Végre fesztivál hangulat - Bükk Maraton Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2011/08/08
A top maraton szervezői régóta szeretnék itthon is több napos örömünneppé varázsolni azt.  Idén először éreztem is, hogy ez sikerülhet!
Hirdetés
Mindannyian irigykedve tapasztaljuk a nyugati versenyeket. Hogyan csinálják, hogy annyian részt vesznek? Miként lesz egy bringás versenyből 2 esetleg 3 napos fesztivál? Lehet-e itthon is ilyet? Első kézből tudom, hogy a magyar top maraton szervezői régóta próbálkoznak, hogy itthon is 2 napos örömünnepet varázsoljanak a legtöbb résztvevőt felvonultató sorozatból.
Idén először éreztem is, hogy ez sikerülhet! Már a helyszín is szerencsésebb, Felsőtárkány gyönyörű elhelyezkedésével, adottságaival jó alap. Persze ez önmagában kevés.
 
Idén a Bükk Maratonnal egy időben került megrendezésre a Rétes fesztivál a faluban. 50 fajta rétes, lángos, kukorica, helyi bio méz, pálinka stb… akár elég is lehet, de a majorettek, koncertek és a celeb „sztendápkomedi” már-már kasszasiker. Ehhez a helyiek hozzádobtak még egy mobil vidámparkot , trendi elektro zenével. Családosoknak főnyeremény.
A Bükk Maraton kerékpár verseny is Egeres Völgyi Sportfesztivállá cseperedett. Ennek keretében szombaton terepfutást és gyerek bringa futamokat - Titán Kupát rendeztek!
A gyerkőcök teljesítménye annak fényében kiváltképp lenyűgöző, hogy a szombati résztvevők közül egyikkel-másikkal vasárnap a 37 km-es rövid távon (1100 méret szint) is találkoztam!
Gyerek futam, esti koncert sok versenyen van már, de, hogy valami elkezdődött az mutatja, hogy többen sátraztak a helyszínen és a falu szálláshelyei is tele voltak.
 
81769-bukk2011.JPG
 
Tavaly első alkalommal került az új helyen, Felsőtárkányban megrendezésre a verseny, és volt is pár gyerekhibája. Kíváncsian vártuk, idén hogy sikerül.
Nagy Ádám és csapata úgy érzem kitett magáért. A tavalyi autós káoszból idén semmi sem maradt, a parkolás és parkoló elhagyása nem zavarta a versenyzőket. A mosók száma is megfelelő volt, ráadásul külön kavicságyat létesítettek hozzá, így dagonyázás helyett rendezett környezetben, gyorsan végezhettem a keró tisztítást. A vizesblokk a zuhanyzókon kívül még egy meglepetés medencét is tartogatott, ami bár csak egy gyerekúsztató volt- sokan élvezettel vették igénybe!
A viharpara csak délutánra realizálódott egy rövid, de kiadós zápor személyében, így a verseny alatt tökéletes idő és pálya kényeztette a bringásokat. Szolgáltatásokból is kezdenek felnőni a szervezők. A szokásos étel-ital, tészta partin kívül egy sor meglepő, hasznos dolgot lehettet igénybe venni:
A bringákat a Bringáspár kerékpárüzlet (és a Mozgásvilág.hu :) jóvoltából ingyenesen lehetett szervizeltetni, amit igen sokan ki is használtak. Volt még ingyenes masszázs (előtte is utána is kipróbáltam - csúcs szuper volt), borkóstolás , és még ingyenes helyszíni ruha mosás is!
 
És a furcsaság: amatőr tömegversenyről lévén szó, valahogy sosem jutott eszünkbe azon gondolkozni, hogy mi szabályos és mi nem az - már az ésszerűség elvét figyelembe véve persze. Nyílván nitro-feltöltéses járgánnyal, vagy másokat lebénító plazmagömbbel körbevéve auránkat nem sportszerű részt venni, de az például meg sem fordult a fejünkben, hogy nem lehet akármilyen ruhában részt venni egy ilyen versenyen. A legnagyobb problémát maximum az okozta, hogy legalább legyen már ugyanolyan márkájú a kerékpár és a ruházat , mert mégiscsak az néz ki csajozósan.
Pedig igenis létezik olyan szabály, ami szerint nem indulhatunk el akármilyen öltözékben - félig, majdnem: Kolléga büszkén viseli már jó ideje, nyári nap barnította bőrét remekül kiemelő Merida mezét ám a verseny előtt beleültették a bogarat a fülébe, miszerint a világbajnoki mintázattal ellátott mez viselése az UCI szabályaiba ütközik , kizárás járhat érte.
 
Neki biztos szabad... és nekünk???
 
Egy amatőr tömegversenyen ne indulhatna el bárki kereskedelmi forgalomban kapható akármilyen mezben??? Na neeee!
Persze nem is történt ezek után semmi atrocitás, de kíváncsiságból utánajártunk a dolognak. A verseny kiírásában a szabályok között nincs a mezre vonatkozó kitétel, tehát ez alapján jók vagyunk. Az UCI versenyszabályzatában viszont valóban van egy olyan rész, ami a világbajnoki mez viselését szabályozza, úgyhogy akár még igaz is lehet a feltevés. Mindazonáltal az UCI szabályzata csak azokra a versenyekre vonatkozik, melyeket az UCI a versenynaptárában megjelöl , vagyis a Bükk Maratonra nem . Ezen kívül - bár ennyire már nem fogjuk túlcifrázni a nyomozást - az eredeti világbajnoki mez és a kereskedelemben kapható - csúnya szóval - utánzatok között jelentős különbségek vannak. Szóval amatőrként ne tartson vissza , ha szívesen virítanál egy szép világbajnoki mezben , de azért tartsd is tiszteletben (pl ne idd le kakaóval a hétvégi kertipartyn)!
 
És végül, de nem utolsó sorban az eredmények:
A tavalyi sorozat összetett győztese, Blazsó Márton bő tíz percet vert a másodikként befutó Grósz Bélára, hasonlóan Módos Gabriellához, aki Michelberger Szilvia előtt ért vissza az Egeres-völgyi célba. A Bükk Maraton mezőnyét román és szlovák kerekesek tették nemzetközivé. A versenyzők a 37, 58, vagy a 92 kilométeres táv közül választhattak. Az U7-13 éves gyermekek előzőleg a Titán-kupa alkalmával mérkőzhettek.
 

81769-noigyoztes_modosgabriella_bukk2011.jpg
  - Az elmúlt napok esőzései ellenére ideális volt a pálya. Tavalyhoz képest a parkolót megnöveltük, illetve újdonságként szerveztük a háromnapos sportfesztivált, melynek keretében terepfutásra, cross-country versenyre is sor került. A versenyzők elégedettek voltak, jövőre is hasonló rendezvényben gondolkozom – mondta Nagy Ádám főszervező.
Top Maraton sorozat 3. állomás – XI. Bükk Maraton, eredmények: Teljes eredménylista:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés