Legendás emelkedők a Pireneusokban

Legendás emelkedők a Pireneusokban

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2013/07/08
„Az ideális Tour végén csupán egyetlen kerékpáros jutna be a célba” - Henri Desgrange, a Tour megálmodója
Hirdetés

A Tour a Pireneusokban

Ha valaki egy kontextusban emlegeti a Tour de France-t és a Pireneusokat, akkor óhatatlan, hogy a Pireneusok leghíresebb hegye, a Tourmalet ne kerüljön szóba. A verseny 110 éves története rengeteg említésre méltó helyszínnel és eseménnyel büszkélkedik, így ha a 100. verseny során ezek közül mindent meg akarna a mezőny látogatni, akkor még augusztusban is tartana a verseny. A szervezőknek így kompromisszumot kellett kötni saját magukkal, aminek a Pireneusok hágói isszák meg a levét, és az Alpok hegyei a haszonélvezői. A 2 hegyi szakasz a spanyol határon elég csekély ahhoz, hogy mélyen behatoljanak a kerekesek a hegyek közé, így 2013-ban le kell, hogy mondjunk a két legnagyobb legendáról: Tourmalet-ről és az Aubisque-ről. Helyettük kevésbé ismert, de semmivel sem könnyebb emelkedők lesznek, mint a Col de Pailhéres, Ax-3-Domaines, Col de Peyresourde vagy az Hourquette d’Anzican.

1903-ban és 1904-ben a verseny az újdonság erejével hatott minden nézőre és versenyzőre. 1905-ben a verseny főnöke Henri Desgrange úgy döntött, hogy hegyeket is beiktat az útvonalba, ezzel is megnehezítve a kerekesek dolgát. A Tour első, „valamire való” emelkedője az 1247 méter magas Ballon d’Alsace volt a Vogézekben. 1906-ban már több hegy, hosszabb össztáv és nagyobb pénzdíj fokozta a kedélyeket. Az egyre népszerűbb esemény saját magát állította újabb és újabb kihívások elé, de a magashegységeket még elkerülte a karaván. 1910-ben aztán megtört a jég és Desgrange úgy döntött, hogy kevés a Ballon d’Alsace és irány a Pireneusok. Terve az volt, hogy a magashegyi szakaszok miatt annyira látványos lesz a verseny, hogy így még többet tud majd a L’Auto magazinból eladni. 

Col d'Aubisqu
Col d'Aubisque (Fotó: Hegynek Fel)

A kezdeti terepszemle után a Tour de France első pireneusi hegye az Aubisque lett (ma: 16,6 km, 7,2%), melyre elsőként Francois Lafourcade ért fel. Lafourcade már az emelkedő alján meglódult és őt csak Gustave Garrigou követte, míg a későbbi győztes Octave Lapize csak az Aubisque után érte utol a vezető párost. A Tourmalet-ra már Lapize ért fel elsőként, mégis a csúcson másodikként áthajtó Garrigou kapott 100 frankot azért, mert ő volt az egyetlen ember, aki nem tette le a lábát hegymenet közben. Ezzel a korai bemutatkozó szerepléssel a Tourmalet lett az a hegy, mely a legtöbbször szerepelt eddig a kiírásban. 1956 volt az első év, amikor Tour de France volt, de a Tourmalet-t nem érintette a mezőny.

Lapize a Tourmalet után a szakaszgyőzelmet is bezsebelte, majd másnap ő vezette át a mezőnyt a Porte d’Aspet-n, vagy az idei kiírásban is szereplő Peyresourde-ön. Ma a Peyresourde 15,27 km hosszú átlagos emelkedése 6,1%-os, így első kategóriás emelkedőként tartják számon. Legutóbb a spanyol Alejandro Valverde hódította meg elsőként a csúcsát. Idén a 9. szakasz 3. hegye lesz kicsivel fél táv után, így nagy valószínűséggel egy szökevénycsoport fog elsőként feltekerni.

A nyolcadik szakasz befutója, az Ax-3-Domaines inkább síparadicsomként ismert, mint nagy múltú hegyként. Alig 8 km-es hosszával és 8,3%-os meredekségével első kategóriás emelkedőként szerepel az idei kiírásban. A hegy ezzel ötödször fogadja majd a Tour mezőnyét. Első alkalommal 2001-ben szerepelt, majd 2003-ban Carlos Sastre győzelme sokak számára emlékezetessé tette a hegyet, ugyanis cumival a szájában haladt át a célon.

Col du Tourmalet

Col du Tourmalet (Fotó: Hegynek Fel)

Noha a 100. Tour de France csak két napig érinti a Pireneusokat mielőtt északra veszi az irányt a karaván, az első hegyi szakaszok mindig sok kérdésre adnak választ, így biztosan izgalmas versenynek nézünk elébe.

Hirdetés