Merida eONE-TWENTY 800 Hír

Kakuk András
Kakuk András
2018/05/08
Stabilitás és agilitás könnyedén
Hirdetés

A Merida eONE-TWENTY-vel élvezhetjük a felfelé száguldást, a lefelé veretést és úgy ámblokk a bringázás minden pillanatát.

A Merida tervezőinek és a Shimano 8000-es hajtásnak köszönhetően a láncvilla rövidebb, mint azt általában egy ebike-tól megszokhattuk, ennek eredményeként a monti játékosabbá válik az ösvényeken. Ezt az előnyét természetesen más, hasonló felépítésű bringákhoz illik mérni, mert az eOne-TWENTY kb. 22 kilója és a 2.8-as gumik miatt inkább említeném elsőként azt, hogy egy stabil, masszív gép, majd csak ezután következik a láncvilla hosszából adódó előny.

Haladó bringások biztosan értékelni fogják a rövid láncvilla-hosszt, átlag hétvégi lovagok a stabilitást fogják érzékelni. A 27,5-es, 2.8-as gumik Maxxis gumik kifejezetten jól tapadtak Hármashatár-hegy ösvényein, pedig az áprilisi nyárnak hála kellően poros, csúszós volt a terep. Ezen felül a plusz méretű gumik igen jól tartják a sebességet, plusz csillapítást is adnak, ami csillapítás a 120 mm-t RS-Deluxe mozgó rugóstaggal és a 130 mm-t mozgó első Rock Shox Revelation villával felemelő élményt nyújt a lefeléken.

Ugye általában egy ilyen mértékű csillapítással ellátott gépszörnyet rémálom felgyorsítani, ám az elektromos rásegítés ezt a problémát (is) kiküszöböli. 

 

Merida eONE-TWENTY Forrás: Mozgásvilág
Merida eONE-TWENTY 800
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Hajtás

A Shimano STePS 8000-es rendszer kifejezetten mtb felhasználásra lett kifejlesztve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a motorrész kisebb, kompaktabb lett - ami többek között az előzőleg említett láncvilla távolságra volt jó hatással - és hatékonyabban kezeli az energiát. Külső ismertetőjegyei közül nekem a hajtás kezelőszerv tetszik legjobban, ami nemes egyszerűséggel megkapta az XT váltókarját.

Maximális nyomatéka 70 nm, ami 5-el elmarad a Bosch csúcsmodelljétől, de ez inkább csak leírva érzékelhető, menet közben kevésbé. A hajtás így is 25 km/h-val repít felfelé az emelkedőkön.

A Shimano hajtásrásegítő rendszerek egyik nagy előnye, hogy könnyedén kiegészíthetők elektromos váltórendszerrel is. Az általunk kipróbált 800-as verzió hagyományos váltással bír, de abból a legjobbal. Ha valaki a váltást is elkektromosítani szeretné akkor a 900e verziót válassza.

Ja és persze az eONE-TWENTY esetén is érvényes a váz élettartam garancia.

 

 

Ha irigykedsz ránk, amiért elvihettük egy tesztkörre a Merida elektromos kerékpáros egyik gyöngyszemét, ne tedd! Inkább látogass el a

 

Hirdetés