Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz

Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2022/05/04
Európai metropolisokban már sok évvel ezelőtt megjelentek az első újhullámos kerékpárboltok, melyek már nem csak a bringákat, és azok alkatrészeit kínálták, hanem egyfajta kikapcsolódást, felfrissülést is nyújtottak – nem csak kerékpárosok számára.
Hirdetés

Kerékpárboltok új megközelítéssel

A bringás kávézók tulajdonképpen azon üzlet-az-üzletben koncepción alapulnak, mely egy kerékpárbolt és egy kávézó ötvözetét nyújtja. Túlnyomó részt az ilyen üzletek már hosszú kerékpáros szakmai előélettel rendelkeznek, és az igényeket, valamint a trendeket követve alakulnak át, bővül a szolgáltatásuk felhozatala. 

Így volt ez hazánk első ilyen üzlete, a fővárosi Mesterbike & Coffee és a vidéki családi vállalkozás, a Bringabarát Kerékpárbolt és Szerviz esetében is. Előbbi esetében sok éves működést követően, a korábbi üzlethelyiség kinövése miatti költözés során döntöttek a koncepcióváltás mellett, míg a kiskunfélegyházi boltban pár éve érett be a régóta dédelgetett szerelem projekt megvalósítása. De persze akadnak ellenpéldák is, mint például a pápai Helovelo - Bike & Café esetében, ahol már nyitáskor az üzlet-az-üzletben elképzelés volt tervben, és a kerékpárversenyzői és vendéglátói múltra alapozva hozták be a kellő szakmai alapokhoz.

Mindkét üzletben, miközben minőségi kerékpáros szolgáltatásokat biztosítanak, egyáltalán nem a megszokott bringabolt-belsővel találkozunk. Talán pont ez a különleges hangulat, az egyedi életstílust sugárzó kialakítás és koncepció, a levegőben érezhető kávé és kerékpár „illatának” egyvelege az, ami miatt bár eleinte a hazai vásárlók fenntartásokkal kezelték az ilyen fajta boltokat, mára igen népszerűvé váltak.

Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz-1
Különleges stílus, hangulatos beltér
Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz-1
Forrás: helovelo.hu

Nem csak bringásoknak

Mind a három említett üzlet vezetője hasonlóan látja a vásárlóik összetételét. Nagy részük törzsvendég, akik rendszeresen és előszeretettel térnek be az üzletbe – sokan közülük csak egy kávéra, vagy ahol van (mint például Pápán), a saját készítésű szendvicsért és süteményért. Sokszor nem is kötődnek a kerékpársporthoz, de kávézás közben szétnéznek a bringák és azok alkatrészei között. 

 

A kávé és bringa két jóbarát

A fekete nedű egyáltalán nem áll messze a kerékpáros sporttól, hiszen az erősen serkentőleg ható kávék kiváló hatással vannak a sportteljesítményre, így előszeretettel fogyasztják a bringások is. Ezáltal nem kell csodálkozni, hogy a kerékpárboltok új generációja ezen irányba fejlődött. 

Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz-3
Kávét csak minőségi, frissen őrült szemekből
Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz-3
Forrás: Mesterbike & Coffee

Ráadásul mi sem lehetne kellemesebb, mint egy kiadós, élvezetes tekerés után (vagy közben) bringás környezetben leülni egy süteményre?

A CoffeeB projekt

A kávé és a sportág erős kapcsolata lévén nem meglepő, hogy a növekvő számú bringás kávézók mellett már kifejezetten kerékpáros vonzatú kávét is kaphatunk. 

A hazai kerékpársporthoz és kereskedelemhez, de persze a kávéhoz és kávézáshoz is erősen kötődő Berta István 2004-ben indította el a CoffeeB manufaktúrát. Minőségi kávéik közepes pörkölésűek, mely eljárás során a túlzott savasság már tompul, de megmaradnak a kávéra jellemző ízjegyek. A cég nem régiben vezette be kínálatában a KoffeinParti elnevezésű termékcsaládot is, mely egy régi barátság révén, a mountain bike sportágban többszörös Olimpikonunk, Országos Bajnokunk, Parti Andrással karöltve jött létre. 

Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz-2
Bringás kávé nem csak bringásoknak
Új generációs bringaboltok, ahova kávézni is jársz-2
Forrás: CoffeeB

Andris régi álma volt saját kávét készíteni, melyhez a CoffeeB szolgáltatta szakmai hátteret. A fentiekben említett kerékpáros kávézók közül a KoffeinPartit megkóstolhatjuk és meg is vásárolhatjuk a HeloVelo – Bike & Café, valamint a Bringabarát Kerékpárbolt és Szerviz üzletekben, de akár a manufaktúra saját webshopján keresztül is beszerezhetjük, hogy otthon is élvezhessük a fekete nedűt. Az eddigi kínálat hamarosan kicsit egyszerűsödik, ahogy Andris nyilatkozta, a kereslet alapján letisztultabbá válik – de persze a minőségen ez mit sem változtat!

E mellett hamarosan a minőségi kávé élvezete mellé egyedileg, bringás igények alapján összeállított energiaszelettel is bővül a kínálat! Több kivitel érkezik, melyek között lesz koffeines – ha már szeretik és szeretjük a kávét – és mentes is. Kizárólag természetes alapanyagokból, hozzáadott cukor nélkül készülnek majd, melyek a kávékhoz hasonlóan gondosan lettek összeválogatva. 

Ha megkóstolnád ezeket a termékeket, keresd a CoffeeB kávé webshopon, illetve a bringás kávézók kínálatában!

Hirdetés