Eperföldek, rózsák és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút

Eperföldek, rózsák és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
Az Eperföldek, rózsák és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút hossza 66 Km. Az útvonal szintemelkedése 860 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Pro tippek az útvonalhoz

  • Közepes kondíciónál kisebb esetén javasolt e-bike használata!
  • Teljesítéséhez legidelisabb választás egy gravel, vagy trekking kerékpár!
  • Ha kiszeretnéd élvezni a kör nyújtotta látnivalókat és programokat, szánj rá egy teljes napot!
  • Készpénz legyen nálad, mert nem mindenhol tudsz kártyával fizetni!
  • Érdemes legalább egy éjszakát eltölteni a környéken, mellyel máris hozzájuthatunk a Burgenland kártyához, amivel többek között a fürdőzések belépőjét meg lehet spórolni!
  • A tematikus kör általunk nem érintett és nem említett további látnivalóiról a Burgenland.info oldalon tájékozódhatsz!

Eperföldek, rózsá és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút-1
Az átfogó táblán nehezebb eligazodni mint az úton követni a jelzéseket
Eperföldek, rózsá és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Induljon a kerékpáros túránk – praktikusan Mattersburgból

A hivatalosan 59 kilométeres tematikus kört mi picit megtoldottuk – pár eltévedés, útvonal kereséssel és egy extra fürdőző hely felkeresésével. Aki csak a jelzett útra és az azon található látnivalókra kíváncsi, annak ajánlott Mattersburgból indulni. Itt könnyen találunk parkolóhelyet, illetve feltölthetjük kulacsainkat és némi snacket is vételezhetünk magunkhoz az útra.

Aki a kellemes fraknói Stausee strandtól szeretne indulni, az kövesse a mi nyomunkat. 

Ahogy azt megszokhattuk már a környéken kalandozva, ez az útvonal is számozott és feliratozott táblákkal, valamint az aszfaltra felfestett jelekkel végig ki van jelölve, csak akkor tudjuk benézni a helyes irányt, ha nem figyelünk – nekünk egy ilyen eltévedésünk volt, de hamar korrigáltuk hibánkat.

Eperföldek, rózsá és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút-4
Stílusos és hangulatos pihenőhely az út mellett
Eperföldek, rózsá és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Az ananászeper és a rózsák kertje

Fraknó vára alatt elhaladva rövid, de erőteljes, meredek emelkedőkön kezdünk pedálozni, és ahogy gurulunk előre, és közeledünk Wiesen településhez, egyre több eperföld mellett haladunk el. A környék éghajlata ideális ezen gyümölcs termesztéséhez – 1870 óta ültetik nagy mennyiségben a területen. Ráadásul nem csak a klasszikus epret találjuk, hanem ananász-epret is! Nem, ez nem egy félrefordítás, hanem a 2000-es években Hans de Jonghare holland növénynemesítő által „létrehozott” hibrid fajta. Íze az ananászra hasonlít, színe viszont a normál epertől eltérően legtöbbször fehér! Május közepétől június végéig lehet frissen fogyasztani, de készítenek belőle gyümölcslevet, lekvárt, fagylaltot, bort és likőrt is, így sokféleképpen megkóstolhatjuk ezt a különlegességet – érdemes ezért a településre beérve, balra, a központi rész felé letérni a jelzett útról.

Magunk mögött hagyva az eprektől illatos levegőjű Wiesent, elhaladunk egy piramis/tetraéder formájú pihenőhely mellett, ez a Regenbogenpyramide Bad Sauerbrunn. Érdemes, ha csak egy pillanatra is megállni, mert a színes üvegekkel kombinált építmény különleges hangulatú, amit díszakác és rózsák öveznek – tavasszal bódító illatfelhővel beburkolva a helyet. Plusz vizet is tudunk vételezni a közkútból.

Innen rövid gurulás után érkezünk meg Bad Sauerbrunn városába, ahol tervezzünk egy nagyobb pihenővel. Elsőként a főtéren a Rosariumot találjuk (mellesleg szemben vele isteni fagylaltot ehetünk), mely tulajdonképpen egy kert, ahol 300 fajta rózsából közel 1600 bokor virágzik! Ezen színkavalkád tavasszal valódi illatorgiával ér fel, ráadásul egész évben ingyenesen látogatható!

Savanyúvíz és borok

Innen csak egy perc a Genussquelle Rosalia, szabad fordításban az „Örömforrása”… hamar rájövünk az elnevezés okára: az épületben vinotéka és bár üzemel, a Rosalia régió és Közép-Burgenland finom boraival és hústermékeivel – természetesen ezeket fogyaszthatjuk is! Ám mielőtt a borok világába lépnénk, az előcsarnokban találunk egy forrást, melynek vize természetes szénsavas, és ásványi anyagokban, leginkább magnéziumban igen gazdag - az egyik leggazdagabb magnéziumforrás Ausztriában. Helyben fogyasztása ingyenesen, de palackozva magunkkal is vihetjük, ekkor 1 liter 0,25 euro… a gyógyvíz kiváló többek között gyomorpanaszokra, húgyúti fertőzésekre, de alkalmazzák szív- és keringési betegségek kezelésénél is.

Ha nehezen is, de újra nyeregben haladunk tovább. Sigleß települését magunk mögött hagyva egy dombtetőre kapaszkodva már messziről fura építmény kezd kibontakozni. Ez az Oktaéder kilátó, csodálatos kilátást nyújt a Forchtenstein- azaz a Fraknó-kastélyra, a Schneebergre és a Fertő-tóra, mely különleges építmény Heinz Bruckschwaiger tájképművész, festő és szobrász egyik projektje.

 

Eperföldek, rózsá és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút-9
Hatalmas pipacsmező az útvonal mellett
Eperföldek, rózsá és fürdők, avagy a Rosalia kerékpárút-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Természetes tavak és fürdőzés

Utunk folytatva mi egészen Rochrbacher Teichwiesenig nem állunk meg – időt kell hagyni még a túra végén a fürdőzésre is. Teichwiesennél viszont érdemes jobbra rövid kitérővel felkapaszkodni a dombtetőn kialakított kilátópontra.  Az alattunk elterülő tavacska, annak nádasa fontos élőhelyet biztosít számos vízimadárnak és veszélyeztetett kétéltűfajnak. Pár perc itt eltöltött idő alatt is rengeteg madarat fogunk látni...

Visszatérve az útra már csak pár perc tekerés, hogy megérkezzünk Bad Rochrbach fürdőhelyre (az út közvetlen a fürdő előtt halad el, így nem kell kitérőt sem tennünk). A belépő 5 euro egy napra, ám Burgenland kártyával ingyenes! A tó különlegessége, hogy 1997-ben épült, 2250 m²-es természetes úszómedence felét a vizet tisztító őshonos mocsári és vízinövények számára tartják fenn. A tó tiszta ivóvízzel táplálkozik, semmilyen klórt vagy vegyszert nem használnak a tisztításához! Itt érdemes legalább egy órát, de inkább kettőt elidőzni, hiszen innen már csak kb 13 km Mattersburg - ahonnan pedig még a nap végén, ha jut rá idő, ajánlott megnézni Fraknó várát is, melyben kiváló konyhával rendelkező étterem is van!
 

Hirdetés