Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek Hír

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek Hír

Támogatott tartalom
2020/10/15
Hét, Szombathelyről kiinduló kerékpáros körutat jelöltek ki a VELOREGIO-projekt keretében, ezek mellett további hét osztrák túra- illetve mountainbike-útvonal is elérhető a vasi megyeszékhelyről.

Az utak minőségét és a táblákat önkéntes  szakaszfelelősök ellenőrzik, a biciklis turisták pedig a német szempontok alapján minősített Bett & Bike, a kerékpárosok speciális igényeit figyelembe vevő szálláshelyek közül választhatnak Vas megyében. 

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-5
Bett & Bike: minősített kerékpáros szálláshelyek
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-5

Korábbi írásunkban már beszámoltunk arról, hogy Szombathelyen és környékén, hét, az osztrák-magyar határt is átszelő kerékpáros útvonal várja a kerékpárosokat a VELOREGIO-projekt keretében. Emellett a vasi megyeszékhelyről kiindulva hét osztrák túra- illetve mountainbike-szakasz érhető el, a kirándulások, túrák részletei itt olvashatóak. 

Szabadon variálható kerékpáros túrák

Az előkészületek során a szakértők felmérték Vas megye kerékpározásra alkalmas útvonalait, ami kiterjedt az adott utak minőségének, megfelelő táblákkal való ellátottságának vizsgálatára, a kerékpáros szálláshelyek feltérképezésére, a környék látnivalóinak és - nem utolsósorban - a kerékpárjavító műhelyeknek és alkatrészboltoknak, kerékpárkölcsönzőknek, pihenőknek a számbavételére is. Az alkalmasnak talált útvonalakat a felkért szakemberek előzetesen megállapított kritériumrendszer alapján minősítették. A meghatározásnál fontos szempont volt, hogy a javasolt útvonalak mind a terep-, mind a túrakerékpárosok számára alternatívát kínáljanak. A túrákat  különböző tematika szerint állították össze. Az egyes útvonalak különböző hosszúságúak, természetesen rövidíthetők, illetve egymással tetszőlegesen variálhatók. Nincsen kötelezően előírt etap, szakasz ajánlása, az érdeklődők maguk válogathatnak a kínálatból. 

Minden útvonalhoz kapcsolódik egy bikemap vagy outdooractiv link, ezek szolgálnak pontos  információkkal az útvonalak hosszáról és nehézségi szintjéről. Ezen kívül kerékpáros térképek is készültek.

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-1
Szabadon variálható kerékpáros túrák
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-1

Az 2018-ban indult osztrák-magyar turisztikai projekt kínálatról a turisták a szombathelyi Tourinform irodában kaphatnak bővebb tájékoztatást. VELOREGIO-csomagok foglalhatók az osztrák  és a sárvári Aqua Travel utazási irodákban.

Önkéntes szakaszfelelősök: szigorúan ellenőrzött szakaszok

A VELOREGIO-projekt egyik fontos célkitűzése a hosszú távú fenntarthatóság, ezért a szervezők önkéntes kerékpáros szakaszfelelősöket toboroztak az útvonalakhoz azért, hogy a kínálat a projekt befejezése után is a lehető legjobb minőségben álljon a kerekezni vágyók rendelkezésére. Az egyes szakaszokat a felelősök rendszeresen ellenőrzik, a felmerülő problémák megoldására pedig különböző protokollokat dolgoznak ki az önkormányzatokkal, a közútkezelővel és az illetékes erdészettel együtt. A felelősök önkéntes alapon (ám szerződés alapján) végzik majd el a vállalt feladatukat, Ausztriában már működik a rendszer, a magyarok workshopon sajátíthatták el az ottani tapasztalatokat. Az útvonal-gazdák a legutolsó apró részletig ismerik az utakat, hiszen rendszeresen gurulnak rajtuk - saját gondolataikkal, észrevételeikkel segítették a szempontrendszer összeállítását, amivel az utak minőségét és kitáblázását ellenőrzik meghatározott időközönként.

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-4
A projekt során túravezetőket is képeztek
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-4

A szakaszfelelősök kiválasztása mellett lezárult a kerékpáros túravezető-képzés is, a szakaszfelelősök nagy része a túravezetők közül kerül ki majd, ők azok az aktív bringások, akik kerékpáros egyesületekbe szerveződve vagy egyénileg rendszeresen tekernek a VELOREGIO útvonalakon.  Ők elméleti és gyakorlati oktatást kaptak az osztrák VAVÖ szervezet oktatóitól részvételével. A tanulás során a speciális igényű, illetve fogyatékkal élő kerékpárosok túravezetését is elsajátították speciális kerékpárok használatával. Igy Szombathelyen, Vas megyében és Ausztria keleti határán 30, képzett kerékpáros túravezető segítségével lehet két kerékre pattanni és felfedezni a környék természeti, kulturális adottságait.

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-3
A speciális igényű, illetve a fogyatékkal élő kerékpárosok is részt vehetnek a túrákon
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-3

Bett & Bike: minősített kerékpáros szálláshelyek

A VELOREGIO-projekt során Magyarországon elsőként minősített kerékpáros-barát szálláshelyeket kínálnak a nyugati régió a túrázók, kirándulók számára, kifejezetten a biciklis turisták számára. A szempontrendszer szülőhazája Németország, az Allgemeine Deutsche Fahrrad Club (Általános Német Kerékpáros Klub) foglalta össze a szokásos precizitással és alapossággal, mire van szükségük azoknak, akik a kerékpáros túráik alatt szállást keresnek. Így született meg a Bett & Bike minősítés, ami jelzés és garancia a biciklis turistáknak, hogy olyan helyre érkezett, ahol nemcsak pihenhet, hanem különféle szolgáltatásokat is kaphat. A Bett & Bike kerékpáros turisztikai minőségbiztosítási rendszer szigorú, kötelező illetve választható szempontokat ír elő a szálláshelyeknek. A teljesítésért cserébe megkapott jelzés ajánlás a túrázóknak, kerekezőknek – Németországban, ahol a  kerékpáros turizmusnak nagy hagyományai vannak, a biciklisek kifejezetten az ilyen fogadókat, szállodákat keresik.  

A kötelezően elvárt kritériumok:

1. Egyéjszakás szállás biztosítása a kerékpáros turisták számára

A kerékpáros turisták gyakran helyről- helyre kerekezve utaznak, szakaszosan járják be a tervezett útvonalat. Ez azt jelenti, hogy minden szakasz megtétele után más- más szálláshelyen szállnak meg. Döntésüket a szállást illetően sok esetben spontán, rövid időn belül hozzák meg, mely döntést gyakran az időjárás is befolyásolja. A kerékpáros turisták kifejezett elvárása ezért az 1 éjszakás szálláslehetőség.

2. Zárható helyiség a kerékpárok biztonságos tárolására

A kerékpáros turisták számára legfontosabb elvárás, hogy kerékpárjaikat biztonságos és fedett helyen tárolhassák a szálláshelyen. A kerékpáros- barát szálláshely szolgáltatónak ezért díjmentesen biztosítania kell egy olyan helyiséget, ami vagy földszinten helyezkedik el, vagy rámpával, lifttel, felvonóval megközelíthető.

3. A ruhák és felszerelés szárítására alkalmas helyiség biztosítása

A kerékpáros turisták gyakran izzadtan, vagy átázott ruhában érkeznek meg a szálláshelyre. Szükségük van így egy olyan helyiségre, ahol szárítani tudják a ruháikat, felszerelésüket. A kritérium előírja a szálláshely- szolgáltató számára, hogy biztosítson egy olyan helyiséget, ahol a kerékpáros öltözet szárítására biztosított egy szárítókötél vagy ruhaszárításra alkalmas állvány. Ez a helyiség ideális esetben zárható és fűthető is egyben.

4. Teljes értékű reggeli vagy reggeli-készítési lehetőség biztosítása

Mivel a kerékpáros turisták aktívan töltik utazásukat, folyton mozgásban vannak, így teljes értékű, vitamin- és szénhidrátdús reggelire van szükségük, mint például teljes kiőrlésű termékek, müzli, gyümölcsök, gyümölcslevek. Amelyik szálláshely nem biztosít reggelit a vendégei számára, annak főzési lehetőséget (konyhát) és a közeli bevásárlási lehetőségeket bemutató listát kell biztosítania.

5. Információnyújtás a térség turisztikai ajánlatairól

Kerékpáros térképek, útikalauzok segítik a kerékpáros turistát a környék látnivalóinak felfedezésében. Elegendő mindösszesen 1 térségi kerékpáros térkép kihelyezése és amennyiben rendelkezésre áll, egy helyi látnivalós térkép, brossúra kirándulási célpontok ismertetésével.

6. Kerékpáros szerszámkészlet és kerékpárszerviz-kapcsolat biztosítása

Kisebb javításokat maguk a kerékpárosok elvégzik a kerékpárokon, ezért szükséges a szálláshelyen egy alap szerszámkészlet biztosítása. Az ADFC egy szerszámkoffert vagy szerszámos dobozt ajánl, amiben kizárólag kerékpárok javítására alkalmas szerszámok foglalnak helyet – német precizitással sorolják fel ezeket.  A szerszámkészlettel helyben nem megoldható javítások esetére a szálláshelynek rendelkeznie egy a közelben lévő kerékpárszerviz elérhetőségeivel, akit nagyobb balesetek esetén azonnal lehet értesíteni.

Kötelezően választható kritériumok:

Az alábbi kritériumok közül minimum 3-at kell teljesíteni. Ez a 3 kritérium a szálláshely- szolgáltató által szabadon választható.

- Környezetbarát közlekedési javaslatok az oda- és visszautazáshoz (olyan vonat illetve buszjárat, amelyeken szállítható a kerékpár.
- Transzfer biztosítása.
- Jó minőségű kerékpárok kölcsönzése.
- E- bike és Pedelec kölcsönzés.
- E- bike illetve Pedelec töltőállomások.
- Napi túraajánlatok.
- Csomagtranszfer a következő szálláshelyre.
- Együttműködés egy kerékpáros szervizzel.
- Navigációs eszközök kölcsönzése.
- Ingyenes wifi- szolgáltatás biztosítása
- Ebédcsomag biztosítása.

További információ: www.bettundbike.de  

Vas megyében – Magyarországon elsőként – az alábbi  Bett & Bike minősítésű szálláshelyek  közül válogathatnak a bringások:

Szombathely

Hotel Garda
Szombathely
Szent István park 15.
(GPS-cím: Jégpince u. 1.)
Telefon: +36 94 509 323
Mail: gardahotel@gardahotel.hu

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-12
Garda hotel
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-12

Martineum Felnőttképző Akadémia
Szombathely,
Karmelita u.1
Telefon: +36 94 514 340
Mail: akademia@martineum.hu

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-18
Martineum
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-18

Vaskeresztes

Alpesi Fogadó és Borház
9795 Vaskeresztes
165/4. hrsz
Tel.: +36/94-351-247
E-mail: info@alpesifogado.hu
E-mail: gabkesz21@gmail.com

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-6
Alpesi fogadó
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-6

Bozsok

Kalaposkő Fogadó
9727 Bozsok
Rákóczi utca 105.
GPS: 47.320709, 16.48679
Telefon: +36 94 363 183
Mobil: +36 30 222 1576
Mobil: +36 30 820 5445
Email: info@kalaposkofogado.hu
Skype: salabakter3

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-15
Kalaposkő fogadó
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-15

Kőszeg

Alpokalja Panzió
9730 Kőszeg
Szombathelyi u. 8.
Telefon: +36/94/563-251 , +36/94/360-056
Mobil: +36/20/669-7502
E-mail: alpokaljapanzio@alpokaljapanzio.hu

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-7
Alpokalja panzió
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-7

Portré Apartman
9730 Kőszeg
Fő tér 7.
Tel./Fax: +36-94/363-170
Telefon: +36-30/280-2406
E-mail: info@portre.com
Szállásfoglalás: +36-94/363-170
www.facebook.com/portrekoszeg
https://portre.com/

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-19
Portre Apartman
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-19

Bükfürdő

Titi Apartman
Titi & Őri Apartmanok
9740 Bükfürdő
Termál krt. 13.
Telefon: +3630-3680613
Mobil: +3670-2515530
E-mail: titiapartman@gmail.com

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-21
Tit apartman
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-21

Sárvár

Tinódi Fogadó
9600 Sárvár
Hunyadi út 11.
GPS: N 47,25412 E 16,93099
Telefon: +36/95-320-225
Telefon/Fax: + 36/95-323-606
Mobil: 0036/30-9466-689
E-mail: info@tinodifogado.hu

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-20
Tinodi Panzió
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-20

Cherry Apartmanház
9600 Sárvár
Esze Tamás U. 37.
E-mail: info@atmoszfera.Com
Telefon: + 36 30 4051917

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-10
Cherry apartman
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-10

Levendula Apartman
9600 Sárvár
Medgyessy Ferenc u. 10
GPS: 47° 15′ 12.6″ N , 16° 56′ 43.6″ E
E-mail: info@levendulasarvar.hu
Telefon: +36 20 311 4411

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-16
Levendula apartman
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-16

Celldömölk

JUFA Vulkán Fürdő Resort****
9500 Celldömölk
Sport utca 10
+36 95 421180
vulkantherme@jufa.eu

 

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-14
Jufa Celldömölk

Vasvirág Hotel
9500 Celldömölk
Sági utca 56.
Telefon: +36/70-341-2804, +06/95-424-125
vasvirag@cellkabel.hu

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-22
Vasvirág hotel
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-22

Szentgotthárd

Hotel Lipa
9970 Szentgotthárd
Gárdonyi Géza u. 1.
Telefon: 06/94/383-060
Fax:    06/94/383-061
E-mail: info@lipahotel.hu

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-17
Lipa hotel
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-17

Andante Panzió
9970 Szentgotthárd
Füzesi út 12.
Telefon: +36 94 44 55 66
Mobil: +36 20 234 42 41
E-mail: info@andanterestaurant.hu
https://andanterestaurant.hu/

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-8
Andante panzió
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-8

Őriszentpéter

Ezerjó Ökofogadó
9941 Őriszentpéter
Égésszer 53.
Telefon: +3670 5394594
Kerékpárkölcsönző: +3670 5102917, +3670 3785761
ezerjookofogado@gmail.com

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-11
Ezerjó fogadó
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-11

Vasvár

Boglárka Vendégház
9800 Vasvár
Nagymákfa u. 28.
Telefon: +36 20 327 4025
E-mail: nagymakfa@gmail.com

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-23
Boglárka vendégház
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-23

Oszkó

Hegypásztor Erdei Iskola
Oszkó – Szőlőhegy
Telefon: +36 94 573 166; +36 30 7325326; +36 30 6935117
Email: hegypasztor@oszko.hu

Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-13
Hegypásztor Oszkó
Két keréken az Alpokalján: minősített túraútvonalak és szálláshelyek-13

További információ a kerékpárutakkal és a Veloregio projekttel kapcsolatosan

Savaria Turizmus Nonprofit Kft.  Szombathely,  Király u. 1-3. 
Tel:+ 3693 510 160
e-mail: savariaturizmus@gmail.com