KulTúrázás Hír

Tóth Géza - Mozgásvilág.hu
2011/05/24
Eddig talán eszedbe sem jutott, hogy meglátogass néhány műemléket vagy történelmi helyet túrázás közben 2:1-ben...
Hirdetés
Ha szeretsz biciklizni vagy túrázni, netán biciklitúrázni, utad bizonyára többször elvezetett már különböző műemlékek, templomok mellett. Eddig talán eszedbe sem jutott, hogy összekösd a kellemeset a hasznossal és meglátogass néhány műemléket vagy történelmi helyet. 2:1-ben, ahogy mondani szokták, hisz nézelődés közben még pihenhetsz is, hogy felfrissülve láss neki túrád további részének, miközben egy kis „időutazáson” is részt vehetsz. 
A Balatonfüred-Tihany túra ( bővebben itt ) a maga 21km-ével nem sorolható a leküzdhetetlen távok közé, akár az egész család is bátran nekivághat. A Tihanyi apátsághoz felérve pihenésként megcsodálhatjuk a balatoni panorámát, majd meglátogathatjuk az 1055-ben I. András által alapított történelmi helyet.
 
Vértes középkori emlékeink
 
Másik túránk már magasabb edzettségi szintet követel, hisz több mint 70 km hosszú. A túrán Vértesi középkori emlékeinket ( részletekért klikk ide ) látogathatjuk meg, a Gesztesi és a Gerencsér várat , és a Vértesszentkereszti apátságot, melyek története a 13. századig nyúlik vissza. Iskoláskorú gyerekeinknek akár egy mini történelem óra is lehet, büszkén mesélhetnek majd róla a suliban, hogy ők már jártak ott.
 
Középkori templomtúra
 
A Középkori Templomtúra-sorozat ( bővebben itt ) egy történelmi túra a Balaton-felvidéken, mely hazánk államalapításától a török korig tartó fényes időszakának megmaradt emlékeit keresi föl a teljesség igénye nélkül. A túra csupán ízelítőt ad a táj szépségéből, érékeiből. Akinek van kedve még keresgélhet bátran, hiszen találhat sok szép romot e környéken.
A Szentendre-Papprét-Visegrád ( részletek itt ) kaland 65 km-es hosszával egész napos aktív mozgásra késztet minket. A szentendrei Skanzent bizonyára senkinek sem kell bemutatni, egy szabadtéri Néprajzi Múzeum , ahol megnézhetjük hogyn éltek dédszüleink. Visegrádon pedig IV. Béla tatárjárás utáni újjáépített egykori erődítményét nézhetjük meg, ahonnan belátni a Dunakanyart is.
 
Szentendre
  
Bármelyik túrára is indulunk, elmondhatjuk majd magunkról, hogy úttörői voltunk egy új dolog születésének, amit kulTúrázásnnak hívnak.
További túraajánlók itt...
Hirdetés