Miért pont EBI?

Miért pont EBI?

Tankó József
Tankó József
2013/09/17
Indul az első hazai közbringa szolgáltatás
Hirdetés

Esztergomban startol az első hazai bringakölcsönzési rendszer, melynek fejlesztése az egyik legnagyobb hazai kerékpárgyártó Neuzer András nevéhez köthető.

De mi is az az EBI?
Hazánk első bringakölcsönzési rendszerét 50 kerékpárral, 80 dokkolóval és 6 állomással szeptember 20-án adják át Esztergomban. Az EBI, vagyis az esztergomi bringa kölcsönzési rendszer célja, hogy lökést adjon a városi kerékpáros közlekedésnek, a közbringa szolgáltatás elindulásának. A 2014 márciusáig tartó tesztidőszak végéig a rendszert újabb állomásokkal és legalább 100 kerékpárra szeretnék bővíteni Esztergomban. Neuzer Andrást személyesen kérdeztük a rendszer működéséről, előnyeiről.

 

EBI
Esztergomi kerékpár kölcsönző
Kép forrása: Suna photo

Galériához klikk a képre!

 

A teljes rendszer saját fejlesztés, vagy csak egyes részeit fejlesztették?
Már közel 4 éve, 2009-ben kezdtük el fejleszteni a bringakölcsönzési rendszerünket, és most már célegyenesbe értünk vele, mindent teljesen kidolgoztunk. Komplett biztosítjuk a rendszerhez a kerékpárokat, dokkolókat, totemoszlopot, szervizhátterret, marketinghátteret és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Ez a komplett rendszert telepítettük most az országban első helyen Esztergomban.

 

Miért pont Esztergomban telepítik először a közbringa rendszert?
A BuBiról lemaradtunk, de mivel esztergomi cég vagyunk, úgy gondoltuk, hogy szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy egy különleges szolgáltatással kiemelkedjen a városok közül. A rendszert saját források felhasználásával telepítjük, nem önkormányzati megrendelésre. De bízunk benne, hogy amikor a helyzet rendeződik Esztergomban, már az Önkormányzattal közösen bővíthetjük tovább a rendszert. Célunk, első körben, hogy segítsük a helyi lakosok közeledését.

 

Hogyan történik a kerékpárok kölcsönzése?
Első lépésben, aki szeretne kerékpárt kölcsönözni, ki kell váltania egy kártyát, mellyel azonosítja magát és szerződést köt. A külföldiek vagy azok, akik nem akarnak ilyen kártyát kiváltani, rövidebb időszakokra is kiválthatnak maguknak majd az interneten keresztül egy PIN-kódot, amivel használhatják a közbringákat.- egyelőre számukra is az esztergomi 2 kölcsönző kártyaértékesítő ponton lehetséges a regisztráció. Ebben az esetben bankkártyával kell fizetniük, amire egy 40 ezer forintos fedezetet is ráterhelünk, hogy így biztosítsuk magunkat a lopások ellen. Ezzel a kölcsönző kártyával a város bármely pontján lehetséges a bringakölcsönzés. Október 30-ig tartó a tesztidőszakban csak a helyi a lakosoknak lesz elérhető a rendszer, utána (november 1-től) már nem esztergomi lakosok is kölcsönözhetnek kerékpárt.

 

EBI
Esztergomi kerékpár kölcsönző
Kép forrása: Suna photo

Galériához klikk a képre!

 

Mennyibe kerül a kölcsönzés?
Az előzőekben említett szerződés kötés,regisztráció díja mindössze 600ft lesz, melyet a kártya értékesítő helyen kell befizetni. Majd fel kell tölteni a kártyát legalább 1000ft-tal. Ez azért szükséges, hogy az esetleges kölcsönzési díjakat lehessen fedezni. Kölcsönzés díja naponta 2X30 perc időtartamra ingyenes lesz(napi munkába járást, ingázást segíti a városban) majd 30 percenként történik az elszámolás. (Harmadik fél óra 200ft, majd sávosan növekszik félóránként 300ft, 400ft, 500ft….) Egy kártyával egy időben egy EBI bringát lehet majd kölcsönözni.

 

Hogyan történik a bringák karbantartása, és a folyamatos működés biztosítása?
A kerékpárok karbantartását egy külön szervizháttér biztosítja. Egyrészt, ha bármi műszaki probléma van a kerékpárral, akkor azt a kölcsönző személy az állomásoknál elhelyezett totem oszlopon jelezheti, ami azonnal egy szervizes kollégához fut be. A dokkoló állomásokat pedig ezen felül is rendszeresen ellenőrzik a zavartalan működés érdekében. A folyamatos működést a szervizelésen kívül azzal is biztosítjuk, hogy ha egy állomás teljesen betelik és nem tud fogadni több kerékpárt azonnal jelzést küld az üzemeltetőnek, aki a bringákat visszaszállítja azokra az állomásokra, ahonnan elfogyott, így minden dokkoló állomáson egyenletes mennyiségű kerékpár lesz elérhető.

 

Kresz szabályai szerint felszereltek a kerékpárok?
Természetesen az összes kerékpáron elhelyeztük a legfontosabb kiegészítőket: első-hátsó lámpa, macskaszem, csengő. És persze a praktikus szempontokat is figyelembe vettük, minden kerékpáron van első csomagtartó, elől-hátul sárvédő és kényelmes nyereg, valamint 3 fokozatú agyváltó.

 

EBI
Esztergomi kerékpár kölcsönző
Kép forrása: Suna photo

Galériához klikk a képre!

 

Érdeklődnek-e a bringakölcsönző rendszer után más városok, vagy országok?
Jelenleg előrehaladott tárgyalásaink vannak több nyugat-európai és szomszédos országgal, és természetesen célunk, hogy az országban is egyre több helyen megjelenjen a városi közlekedést segítő kerékpáros rendszerünk.

 

2013. szeptember 20-án tehát, indul az EBI! 

Hirdetés