Közlekedj ősemberként a kerékpáron: fülelj és nézz! - Kampány a biztonságos kerékpározásért Hír

www.velo.hu
2008/10/29
Kerékpározni annyit tesz, mint szabadon közlekedni - felelősséget vállalva saját és mások biztonságáért. Az aktív biciklisták jól tudják, bármilyen szabadságot is nyújt a kerékpár, a forgalomban való részvétel akár minden percben tartogathat balesetveszélyes helyzeteket.
Hirdetés

Kerékpározni annyit tesz, mint szabadon közlekedni - felelősséget vállalva saját és mások biztonságáért. A városi kerékpározás szabályai minden kétkerekű közlekedőre vonatkoznak, a látni és látszani elv betartása, a kerékpár műszaki állapotának ellenőrzése, és a KRESZ szabályainak ismerete, annak a helyzethez mért alkalmazása életet menthet. A T-Mobile , mint a kerékpáros életmód elkötelezett híve és a szabadidő sport aktív támogatója legújabb társadalmi kampányával a biztonságos kerékpározás szabályaira hívja fel a figyelmet.

 

Hétvégenként megtelnek a kerékpáros utak . Egyre többen és többen választják a tértől, időtől független közlekedési formát, s kelnek útra városszerte. De nincs ez másképp hétközben sem, bár igaz, ilyentájt munkába kerekeznek a környezetbarát és a gyors kétkerekű eszköz ök gazdái.  Az aktív biciklisták jól tudják, bármilyen szabadságot is nyújt a kerékpár , a forgalomban való részvétel akár minden percben tartogathat balesetveszélyes helyzeteket. Akár a védett kerékpárúton is, akár egy kereszteződésben, akár kanyarodáskor. Mindenütt, ahol a kerékpáros forgalmas utakon halad át, ahol gyalogossal és autóssal találkozhat.

A T-mobile - a sokak számára vonzó szabadidős mozgalom és kerékpáros életmód elkötelezett híveként 2004 óta nyíltan és deklaráltan népszerűsíti, segíti a mozgalmat. A cég az elmúlt években több, a kerékpározás biztonságát erősítő programot indított útjára. Az iskolásokkal és még kisebbekkel különböző rendezvényeken a szakemberek játékos formában tudatosították, hogy odafigyelés, bizonyos szabályok betartása nélkül a biciklizés veszélyes is lehet. Az alkalmilag felállított zárt kerékpáros pályán a legkisebbek biztonságos körülmények között próbálhatták ki tudásukat, hiszen a kerékpárosok a közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői – az elméleti és gyakorlati tudás adott esetben, akár a kerékpáros életét is megmentheti. A T-Mobile idei, biztonságos kerékpározást támogató kampánya pedig széles körben igyekszik felhívni a figyelmet arra: kerékpározni egyszerre jelent felelősséget önmagunkért és másokért. Arról, hogyan érdemes közlekedni a városban kerékpárral , hogy mire illik és kell figyelniük a biciklistáknak, érdemes azokra rutinos kerékpárosokra hallgatni, akik nap mint nap vágnak neki a városnak.

 

Az utcai evolúció szabályaiKürti Gábor ( Hajtás Pajtás Biciklis Futárszolgálat ) hogy finoman fogalmazzunk, rutinos kerékpárosnak számít. Eddig 150 ezer kilométert tekert le kétkerekűjén, baleset, sőt kisebb esés nélkül. – Úgy látom, manapság már egyre kevesebb siránkoznivalója van a fővárosi biciklistáknak – mondja. – Sok védett bicikliút áll rendelkezésre, s ma már az autósok is jobban figyelnek ránk, mint három-négy éve. Megszokták a jelenlétünket, számolnak velünk az utakon. Tény, hogy ettől függetlenül a gyalogosok mellett a bringások a közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői, de odafigyeléssel elkerülhetők a balesetek. Szerintem, ha a kerékpáros úgy közlekedik, mint ahogy az ősember tette anno, azaz mindig mindenhol fülel és néz, azzal ügyesen beilleszkedik az utcai evolúcióba.

 

Biztonságos társad

A biztonságos kerékpározás egyik alapja a nekünk való kerékpár kiválasztása . Véleményem szerint, nem szabad 10-15 ezer forintos bringát venni, ami mindössze addig kerékpár, amíg kihozzuk az üzletből. Ha már rászántuk magunkat, de nem fér bele a költségvetésbe egy dupla ennyibe kerülő új bringa, inkább nézzünk szét a használt biciklik között. Így apróbb javításra szoruló, hosszú életű márkás társat vehetünk, de bízhatunk benne, hogy annak váza, nyerge, kereke sok mindent elbír. Hogy milyen a jó bicikli? Mindenkinek mást és mást jelent, a városi biciklizéshez felnőtteknek Kürti Gábor a normál vázas, 27-es tracking vagy fitnesz biciklit ajánlja. S hozzáteszi, fölösleges, hogy duplateleszkópos legyen, ugyanis nincs rá szükség. Az üzletben pedig, ahol vásárolunk, nyugodtan hallgassunk az eladóra – tanácsolja.

 

Felszerelés, ellenőrzés - indulás előttKerékpárunkon mindenképpen legyen lámpa elől-hátul , csengő vagy duda (erre nagy szükségünk lehet a városban) és vázra csavarozott sárvédő. Indulás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy fékünk jól fog-e, az életünk múlhat rajta. Ruházatunk mindig az évszaknak megfelelő , réteges legyen, esős időben légáteresztő dzseki, lábra való vízmenetesen záró kamásli, és a kesztyű is jól jöhet. A bukósisak ot fogjuk fel a kötelező kerékpáros felszerelés részeként, gondolkodás nélkül vegyük fel, ha útra kelünk. Ruhánkra kerüljön fényvisszaverő mellény , karunkra, bokánkra fényvisszaverő csík – ezt hirdeti többek között a T-Mobile biztonságos kerékpározásért kampánya is.

- Ahhoz, hogy a kerékpáros a közlekedés, az utcai forgalom résztvevője lehessen, ismernie kell a KRESZ-t, ha nem is mindig tartja be – mondja Kürti Gábor . - Miért mondom ezt? Mert sokszor ezeket a szabályokat saját biztonságunk érdekében leszünk kénytelenek áthágni. Vegyük például azt, hogy a bringásnak az út szélén, közel a járdaszigethez kell haladnia. Ha a bringás így tesz, szinte kényszeríti az autóst, hogy megelőzze – sokszor sávon belül. Máris kialakult a balesetveszély. Ha ellenben a sáv közepén halad, az autósnak sávváltással kell előzni, megfelelő oldaltartással.

 

Más. Sokan kezdik a bringázást a járdán . Én arra bíztatok mindenkit, törekedjen arra, hogy minél hamarabb lekerüljön onnan, hogy rutint szerezzen a forgalomban. Másrészt, tudomásul kell venni, hogy a járda a gyalogosoké . A kereszteződéseknél – ez a leggyakoribb balesetek helyszíne - a biciklisnek tudnia kell, itt mindig veszélyben van. Lassítania kell, felmérni a helyzetet, a legjobb, ha szemkontaktust teremt az autóssal, ha ő is lát, te is látod őt. Sokszor elmondják, de alapvető és betartandó szabály: látni és látszani kell a kerékpárosnak elsősorban saját, másodsorban mások biztonsága érdekében.

 

A T- Mobile biztonságos kerékpározásért kampánya minden kerékpároshoz szól. Hogy az utcai forgalomban mindannyian biztonságban érezzük magunkat, a legalapvetőbb szabályokat mindnyájunknak be kell tartani!

 

További információkért látogass el a www.velo.hu weboldalra.
Hirdetés