű lécek maradtak , mint amilyenek voltak. Csak a bevezető három modellben nincs fa, itt densolit mag található ( Smoke TI, Colt, Smoke).
 
81876-L1000364-def.jpg
Forrás:  
 
FREESKI ALL MOUNTAIN TWINS Ezek a lécek alkalmazkodó profillal, twin tip csőrrel rendelkeznek . Két új léc jelent meg a családban, a Theory ami a Snoop-ot váltotta fel (szendvics famagos, fektetett tripla oldalfalas léc, 95mm a kötés alatt) és a Trooper, ami a Deviantott váltotta ( ez az egyetlen léc a freeski családban, ami nem szendvics famagos, hanem cap léc).
FREERIDE, POWDER A porhólécek. Szélesek rocker profillal . Szendvics, fektetett oldalfalas, famagos lécek. A kínálat nem változott 1011-hez képest, 4 síléc található meg: az Atlas (125mm) igazi helikopteres síléc, a Bent Chetler (123mm), a Blog (110mm) és az Access (100mm).
PARK Két léc található a családban, mint tavaly, a Patent és a Punx. Csak designban történt változás . Értelemszerűen twin tip, szendvics, oldalfalas famagos lécekről beszélhetünk.
 
81876-D2_VC_75_2.jpg
Forrás: www.atomicsnow.com
 
WOMEN A női sílécek minden kategóriában megtalálhatók. A  Cloud a pályára ajánlott, hagyományos profilú léc . Itt található a két D2 léc is a VF75 és VF73. A Cloudok csak designban változtak, és abban is minimálisat. Ami új idén a női kollekcióban, az Affinity sorozat . A kicsit szélesebb, all-mountain, alkalmazkodó profilú lécek az Affinity Storm, az Affinity Pure, az Affinity Air (új profil és design, szendvicsoldalfalas lécek, csak a Stormban található fa, többi densolit magos). Ezen lécek lényege a sokoldalúság , mint a Nomad családnál, kezelt pályára és pályán kívüli kalandozásokra is kifejezetten kellemes. A női kollekció  twin tip pályán kívülre ajánlott három léce : Elysian, Supreme, Century (ez az igazi porhóléc, rocker profillal) ezek mind fa-szendvics, fektetett oldalfalas sík. 
 
81876-L1000253-def.jpg
Forrás:  
 
SÍCIPŐK
A sícipőknél lényegi változtatások nincsenek , a tavalyi szezonban annyi új modell jelent meg (Live fit, Tracker, Burner ), hogy a 11/12-es évre, főleg csak designban frissítették a cipőket. Például a HAWX 80 (bevezető Hawx modell) klasszisokkal szebb lett, mint elődjei. Ezen kívül az összes HAWX modellbe T3-as bélés került (itt három helyen található formálható párna a bélésben, a boka két oldalán, a lábfejnél és a nyelvnél). A RACE modelleknél megint megtalálható a 110-es cipő, amit tavaly kivettek a kínálatból. A BURNER cipők csak annyiban változtak, hogy a 120-as mellett, a 100-as és a 80-as kapható még. Az Mtech családnál figyelemreméltó, hogy a 110-es modell a versenycipők színvilágát kapta meg. A LiveFit és a Btec családnál lényegi változásról nem beszélhetünk, viszont szépültek. A két freeride cipő a Volt és az Overload is csak designban frissült.
KIEGÉSZÍTŐK
A BUKÓSISAKOKNÁL van egy új család a TROOP. Ez a modell az új trendet követi formavilágban. Sildes, puhafülű, passzív szellőzési rendszerű, nagyon kényelmes és rendkívül könnyű sisak . 5 szín közül lehet választani.
A VÉDŐFELSZERELÉSEKNÉL megjelent egy új, kemény héjú gerincvédő mellény és pántos modell (Live Shield Max Vest, Live Shield Max BP). Amellett, hogy nagyobb védelmet biztosít a kemény váz miatt, a mozgást sem akadályozza , hiszen, mint a csigolyák, úgy illeszkednek egymáshoz a „páncélozott” szelvényei.
A SÍBOTOK nál piacra dobott az ATOMIC egy új markolatot a LIVE GRIP et. Ezen a markolaton három un. Flex Zóna található, amely rugalmas rész, hogy pontosabban illeszkedjen a különböző formájú, méretű kezekhez, tenyerekhez. Még egy apró hasznos apróság, hogy mágnes van a markolaton , ami összefogja a két botot, megkönnyítendő a szállítást pl. a liften.
 
81876-Atomiclogo.jpg