Menü

Összes termék a kategóriában

Shimano X-alps kerékpáros hátizsák

Shimano X-alps kerékpáros hátizsák

Klikk a képre a galériáért!

Shimano hátizsák hosszabb mtb túrára

A Trans Slovenia túrához kifejezetten jól jött egy erre a célra fejlesztett nagyobb (32 literes) hátizsák. A vadiúj Shimano fejlesztést ketten is kipróbáltuk, kicsit eltérő vélemény született belőle. 

Technikai infó

A Shimano nagyon igyekszik forradalmasítani a kiegészítő piacot is. A hátizsákoknál a fő attrakció az X-harness-re keresztelt felő heveder rendszer. Ez a következőt takarja: A mellkasodnál nem egy mellhevederrel kötöd össze a 2 vállhevedert hanem egymásba kapcsolod, így azok nem a vállad vonalában futnak hanem körülbelül a szügyednél kapcslódnak össze és szép körívben folytatódnak a felfogatási pontok felé. 

Bár a hátizsák nagy tartományban állítható a különböző méretű felsőtestekhez, nekem M-es (176 cm) és Parafereenek (188 cm) teljesen eltérő véleményünk lett az újfajta heveder rendszerről. 

X heveder

Még több képhez klikk a fotóra

Tapasztalatok

Nekem speciel az X-harness nagyon bejött. Számomra kényelmes volt, a felső összefogatás nem tud felfelé elcsúszni így soha nem fojtogat, ráadásul olyan jól tart, hogy az alsó csípő hevedert össze sem kellett kapcsolnom. Egy hátránya, hogy ha nem bringás kabát van rajtunk, hanem mellzsebes túra dzseki mondjuk, akkor a mellzsebeket el lehet felejteni, mert nem férsz hozzájuk. 

Az külön meglepetés volt, hogy a csípő hevederen található 2 nagy zseb zipzárja így - a heveder összekapcsolása nélkül is - egy kézzel használható volt. 

Újításnak tudható be, hogy a sisak tartó nem háló hanem egy nagy zseb és a lefogatási pontok egyben a kompressziós hevederek is,melyek arra hivatottak, hogy lefogják a zsákodat így a súlypont minél közelebb kerüljön a hátadhoz, illetve a cuccok se rázódjanak annyira a zsákban. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy a kompresszió csak akkor működik jól, ha tele is pakoltuk a zsákot. 

A pár negatívum ami miatt Paraferee fanyalog, az viszont igaz.

Olvass tovább...

További dolgok melyek + pontot érdemelnek:

Nagy zsebek
Brutál jó design
Esőhuzat
Ergonómikus kialakítás

Mínusz

Heveder állítás és ivótasak elhelyezés macerás
Esőhuzat nem fedi le a teljes zsákot, heveder mentén beázhat

Paraferee szerint:

Amikor megláttam a Shimano új, 32 literes hátizsákját, egyből elfogott a kíváncsiság, mert egy vagány kinézetű cucc hevert előttem. Mégis a negyedik nap végére gondolkodás nélkül adtam vissza. A giga-alkatrészgyártó pár éve kezdett a kiegészítők felé is nyitni. Amivel nem is lenne baj: eleinte más, már tapasztalt gyártókkal bérgyártásban legyártva az első szériákat, lassan, tapasztalatokat gyűjtve teljes egészében át lehet venni a tervezés-gyártás menetet, de ennél a zsáknál olyan érzésem volt, mintha valaki a homlokára csapott volna a Shimano gyárban, és azon lendülettel egy ötletet kiviteleztek is.

De mivel is van baj?

Mindjárt rátérek, de előtte azok a részek, amik jól funkcionálnak: a zsák tele van zsebbel. Kívül-belül számos helyre pakolhatjuk cuccainkat. Nagyon szimpatikus volt az ekkora hátizsákoktól szokatlanul nagy két oldalsó zseb, és szintén nem megszokott derékpánton található cipzáros zseb is. Van sisaktartója is, ami kabátunknak is megfelelő tároló helyet biztosít. És egy a zsák tetejéhez tépőzárazható (nem húzódik le menet közben) eső huzatot is kapunk hozzá... ami sajnos a megpakolt zsákra nem fér fel lazán, így hiába a tetején levő tépőzár, a vállpántok tövénél szabadon hagy két hatalmas nyílást, szabad utat engedve a csapadéknak a hátfal és a belső rekesz fala közé. De mitől van ott két nyílás?

Esőhuzat és a vállpánt rés

 

Még több képhez klikk a fotóra 

Mert egy különleges vállpánt- és derékmagasság-állító rendszert terveztek a zsáknak, melynek köszönhetően a megszokottól nagyjából kétszer hosszabb a párnázott pánt rész, mely a zsák hátából fut ki. A hát részhez tépőzárral csatlakozik, mely tépőzárat a zsák oldalán végighúzódó cipzáros nyíláson keresztül állíthatjuk... már ha egy kisebb hölgy kéz méretével rendelkezünk, és valamelyest gyakorlottak vagyunk a gyomorműtétekben - kb itt is úgy próbálunk két kézzel a táskában turkálni, és végre helyére igazítani a tépőzárakat. A víztartótartály is egyébként ide helyezhető, ami egy 2,5-3 literes tartálynál már idegtépő feladat. A vállpántokat mellkasnál közvetlen egymáshoz lehet csatolni, ezzel egy különleges tartást elérve (keményebb lejtmeneteknél is stabilan állt a hátamon), de hosszú távon a vastagabb nyakúaknál (mint nálam is) fojtogató érzést vált ki. 

Itt vedd meg

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.