Milka-tehenek nyomában

Milka-tehenek nyomában

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/06/26
Pontosan két hétvége kellett, hogy beleszeressek Alsó-Ausztriába.
Hirdetés

Igaz, a szerelembe esésben jelentős szerepe van a vacsoránál tálalt húszféle salátának, és a négyféle kuglófnak nutellával reggelire. 

Az első hétvégét a Raxon töltöttem, hol térdig érő, teljesen instabil kőfolyáson négykézláb fölfele botorkálva, hol 100 méter magasan, a jobban megnézve már kicsit használt beülőmben, kitetten a standban lógva, miközben felbiztosítottam a másodmászót. Ez alapján azt gondoltam, Alsó-Ausztriában jó meredek domb- és hegyoldalak vannak, mászó- és montis paradicsom, na meg nordikwalkingoló, fitt nyugdíjas nénik.

 

Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában Forrás: Mozgásvilág.hu
Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre! 

 

Kerékpáron
Aztán kiderült, hogy a dunamenti régiónak teljesen más arca van. Akár Magyarország is lehetne, mondjuk a Fertő-tó vidéke, vagy a Balaton-felvidék. Csak épp a bringaút nem ér véget hirtelen egy táblával, a gyökerek nem verték fel az aszfaltot, a Duna pedig szerves része a tájnak, homokos szabadstrandokkal, és kevésbé monumentális méretekkel. Szóval pont olyan, amilyennek az ember egy gyönyörű, aktív, de nem rohanós nyaralást elképzel.

A szerelmeddel, a kölykökkel vagy a barátokkal szépen felpattantok, mondjuk Spitzben, a biciklire. Lerakjátok az autót, ami jó eséllyel akkor is ott lesz, mikor visszamentek érte. Aztán elindultok a Duna folyásirányával megegyezően a bringaúton, amit nem kell keresgélni, ugyanis mindenhol ott van. Fölöttetek szőlősorok, mellettetek a békésen kanyargó Duna. Jönnek szembe más bringások is, de nincs tömeg. A táj nem lapos, inkább enyhén hullámvasutazós, de nincs durva emelkedő, épp csak annyi, hogy kicsit kizökkentsen a ritmusodból. Nem rohansz sehova, és ha túl meleg van, legurulsz a legközelebbi strandhoz. Mivel a terület a világörökség része, úton-útfélen műemlékekkel fogsz találkozni. De nem kell miattuk letérni a bringaútról, egyszerűen szembejönnek. Ahogy a vendéglők is.

 

 

E-bike, bor és vendéglátás
Mindenhol lehet a helyi borokat fogyasztani, de! Aki vörösborra vágyik, az spájzoljon be a hűtőtáskába, a régió ugyanis a fehérborairól híres, szóval férfiakból egy idő után hajlamos egy-egy elégedetlenkedő megjegyzés kifakadni. Ha ezzel a jelenséggel találkoznánk, kenyerezzük le őket egy jó kis barna sörrel. Vagy egy e-bike-kal. A környéken ugyanis sima biciklikölcsönző és elektromos is működik. A hagyományos kétkerekűeket kölcsönző Nextbike rendszerében előre kell regisztrálni, és óránként 1 euróért, vagy 24 órára 8 euróért biciklizhetünk Wachauban és a környező régiókban. Csak Wachau 44 kölcsönzőhelyet üzemeltet, és bárhol lerakhatjuk, vagy felvehetjük a következő bringát, csak küldeni kell róla egy sms-t. Szóval Spitzből elindulva el lehet gurulni mondjuk Krems-ig, útközben pedig szembejön Dürnstein, Stein és Gozzoburg vára, számtalan szabad strand, a világörökség ösvénye a szőlős domboldalban, borászatok és , vendégházak, de kemping is. 

 

Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában Forrás: Mozgásvilág.hu
Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre! 

 

De ha valaki úgy gondolja, eleget sportolt egész évben, és most inkább pihenni jött, akkor csücsüljön fel egy e-bike-ra. Ezekből is többféle van, például hegyi és városi változat. A hegyi pont úgy néz ki, mint egy jobb monti, csak épp van rajta egy kis motor, és kijelző hozzá. Ez jóval durvábban tud húzni, mint a városiak, mivel ezzel tényleg lehet terepezni is. A városi elég nehéz, szóval elektromos rásegítés nélkül ezzel is lehet edzeni. De ha bekapcsoljuk a motort, és mondjuk a legmagasabb, high fokozatra állítjuk, akkor megfelelő fordulatszámnál elég meglepő élményben lesz részünk. Tudjátok, az a hirtelen ülésbe préselődős, csaképp itt nincs háttámla… Szóval marha jó, főleg, ha nem folyamatosan használjuk, hanem csak néha kapcsolunk rá. 

Wilhelmsburgban a Franzl családnál lehet e-bicikliket bérelni, 1 órára 3,50 euróért, fél napra 14, egy napra pedig 22 euróért

 

Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában Forrás: Mozgásvilág.hu
Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre! 

 

Ha már úgyis onnan indulunk, akkor választhatjuk úticélnak a Seedose (konzerv) nevű vendéglátóegységet, ami egy tó partjára épült, és egyenesen odavezet hozzá a Traisentali kerékpárút. Az egymás melletti két tóban lehet fürdeni (szabad strandon), de van játszótér és strandröpipálya is, úgyhogy igazából fogalmam sincs, eddig miért nem itt nyaraltunk.

Ha reggelenként, amíg a család alszik, futkározni szoktunk, akkor is az ideális helyen vagyunk. Kilépünk a szállásunk ajtaján, és mindenféle előismeret nélkül 5 percen belül találhatunk erdei futóutat magunknak. Aztán ha felmértük a terepet, elhozhatjuk kirándulni a többieket is. A túraösvényeken jelölik a teljesítéshez szükséges időt, és mindenhol vannak szuper útvonalak, ha az ember nem vigyáz, könnyen beleütközhet egy középkori várromba, vagy álmai futókörébe.

 

Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában Forrás: Mozgásvilág.hu
Aktív kikapcsolódás Alsó-Ausztriában
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre! 

 

Túra a hegyekben
Bár a Duna menti rész lenyűgöző, azért a hegyek is elég csábítóak. Mostviertel régióban például nem szabad kihagyni az Ötscher-Tormäuer Természetparkban található szurdokot, amiben végig a kanyargó Ötscher patak fölött túrázhatunk a hegyoldalban, keskeny fehér ösvényen, sziklák alatt. A bejárata Wienerbruckban van, ami a Mariazell vasúttal is könnyen megközelíthető, szóval ha a parkolóban hagyjuk az autónkat, akkor a szurdoktúra után vonattal is visszamehetünk érte. A völgyben normál kondival is lehet teljesíteni a túrát, de ha futni támadna kedvünk, azzal sem leszünk egyedül, egy terepultra is vezet például erre.

Bringával, gyalog, gyerekkel és kutyával is szívesen látnak, ha ezekbe a régiókba látogatunk. A vegákra és a vörösborosokra nincsenek annyira felkészülve, de ezért kárpótol a természeti környezet. Az emberek és a hangulat szuper nyugodt, senki nem rohan körülöttünk, de garantáltan nem az unalomba fogunk belehalni. Inkább a sokkba, mikor ott kell hagynunk az éppen felfedezett tökéletes futóutat, vagy a bringás terepet, ahol nem dudálnak le az autósok. Biztos itt sem tökéletes minden, de még nem sikerült megtalálni, mi nem az.

Ja, a reggeli körön nem voltak elég lilák a tehenek!

 

Hirdetés