Merida Crossway 500 bemutató

Simon Ádám
Simon Ádám
2018/05/22
Erre mondják azt, hogy sportosan kényelmes.
Hirdetés

Megjelenése fiatalos, vagány és sportos; amit nyújt, az viszont egy rendkívül kényelmes, városban és terepen is jól kontrollálható túrabringa.

Merida Crossway 500

A tesztelt modellek közül egy volt az, amelyiket a legmagasabbnak éreztem, már-már az volt az érzésem, hogy bármelyik kerítés mögé bekukkanthatok, ami mondjuk egy vidéki élménytúra alkalmával még jól is jöhet. Ez a kényelmes, egyenes hátas testpozíció csupán azért hatott furcsán, mert megjelenése alapján egyáltalán nem ezt vártam volna a bringától, sokkal inkább egy sportosabb, előre dőlős érzésre számítottam. Ez az összkép tehát azt eredményezi, hogy úgy lehetünk sportosak, hogy közben tökéletes komfortban, minden stresszes gondolatot félretéve utazhatunk.

Merida Crossway 500 Forrás: Mozgásvilág

Merida Crossway 500
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Habár ezek után azt gondolhatnánk, hogy csupán aszfalton érzi igazán otthon magát, úrias tekergőzés közben, valójában borzasztóan jó érzés vele dózerúton tekerni, maximálisan kontrollálható, jól irányítható és biztonsággal lehet leküzdeni vele a földútban rejlő akadályokat is.

A Shimano XT és Deore váltók mellett szintén Shimano tárcsafékek dolgoznak. A három tányér adta széles áttételtartomány miatt meredek felfelék is könnyen leküzdhetők és akár nagyobb sebességgel is suhanhatunk, ha sietősre kéne venni az iramot.

Ha zordabb időjárási körülmények között is szeretnénk használni, mondjuk a hétköznapi munkába járáshoz, akkor a vázon lévő előkészítéseknek köszönhetően kiegészíthetjük sárhányóval, csomagtartóval és kitámasztóval is.

A kábelek a váz alján, védett "kábelcsatornában" futnak végig, aminek köszönhetően egyrészt letisztultabb lesz a kerékpár megjelenése, másrészt az alsó vázcső is védve marad a felpattanó kövektől. Ha már a védelem szóba került, akkor nem elhanyagolható tényező a Maxxis Overdrive II gumiköpeny, ami defektvédelemmel is el van látva, hogy a királydinnye-mezőkön keresztül tekerve se essen csorba az élvezetben.

Tipikusan "ha csak egy bringám lehetne, akkor ez lenne az" kategória és akkor még nem is beszéltünk a váz élettartam garanciáról. 

Természetesen nem csak férfi-, hanem női vázzal is kapható a sportos túragép.

 

Hirdetés