Végletekig kiélezett küzdelem Hír

Kéri István - Velosport
2011/11/22
Buruczki nyert Ózdon, ezúttal Fejest hátráltatta technikai hiba
Hirdetés

 

Hat és fél körön keresztül kerülgette egymást Buruczki Szilárd (Merida – Kőbánya TC) és Fejes Gábor (Team Bátorfi – AKTK) Ózdon, végül aztán ismét technikai hiba miatt nem lett „teljes” az összecsapás, Buruczki nyerte a futamot. A nők között ismét Dósa Eszter (Vitalitás SE), míg a férfi master 1-eseknél ezúttal Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) állhatott a dobogó tetejére.

 

Továbbra is kijelenthető, hogy töretlen a SuperCross népszerűsége, bár az tény, hogy az időjárás cudarabbra fordulásával kicsit alábbhagyott a versenyzési kedv – de még így is közel száz krosszos gyűlt össze Ózdon , hogy a sorozat harmadik futamán (is) összemérje erejét. A ködös, borongós, kevéssel fagypont feletti hőmérsékleti értékekkel jellemezhető időjárás egész nap végigkísérte az eseményt, de ez messze nem szegte kedvét a versenyzőknek – sőt, igazi csatákat láthatott a közönség.

 

Az első rajtban ahogyan azt megszokhattuk, az U17-es titánok ragadták magukhoz a kezdeményezést, de ezúttal egy master 3-as versenyző, Huszár László (Karbona) is belepiszkált az abszolút első helyezései közé. A Merida – Kőbánya TC versenyzői eluralták az első helyezéseket a fiatalok között, a sorozat ózdi futamán debütáló ifjú Karl-testvérpár két kategóriát is elhódított - Bianka a női-, míg Dávid a férfi U17-et nyerte.

 

A második rajtban már több mint harmincan álltak (újfent) a rajtvonalnál. Itt nem hozott újat az esemény, a négy U19-es titán: Meggyesi Bercel (Pilis CCC), Mellau Ádám (Bringabanda SC – SWAT), Rózsa Balázs (KSI Schwinn – Csepel SE) és Szalontay Bence (Merida Maraton Team – CST) állt az élre már az első kör végén, őket a master 2-es éllovas, Rónaszéki István (BikeLand – Merida) követte. A menetrend a szokásos volt, a rajt utáni kavarodás letisztulása után, nagyjából a táv harmadánál előre állt Rózsa, tempót váltott, a vezető pozíciót pedig innentől ki sem engedte a kezéből.  Master 2-ben Rónaszéki mellett ezúttal Kósa Csaba (Blue Scorpions) is elszakadt némileg az üldözőktől, második helye nem sokáig volt veszélyben. A dobogó harmadik pozíciójáért valóságos harc dúlt, az utolsó kör megkezdésénél összesen heten pályáztak erre a helyre, akik bő tíz másodperc leforgása alatt, egymás után indultak ki a záró körre. A „pályázatok” közül Gombolai Lászlóé (Vitalitás SE) bizonyult a legerősebbnek, így övé lett a harmadik pozíció. A hölgyeknél közel fél távig úgy tűnt, hogy egy igen jól elkapott kezdéssel Módos Gabriella (Merida Maraton Team – CST) eséllyel pályázhat a kategóriagyőzelemre, de aztán Dósa Eszter (Vitalitás SE) megérkezett mögé, majd ellentmondást nem tűrően „torolta meg” az incselkedést – végül másfél perccel nyert a hölgyek között.

 

100%-os teljesítmény idáig a master 2-esek között: Rónaszéki István  (Fotó: Babka Szabolcs)

 

Az utolsó, 13 órakor rajtoló futamban negyvennégyen indultak neki a 8 körös versenynek. A hobbi férfi felnőttek között Tóth András (VKE – Nelson), a master 1-es férfiak között Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) állt az élre már a verseny első köre után, akik aztán közös erővel távolodtak ellenfeleiktől. Tempójuk a harmadik kör magasságára úgy tűnt kevés lesz ahhoz, hogy a hobbi kategória előre törekvő versenyzőjét, a tavalyi címvédő Pálmai Zsoltot (Hotel Yacht Klub KSE) biztonságos távolságban tudhassák, így Tóth előre menekült, felbontva az együttműködést. Bakosnak azonban továbbra sem maradt „félnivalója”, hiszen stabilan több mint negyven másodperces előnnyel rótta a köröket. Végül aztán Pálmai sem tudott felérni Tóthra, ahogyan Bakost sem tudta befogni sem (a másik) Tóth András (Hegyibringa), sem Nagyfügedi Zsombor (Meditech SC – deviantmtb.hu).

 

Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) foglalta el a master 1-es dobogó tetejét Vinczeffy Zsolt „távollétében” (Fotó: Babka Szabolcs) Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) foglalta el a master 1-es dobogó tetejét Vinczeffy Zsolt „távollétében” (Fotó: Babka Szabolcs)

 

Az elit férfi felnőttek között a második kör végére egy letisztult felállás rajzolódott ki. Elől Buruczki Szilárd (Merida – Kőbánya TC), Fejes Gábor (Team Bátorfi – AKTK) és Búr Zsolt (Bringabanda SC) haladt, őket egy másik trió, a Rónaszéki Balázs (Aegon Cycling Team) – Reitinger Gábor (Vitalitás SE) – Béla Attila (LTV – Merida Racing Team) hármas követte. Egészen az ötödik körig így haladtak a versenyzők, nem kis tempóban, de kívülről is látszott, hogy egyszerűen nem tudnak egymással mit kezdeni. Folyamatosak voltak a próbálkozások, és kívülről nézve is eszeveszett tempóban közlekedtek a pályán, folyamatosan „kínálgatva” egymást. Ennek eredményeképpen az első trióról Búr, a másodikról Béla Attila úszott meg.

A hetedik körre indulva aztán kis túlzással mondva pályakerékpározásban látható jeleneteket szemlélhetett a közönség, a Fejes – Buruczki páros majdhogynem meg is állt a kölcsönös „tanácstalanság” okán. Ebből a szituációból majdnem Búr jött ki „nevető harmadikként”, hiszen a leszakadása ennek a szituációnak köszönhetően már a minimálisra mérséklődött, mikor Fejesnek technikai hibája támadt – elfordult a kormánya a pálya hátsó szakaszán. Mérsékelt tempóban haladt így tovább a depóig, ahol aztán egy rövid megállással orvosolta a problémát, de ekkora már Buruczki és Búr is messze járt. Az utolsó kört Buruczki mindösszesen bő tíz másodperces előnnyel tudta megkezdeni, ami azonban végül elégnek bizonyult, így Buruczki – Búr – Fejes sorrendben értek célba a versenyzők. A negyedik helyért folyó harcban láthattuk azt, amit „elhalasztott” egy technikai hiba a két élmenő között: Rónaszéki és Reitinger nyolc körön keresztül nem tudta eldönteni a kettejük közötti elsőség kérdését, a sprintben végül – néhány centiméterrel – az előbbi bizonyult gyorsabbnak.

 

Az „igazi” Buruczki (elől) – Fejes összecsapás elmaradt, kettejük vívódása okán majdnem Búr Zsolt (hátul) is odaért a legelejére (Fotó: Babka Szabolcs) Az „igazi” Buruczki (elől) – Fejes összecsapás elmaradt, kettejük vívódása okán majdnem Búr Zsolt (hátul) is odaért a legelejére (Fotó: Babka Szabolcs)

 

- Végig egymást kerülgettük, aztán az utolsó előtti kör elején próbáltam magam elé engedni a Gábort, de nem nagyon akart vezetni. Nem sokkal ezután bekövetkezett neki a technikai hiba, ami után már túl nagy hátrányba került ahhoz, hogy ismét felérjen. Jött viszont a Búr Zsolti, akire figyelni kellett, de azért szemmel volt tartva, hogy ne kerüljön veszélyesen közel. Egy nagyon gyors pályán versenyeztünk, szerintem inkább az országútisoknak kedvező nyomvonal volt. Sok helyen lassabbnak éreztem magam az ellenfeleknél, az akadályoknál viszont talán tudtam egy kis előnyt kovácsolni – mondta Buruczki a befutás után.

 

- A Szilárddal tényleg nem tudtunk mit kezdeni egymással, a verseny felénél próbált ellépni, de itt is felértem rá. Megmondom őszintén, nem akartam vezetni, segíteni neki. Ez persze nem igazán tetszett neki, ez láttam is rajta – de ilyen a versenysport. A hetedik körben láttam, hogy keresztbe fordul a kerekem, egyszerűen a kormány és a kerék hirtelen külön életet kezdett élni. Megálltam helyre igazgatni, de innentől nem tudtam tempót menni, a depóban tudtam orvosolni a problémán. Egy végletekig kiélezett küzdelem volt, folytatás következik Balassagyarmaton – nyilatkozta Fejes Gábor a célban.

 

tothandrascxozd.jpg Tóth András a hobbi férfi felnőttek között nem talált legyőzőre az eddigi három futam alatt (Fotó: Babka Szabolcs) Tóth András a hobbi férfi felnőttek között nem talált legyőzőre az eddigi három futam alatt (Fotó: Babka Szabolcs) 

 

Az ózdi esemény végeredményeképpen nyitva maradt az elit férfi felnőtt kategória csúcsa – aminek talán a SuperCross Sorozat követői örülnek legjobban. Fejes Gábor számára a hátra lévő két futam közül elég csak egyet megnyerni ahhoz, hogy elnyerje az összetett győzelmet, míg Buruczki nak ugyanehhez a tetthez mindkét eseményen diadalmaskodnia kell. Ezen felül pedig nem szabad elfeledkeznünk Búr Zsoltról sem, akinek szintén lesz még beleszólása a dolgok alakulásába. Az izgalmak tehát megmaradnak a következő két futamra – sok beszélgetés pont erről folyt, miközben a résztvevők a rendezők és támogatóik (többek között Ózd Város Önkormányzata) jóvoltából virslit, teát, forralt bort fogyaszthattak az esemény végén.

 

A SuperCross Sorozat következő futamát a balassagyarmati Vitalitás SE rendezi, december 3-án, szombaton. Az soron következő futam kiírása hamarosan elérhető a www.supercross.hu honlapon.
Hirdetés