Single track a tengerig

Szentgyörgyi Krisztián
2016/05/11
Kis összefoglaló a Sani2c-ről
Hirdetés

 Dél-Afrika a kerékpározás (legfőképpen a MTB és XTERRA) hazája. Itt rendezik meg a Cape Epic-et, ami joggal nevezhető a mountain bike versenyzés „Tour de France”-ának. Ezen kívül több MTB cross country-, downhill- világkupa és világbajnokság helyszíne. Számos profi országúti kerékpárcsapat (MTN-Qhubeka, Barloworld, Dimension Data) és kerékpáros hazája. Itt született Burry Stander, Robert Hunter, Daryl Impey és Greg Minnaar háromszoros downhill világbajnok, Dél-Afrikában tanult és a mai napig itt edz Chris Froome (Team Sky), itt lakik Christoph Sauser olimpiai bronzérmes (Specialized Cross Country Team), itt edz Jaroslav Kulhavy (olimpiai bajnok) és Karl Platt olimpiai harmadik, többszörös Transalp és Cape Epic- győztes (Team Bulls), Mark Cavendish és Tyler Farrar szintén Dél-Afrikában versenyeznek.

 

Miért is olyan népszerű a sani2c Dél-Afrikában?

 

2005-óta hatszor nyerte el a „legjobb többnapos kerékpárverseny”- címet a Bicycling Magazine felmérése alapján (legjobb szervezés, - ellátás, - logisztika, legszebb és legélvezhetőbb pálya, leghosszabb „single track”-ek és „floating bridges” azaz vízen lebegő hidak).

A verseny neve az útvonalra utal, ugyanis Underbergből (KwaZulu Natal tartomány, Drakensberg- hegység) indul a Sani Pass nevű hágón át a csodálatos Umkomaas- völgyön keresztül, majd harmadik nap az Indiai- óceán partjára (Scottburgh-ba) érkezik (Sani to Sea).

Az Umkomaas- völgy szigorúan védett természetvédelmi terület, ami csak ritkán látogatható teljes egészében. Arról, hogy miért is olyan varázslatos ez a rész és miért beszél minden egyes versenyző a második napról, később, az élő beszámolóban írok.

Ami a versenyt világhírűvé tette:

-          A leghosszabb single track- ek (az útvonal 40%-a), ami egyedülálló a világon. (Minden MTB- os tudja milyen nehéz, ugyanakkor nagyszerű érzés ilyen úton bringázni.) 2008-tól páros single track is van a versenyen ami azt jelenti, hogy a csapat két versenyzője akár 3-5 km-en keresztül követi egymást időnként egymás mellett, néha akár egy folyó két oldalán.

-          A verseny különlegességét adják a vízen lebegő hidak (floating bridges), melyek 1 m szélesek és amikor a kerékpárosok áthaladnak rajtuk süllyednek, valamint oldalirányban mozognak. A verseny teljes hosszából kb. 4 km az ilyen hidakból álló szakasz. A leghosszabb (600 m) rész a befutó előtt Scottburgh- ban található.

-          Legtöbb résztvevő (4500 versenyző).

-          A verseny három napos, a teljes táv 263 km, 3765 m szintkülönbség (2016-ban).

-          A nagy létszám miatt a versenyzők három különböző futamban indulnak, melyeket egy napos eltéréssel indítanak. Az első futam a trial, ahol a versenyt első alkalommal teljesítők indulnak, a második futam az adventure, itt azok versenyeznek, akik legalább egyszer teljesítették már a versenyt, a harmadik (profi, pénzdíjas) futam a race. Utóbbin csak az első két versenyen meghatározott időt teljesítők indulhatnak (ezen indulok én is).

-          2015-től (a világon először) a versenyzőknek teljes GPS navigáció szükséges a táv teljesítéséhez. Ez azt jelenti, hogy nincsenek irányt jelző táblák, hanem a csapattagok a saját kerékpáros GPS készülékükre letöltött térkép alapján tájékozódnak. Azonban a verseny bírái ellenőrző pontokkal látják el a pálya teljes hosszát és a GPS- szel összekötött számítógépes rendszeren keresztül minden csapatot követnek a verseny folyamán.

 

IMG_3297.JPG Forrás: Szentgyörgyi Krisztián
IMG_3297.JPG Forrás: Szentgyörgyi Krisztián
Kép forrása: Szentgyörgyi Krisztián

 

 

Hirdetés