Keszthelyi-hegység kerékpártúra

Keszthelyi-hegység kerékpártúra

Takács Viktor
Takács Viktor
A Keszthelyi-hegység kerékpártúra hossza 63 Km. Az útvonal szintemelkedése 990 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Amikor Keszthelyről van szó, szinte mindenkinek elsőre a Balaton és a strandolás jut eszébe, ami nem csoda, hiszen Keszthelyet a Balaton fővárosának is szokták nevezni. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a város közvetlen szomszédságában elterülő Keszthelyi-hegység, ami egyébként a Dunántúli-középhegység legnyugatibb tagja, kiválóan alkalmas a kerékpártúrázásra. Van errefelé aszfaltos kerékpárút, murvás kerékpárút és montis hegyi ösvény is.

Kerékpáros szemmel mindenre alkalmas tájról van tehát szó! Ezen a túrán mindhárom típusú útszakasszal találkozunk, a montis részeken meglehetősen meredek szakaszok is vannak. 

Irány Rezi!

Keszthelyi-hegység kerékpártúra-1
Indul a buli
Keszthelyi-hegység kerékpártúra-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Keszthely belvárosából a 135-ös, zöld AB jelzésű kerékpárúton indulunk el és néhány körforgalom után már robogunk is Rezi-Zalaszántó felé egy alacsony forgalmú aszfaltos úton. Ez az AB jelzésű kerékpárút egyébként a Keszthelyi hegység K2 es kerékpártúra útvonalának a része. A kezdeti sík szakaszok után szépen lassan elkezdünk emelkedni és mire elérjük Rezit, már több hosszú és fárasztó emelkedőt tudhatunk magunk mögött. A faluban az országos kék túra pihenőjében állhatunk meg szusszanni egyet, hol elgondolkodhatunk azon, hogy vagyunk e olyan jó formában, hogy a Rezi-várhoz vezető montis tanösvényt bevállaljuk. Amennyiben úgy döntünk, hogy megelégszünk a nyugisabb és kevésbé meredek aszfalttal, ezt a szakaszt kihagyhatjuk és a pihenő után pár száz méterrel a fő utcára felkanyarodva rögtön Zalaszántó felé vehetjük az irányt.

Montis durvulás

A montis verzió a falu kocsmájánál elhagyja a fő utat (azért hívjuk csak fő útnak, mert a falun belül három különböző néven is fut, amibe nem nehéz belegabalyodni) és egy laza jobbossal megcélozza a „vadont”. Rezi határától egy erdészeti úton közelítjük meg a hegyet, amely szakasz egyébként az országos kék túra része. Az út elkezd fokozatosan emelkedni és hamarosan elérjük a Rezi vár tanösvény elejét. Érdemes folyamatosan résen lenni, ugyanis a jelzéseket sok helyen takarják a fák és számtalan jelöletlen kereszteződésben is el lehet tévedni. Ha nem akarjuk folyamatosan a térképet lesni, kövessük az ökölszabályt: „mindig felfelé!”. A tanösvény elejét jelző táblától már egyértelmű az irány. A hegy tetejét elérve ne ijedjünk meg, ha nem látjuk egyből a várat, ugyanis az a „zsákutca” legvégén, a hatalmas turistapihenő után, a fák mögött található. A kilátás pazar, mindenképp érdemes lőni pár képet.

Keszthelyi-hegység kerékpártúra-2
A Rezi-vár
Keszthelyi-hegység kerékpártúra-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

A megérdemelt pihenő után a tanösvényen óvatosan ereszkedünk le, ugyanis ezen a gyalogos turistákkal osztozunk. A tanösvény elejét jelző táblánál jobbra tartva Zalaszántó felé vesszük az irányt, következik a DH szakasz (aki érzi a sebességet, annak érdemes kicsit lejjebb engedni a nyerget, nagyon jó kis kanyarok következnek). A Zalaszántóra vezető aszfaltot elérve jobbra kanyarodunk, ezzel elhagyva a jelölt montis útvonalat. Egy rövid, de annál aljasabb emelkedő után beérünk a faluba, ahol még lendületből érdemes feltekerni a helyi Béke Sztúpához (Buddhista vallási építmény), amely Európa egyik legnagyobb ilyen épülete. Innen legurulva a faluba lehet egy kicsit szusszanni. A helyi étteremben többféle meleg étel közül válogathatunk és nyári időszakban nagyon finom fagyi is kapható. 

Keszthelyi-hegység kerékpártúra-4
A Sztúpa
Keszthelyi-hegység kerékpártúra-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

A sok „mászás” innentől fizetődik ki, ugyanis Zalaszántóról tovább indulva már nem nagyon találkozunk emelkedőkkel. A következő település Vidornyalak, ahol a helyi Szentháromság templom mindenképp megérdemel egy rövid megállót. Tovább indulva hamarosan beérünk Vidornyaszőlősre, ahol a Vidornya-Tőzegláp található. A láp melletti tanösvény végig járása után a hatalmas fák alatt jól esik egy kis ejtőzés. A láptól Keszthelyig vezető úton érintjük Hévizet, amely település világhírű termálvizéről már valószínűleg mindenki hallott. Európa legnagyobb melegvizű, gyógyhatású tava mindenképp megér néhány fényképet és a sétáló utcára is érdemes benézni, ahol szuveníreket vásárolhatunk. Innen már „egyenes” az út vissza Keszthelyre, ahol a város valamelyik éttermében pótolhatjuk az elégetett kalóriákat.

Hirdetés