Mitől fotokromatikus egy szemüveglencse?

Mitől fotokromatikus egy szemüveglencse?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/07/09
Mitől "színváltós" egy szemüveg?
Hirdetés

Mitől fotokromatikus egy szemüveglencse és miért jó?

Ha már túráztál, futottál vagy bringáztál nagyobbat, akkor biztos jártál úgy, hogy szemüveged lencséje túl sötét vagy épp túl világos tónusúvá vált a megváltozott időjárási- vagy napszakbeli körülményekhez. Ilyenkor persze leveheted a szemüvegedet (ezzel védtelenül hagyva a szemedet), vagy kicserélheted a lencsét, alkalmazkodva a helyzethez (de erre nem mindig van idő, vagy nem mindig akarsz épp megállni és ezzel foglalkozni, vagy egyszerűen nincs is nálad a másik lencse). Ezekre a helyzetekre megoldás a jó fotokromatikus lencse… de mi az, hogy fotokromatikus?

Fényviszonyokhoz igazodva

A fotokromatikus jelentése fényre sötétedő, így tehát egy ilyen lencse változtatni tudja a színét, pontosabban a sötétségi tónusát. Ezen változáshoz fényre, annak is a nem látható részére, az ultraibolya (UV) sugárzásra van szükség. Ezen sugárzás mértéke szabályozza, hogy a fotokromatikus lencsénk épp világosabb, vagy sötétebb tónusúak – azaz mindig a fényviszonyokhoz igazodva sötétebbek vagy épp világosabbak.

Ahhoz, hogy a lencsék változtathassák a tónusukat, azok alapanyagába leggyakrabban fotokróm molekulákat, naftopiránokat és oxánokat kevernek, mivel ezek képesek megváltoztatni molekuláris szerkezetüket reverzibilis módon UV-fény hatására. Ezáltal nagyobb UV-sugárzás hatására a lencsék sötétebbek, kevesebb sugárzás mellett világosabbak lesznek. Mindezt homogénen, folyamatos változás mellett.

A legtöbb lencsegyártó cég gyártó folyamatosan fejleszti ezen a technológiájukat, hogy minél szélesebb munkatartományban és gyorsabb reakció idővel működjenek a fotokromatikus lencséik. Ezek közül talán az egyik legjobb, leghatékonyabb az olasz sportszemüveggyártó, a Rudy Project fényre sötétedő technológiája, melyek szinte víztiszták az egyik, és erősen sötét tónusúak a másik végletben (9-74% fényáteresztési tartományt jelent). Mindezen tartományt teljes egészében pár másodperc alatt átfogva, rendkívül érzékenyen reagálva a kisebb változásra is.

Mitől fotokromatikus egy szemüveglencse?-1
A fotokromatikus lencse működése
Mitől fotokromatikus egy szemüveglencse?-1
Forrás: Rudy Project

Fotokromatikus szemüvegek - Kinek, mire és mikor?

Bárkinek, bármilyen sporthoz, bármikor… persze túlzottan elnagyoltnak tűnhet ez a válasz, de egy minőségi, jó fotokromatikus lencse minden napszakban, minden helyzetben kiváló látást és szemvédelmet nyújt viselője számára. Persze a tisztánlátáshoz azt fontos megjegyezni, hogy a fotokromatikus lencsék hidegebb időszakokban (például télen) lassabban dolgoznak, illetve ritkán, de előfordulhat olyan helyzet, amikor látható fényből nagyon kevés van, de UV sugárzásból sok, így a lencsénk sötétebb, mint amit elvárnánk (ilyen szituáció főleg magashegyi körülmények során, vastagabb felhőzet mellett alakulhat ki).

Ezeken kívül jellemző tulajdonságuk, hogy gépjárművekben nem működnek az ilyen típusú lencsék, lévén az autók szélvédője UV-szűrő közeg – vannak olyan irányú fejlesztések, hogy az ilyen UV-szegény környezetben, látható fényre is reagáljanak a fotokromatikus lencsék, így például a már említett Rudy Project fényre sötétedő ImpactX lencsék második generációja nagyjából a normál, kültérben nyújtott munkatartományuk kb 20%-át tudják nyújtani. 

Nagy sebességű sportnál, mint például egy kerékpározás, a lencsék működési- illetve reakció ideje is fontos – hiszen előfordulhat, hogy lefele gurulva egy nyíltabb és napsütötte területről villámgyorsan beérünk egy sűrű erdős és egyben sötét szakaszra. A fejlettebb fényre sötétedő technológiák, mint a Rudy Project ImpactX lencsékben található, már olyan gyors reakciót nyújtanak, melyek révén zavartalan látást kapunk minden helyzetben. Időben nehéz ezt kifejezni, mivel a sebességet nagyban befolyásolja az UV-sugárzás mértéke, változása, és a levegő hőmérséklete, de felhasználói szemmel más típusú fényre sötétedő lencsékkel összehasonlíthatva érezhetően komfortosabb viseletet nyújtanak.

Ilyen lencse kiválasztásánál fontos figyelni a munkatartományt, hiszen ha tényleg egy mindenre alkalmas lencsét keresünk, akkor egy szűkebb tartományú termék valamelyik helyzetben kompromisszumra kényszeríthet minket. A Rudy Project ImpactX fotokromatikus lencsék a piacon fellelhető legszélesebb munkatartományt kínálják, akár 9-74%* fényáteresztési tulajdonságukkal (*a 100%nyi szem fele érkező fényből átengedett mennyiség). Mindezt úgy, hogy természetesen kiváló, UVA és UVB400 védelemmel rendelkeznek, és optikailag tiszták. 

Ezen tulajdonságai mellett az ImpactX lencsék különlegessége, hogy egy magas ütés- és törésálló polimerből készülnek, ezáltal garantáltan törhetetlenek, amire a gyártó élettartam garanciát vállal – megfelel az ANSI Z87.1+ szabványnak* is! Ezt az alapanyagot az 1990-es években az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, napjainkban is használják különböző hadászati repülőgépek, helikopterek szélvédőjéhez. Ráadásul ezen alapanyagból készült lencsék a CR-39 anyagból készült lencséknél 16%-kal, a polikarbonát lencséknél 10%-kal könnyebbek! 

*Az ANSI Z87.1 egy Amerikai Nemzeti Sztenderd szabvány, mely magában foglalja a szem- és arcvédő eszközökkel szembeni alap elvárásokat, egy külső fizikai behatás során keletkező sérülés minimalizálásának és kiküszöbölésének igényét, valamint a kémiai behatásokkal szembeni ellenállóságot, például katonai célú felhasználás esetén. A szabvány „+” kiegészítése még szigorúbb és keményebb behatásokkal szembeni ellenállást követel meg. Ennél fogva azok a lencsék, melyek ezen szabványminősítéssel rendelkeznek, mint az ImpactX lencsék, alkalmasak sportlövészeti célú felhasználásra is!

A Rudy Project 2006-ban mutatta be először az ImpactX lencséit, melyek ezen törhetetlen alapanyag és az olasz gyártó fotokromatikus technológiájának ötvözetével készülnek. Feketébe, pirosba, barnába és lilába sötétedő változatokban érhetők el az ImpactX lencsékből – mindegyik picit más-és-más munkatartománnyal rendelkezik.

Hirdetés