MTB vásárlási jótanácsok

MTB vásárlási jótanácsok

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/05/28
Ezt mindenképp olvasd el, mielőtt mountainbike-ot veszel.
Hirdetés

Miután a környező országokban, már akár pár óra alatt is elérhető távolságokban szinte napról-napra egyre több a trail park, a bikepark és az egyéb legálisan terepkerékpározásra alkalmas helyszín és esemény, egyre többen vásárolnak idehaza is mtb kerékpárokat. Ám ahhoz, hogy a választott új hobbinkat teljes egészében élvezni tudjuk, a mountainbike kerékpár kiválasztásakor és vásárlásakor érdemes pár dologra odafigyelni.

Melyik MTB kerékpárt válasszam?

Laikusként könnyedén gondolhatnánk, hogy egy mountainbike, az mountainbike, a színen és dizájnon kívül nincs sok különbség. De az igazság ennél sokkal összetettebb, és akár csak egy autónál, az mtb modellek között is több különböző felhasználási módhoz, több különböző kategóriájú modell létezik… Downhill? Enduro? Trail? Cross country? Nézzük sorba, melyik mtb kategória, mit takar és mik az igényeik.

Downhill mtb - az extrémeknek

A legextrémebb mtb kerékpár felhasználás a downhill, mely során meredek hegyoldalakon gurulunk lefelé, technikás – sziklákkal, gyökerekkel, épített tereptárgyakkal nehezített - ösvényeken. Ebből eredően strapabíró kialakításra, hosszú rugóútra (180-220 mm) és kiváló fékezhetőségre van szükségünk elöl és hátul is, valamint a pedálozhatóság minimális elvárás. Kerékméretben akadnak már 29”-osak is, de legfőképp 27.5” az elterjedt. Bikeparkokhoz ideális választás.

Enduro mtb - bikeparkokra tervezve

Az extrémebb mtb kerékpár stílusok közé tartozik az endurozás is, mely során szintén különböző meredekségű, technikás (sziklás, gyökeres, mesterséges tereptárgyakkal vegyített) ösvényeken gurulunk lefelé, de a két ilyen szakasz közötti összekötő részt már nem felvonók/libegők segítségével tudjuk le, hanem önerőből tekerünk fel. Ezek révén a strapabíró kialakítás mellett a 150-180 mm közötti rugóút (elöl-hátul természetesen, bár egyre több merevfarú, agresszívebb geometriájú kerékpár is kapható), a kiváló fékezhetőség elvárt, mint ahogy a pedálozhatóság is. 27.5”, 29” kerekek mind előfordulnak ebben a kategóriában, sőt, az utóbbi években egyre több gyártó próbálkozik a vegyes (elöl 29”, hátul 27.5”) felállással. Trail- és bikeparkokban is otthon érzi magát ez a fajta mtb kerékpár.

Trail, All-mountain mtb kerékpárok- természetes ösvényekre

Ha a könnyedebb, egy fokkal kevésbé technikás és meredekebb ösvények, vegyes jellegű – egyaránt felfeléket és lejtmeneteket is tartalmazó – tekerések csábítanak, akkor a trail (vagy all-mountain) kerékpárok az ideálisak számodra. Rugóútban ezen modellek 130-150 mm környékén mozognak, tömegre könnyebbek az enduro társaiknál, így összességében sokkal jobban pedálozhatók is. 27.5”, 29” kerekek mind előfordulnak ebben a kategóriában. Trailparkokban, természetes ösvényeken érzi otthonosan magát ez a fajta mtb kerékpár, de kisebb dózerutakon megtett túrákra is kényelmes. Ha nem hajtasz dobogós helyezésre, akkor maraton felhasználásra is bátran bevethetők az ilyen kialakítású mtb kerékpárok.

Cross Country, Maraton mtb - hatékony pedálozás

A technikásabb és meredekebb ösvényeken még egy fokkal kevésbé komfortosak a cross country/maraton kerékpármodellek. Ebben a kategóriában vegyesen találni merevfarú- és össztelós változatokat. A Cross Country stílusban jellemzően rengeteg fel-letekerések várnak, de a hangsúly a nagyon hatékony tekerésen van. Rugóútban 80-130 mm áll rendelkezésre, az mtb tömege 8-12 kg körül mozog. 27.5”, 29” kerekek mind előfordulnak ebben a kategóriában. Egyszerűbb természetes ösvényekre, dózerutakra kiváló választás.

Milyen méretű mtb kerékpárt válassz?

Mtb kerékpárok méretezése

Ha megvan a megfelelő mtb kategória, még mindig nem tartunk az ideális szín és design kiválasztásánál, mert előbb a testhezálló méretet kell megtalálnunk. De miként is vannak méretezve az mtb kerékpárok?

A legtöbb gyártó a vázméretet a hajtómű tengelyétől a váz felsőcsövének és üléscsövének találkozási pontjáig mért adatot adja meg. De akad, ahol ezt a magasságot a felsőcső a nyeregcsőre vízszintes vetületéig mérik. 

A méreteket legtöbbször a collban (1 coll = 25,4 mm) adják meg, de akadnak gyártók melyek betűvel (XS, S, M, L, XL) jelölik ezt a méretet. Ezeket legtöbbször feltüntetik a vázon. 

A mountainbike ideális méretének kiválasztásánál az olyan régi közhely, mint lábközé véve a vázat legyen pár ujjnyi helyed a tested és a váz felsőcsöve között, már egyre kevésbé érvényes, mivel a sportosabb mtb vázak felsőcsöve erőteljesen lejt, illetve egyes kategóriáknál fontos a felsőcső vízszintes vetületi hossza is, ami nem feltétlen evidens más kategóriákban tapasztalt méretekből.

Ezek mellett az alábbi általános mtb méretválasztás lehet irányadó:

Magasság
Javasolt vázméret
148-158 cm 13-14″ vagy XS
158-168 cm 15-16″ vagy S
168-178 cm 17-18″ vagy M
178-185 cm 19-20″ vagy L
185-193 cm 21-22″ vagy XL
193-198 cm 23-24″ vagy XXL

Ha stabilabb tekerésre vágyunk (sok vegyes, fel-le tekeréssel), akkor válasszuk az ajánlott méretet, vagy határérték esetében a nagyobbat, míg ha sportosabb bringázás a cél (több lejtőzéssel), akkor lefele „kerekítsünk”.

Melyik kerékméretű mtb kerékpárt válasszam?

Azonban napjainkban már nem csak vázméretet kell választanunk egy mountainbike esetében, hanem kerékméretet is. 27.5”, 29” esetleg vegyes (elöl 29, hátul 27.5) méretek fordulhatnak elő – elvétve, az alsóbb árkategóriákban még előfordulnak 26”-os kerekek, de egyre kevésbé jellemző. 

Bár a nagyobb kerékméret terepen jobb gördülést eredményez (és picit nehezebb irányíthatóságot a nagyobb tehetetlenségi erők miatt), az általános tapasztalat az, hogy ha valaki 170-175 cm testmagasságnál alacsonyabb, már kevésbé sportos, komfortos érzetet nyújt a 29”-os kerekekkel használt mtb váz.

További mtb kerékpár választási jótanácsok

Mountainbike kategóriánként előfordulhatnak olyan elvárások, melyekhez speciális kiegészítők, alkatrészek vagy kialakítás szükséges. Ezek a komfortodat, a kerékpár irányíthatóságát vagy a biztonságodat növelhetik, így érdemes kerékpár választásánál ezekre is odafigyelni. Ha gyárilag nincsenek is ezen alkatrészek a vázon, az előkészítésük mindenképp legyen meg, hogyha a későbbiekben fejlesztenél, akkor lehetőség legyen installálni. 

Ilyen lehet például az enduro és trail modelleknél a dropper post (vezérelhető magasságú nyeregcső), illetve a lockolható (zárható) villa és rugóstag. Egy maraton, xc és trail kerékpárnál (de akár még egy enduro modellnél is) elvárható legalább egy, de inkább két kulacstartószem. A trail, enduro és downhill kerékpároknál fontos szempont, hogy mind a villába, mind a vázba extra ballonos (2.3 – 2.5”) gumiköpenyek is elférjenek.

Nem alkatrész, de kialakításnál, főleg az extrémebb kategóriáknál, érdemes a kormány befordulását is megnézni, hogy a váz felső- vagy alsócsövét eléri e a kormány, vagy épp a villa válla – mely egy nagyobb esés során a váz behorpadását is jelentheti. Ezekre különböző elnevezésű fejlesztések jelenthetnek megoldást, amik nem engedik egy megadott pontnál jobban elfordulni a kormányt.

Ha ezeken túl vagyunk, akkor most már tényleg jöhet a szín és design kiválasztása… ;-) 

Hirdetés