Menü

2011.05.24.     Hozzászólás 0

Tóth Géza - Mozgásvilág.hu

KulTúrázás

Eddig talán eszedbe sem jutott, hogy meglátogass néhány műemléket vagy történelmi helyet túrázás közben 2:1-ben...

Ha szeretsz biciklizni vagy túrázni, netán biciklitúrázni, utad bizonyára többször elvezetett már különböző műemlékek, templomok mellett. Eddig talán eszedbe sem jutott, hogy összekösd a kellemeset a hasznossal és meglátogass néhány műemléket vagy történelmi helyet. 2:1-ben, ahogy mondani szokták, hisz nézelődés közben még pihenhetsz is, hogy felfrissülve láss neki túrád további részének, miközben egy kis „időutazáson” is részt vehetsz. 

A Balatonfüred-Tihany túra (bővebben itt) a maga 21km-ével nem sorolható a leküzdhetetlen távok közé, akár az egész család is bátran nekivághat. A Tihanyi apátsághoz felérve pihenésként megcsodálhatjuk a balatoni panorámát, majd meglátogathatjuk az 1055-ben I. András által alapított történelmi helyet.

 


Vértes középkori emlékeink

 

Másik túránk már magasabb edzettségi szintet követel, hisz több mint 70 km hosszú. A túrán Vértesi középkori emlékeinket (részletekért klikk ide) látogathatjuk meg, a Gesztesi és a Gerencsér várat, és a Vértesszentkereszti apátságot, melyek története a 13. századig nyúlik vissza. Iskoláskorú gyerekeinknek akár egy mini történelem óra is lehet, büszkén mesélhetnek majd róla a suliban, hogy ők már jártak ott.

 


Középkori templomtúra

 

A Középkori Templomtúra-sorozat (bővebben itt) egy történelmi túra a Balaton-felvidéken, mely hazánk államalapításától a török korig tartó fényes időszakának megmaradt emlékeit keresi föl a teljesség igénye nélkül. A túra csupán ízelítőt ad a táj szépségéből, érékeiből. Akinek van kedve még keresgélhet bátran, hiszen találhat sok szép romot e környéken.

A Szentendre-Papprét-Visegrád (részletek itt) kaland 65 km-es hosszával egész napos aktív mozgásra késztet minket. A szentendrei Skanzent bizonyára senkinek sem kell bemutatni, egy szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol megnézhetjük hogyn éltek dédszüleink. Visegrádon pedig IV. Béla tatárjárás utáni újjáépített egykori erődítményét nézhetjük meg, ahonnan belátni a Dunakanyart is.

 


Szentendre

  

Bármelyik túrára is indulunk, elmondhatjuk majd magunkról, hogy úttörői voltunk egy új dolog születésének, amit kulTúrázásnnak hívnak.

További túraajánlók itt...

Olvass többet a témáról: Túraajánló