Sóller - Mallorca Túra

Sóller - Mallorca Túra

A Sóller - Mallorca Túra hossza 147 Km. Az útvonal szintemelkedése 2553 m, szintideje 6 Óra 30 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Spanyolország területén található.
Hirdetés

Nagyon hasonló útvonal, mint az általam a Világ egyik lagjobbjának titulált Sa Calobra szerpentines, csak az eszenciája más. Az igazi kihívást itt a 12 km hosszú lejtőzés adja, ami közel 900 méteres magasságból tart a tengerszint szerinti 0-ig. Igazság szerint az elsődleges célunk a Pug Major 1400 méteres csúcsa lett volna (Mallorc legmagasabbja), de mivel azt egy katonai "ojjektum" miatt terrorgyanús cselekedet lenne megközelíteni, ezért ha már arra jártunk leruccantunk a Sóller öbölbe. A lejtő amúgy nem a legizgalmasabb, nem olyan technikás, mint a Sa Calobra és nem is olyan élvezetes, mint a Pollenca felé tartó lejtő, de a 12km lefelé az akkor is 12km lefelé... még ha visszafelé az pontosan ugyanannyi felfelét is jelent... Kilométer- és szintgyűjtésre pompásan megfelel és a panoráma is bőven megér egy misét.

 

 

Itiner
1 - Starthely legyen Alcúdia (nyilván ez a szállásodtól függően változhat)

2 - Indulj el déli irányba a Cami de l' Albufer úton és a körforgalomnál Artá felé vedd az irányt.

3 - Hosszú egyenes után Sa Pobla, Palma irányába térj ki jobbra a körforgalomnál.

4 - Az országúton elérkezel Sa Pobla-ba, ahol az első körforgalomnál jobbra tér le, kikerülve így a belvárost.

5 - A 4. körforgalomnál Campanet, Palma irányban térki ki jobbra

6 - Elérkezel az autópályához, amit felett keresztezve azt kis kanyargásokkal átérsz a másik oldalra.

7 - Ezen a részen érheti kritika az útminőséget, de kibírható. Pár kilométer után egy jobbkanyar előtt balra fordulj be a leágazó útra, ami a táblák szerint Campanet felé vezet.

8 - Campanet faluba érve a Selva feliratú táblákban bízva vegyél két jobbost és már el is útban is vagy Selva felé.

9 - Selvaban beleütközöl egy főútba, amin jobbra fordulj Caimari felé (pöpec minőségű aszfalton)

 

Pazar aszfalt Caimari felé ForrĂĄs: Mozgásvilág.hu
Pazar aszfalt Caimari felé
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

10 - Caimarin csak suhanj át és készülj fel, hogy innentől többnyire emelkedőkön, hegyi szerpentineken fogsz mászni.

11 - Nem kevés kapaszkodó után elérsz egy benzinkúthoz, ami után pár méterrel lesz az az elagazás, amin most egyenesen haladsz tovább, visszafelé viszont itt fordulsz majd le Pollenca felé a jutalom finálé lejtözéshez.

12 - A viadukt után lesz egy elágazás, ahol balra tarts, vagyis NE a Sa Calobra irányába.

13 - Rövidesen egy alagúton kell átvergődnöd, ahol jól jöhet legalább egy villogó a bringára, ugyanis töksötét van. Ha átbumliztál a lyukon, akkor a Pantá de Gorg Blau vízében gyönyörködhetsz.

 

Nyugis a környék Forrás: Mozgásvilág.hu
Nyugis a környék
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

14 - További kacskaringók és mászások után egy éles balkanyarnál lenne az a pont, ahonnan Mallorca legmagasabb pontjához mehetnél tovább, de sajnos le van zárva, így tovább az úton menj, amíg egy alagúthoz nem érsz.

15 - Már az alagút elején elkezdődik az a lejtő, ami innentől kb. 12 kilométeren keresztül elkísér, egészen a Sóller öbölig.

16 - A Sóller öbölnél egy kávé-kapuccsínót igazán megérdemelsz, pláne ha figyelembe vesszük, hogy milyen kellemes mászás van még hátra.

17 - Visszafelé ugyanazon az úton haladj, amelyiken jöttél, mígnem elérkezel ahhoz a benzinkúthoz, ami előtt Pollenca felé lehet lekanyarodni.

18 - Tehát a benzinkút előtt dobj egy balost.

19 - Lesz még ugyan némi emelkedő, de ez a szakasz Pollencáig a hegyektől való búcsúról szól, finom lejtőzéssel.

20 - Pollencára érve a körforgalomnál Inca, Palma irányába térj le jobbra

21 - Újabb körforgalomnál Alcúdia felé ki egy szintén kevésbé tökéletes minőségű útra

22 - A széles főúthoz érve tarts balra, majd a következő körforgalománl a második kijáratot választva tarts Alcúdia felé.

23 - Megérkeztél Alcúdiába...

  

Sóller a lábaid előtt hever ForrĂĄs: Mozgásvilág.hu
Sóller öböl a lábaink előtt
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A háttérsztori
A Merida Press Camp vendégeként egy Merida Ride Team és egy Merida Reacto EVO Team nyergében volt szerencsém Mallorcán tekerni. A legjobb az egészben az, hogy bárki, akár Te is részt vehetsz egy hasonló élményben egy normál külföldi nyaralás áráért (igen, tudom ez szubjektív, de forintosítva szállással, fapados utazással, karbonvázas országúti bringa bérléssel együtt is ki lehet hozni 150e HUF-ból egy hétre). És hidd el, így sokkal közelebb kerül hozzád Mallorca (vagy akármelyik üdülőparadicsom), ha nem a napozóágyból figyeled :)

Hirdetés