Kerekező természetvédők küldetése

outood-online.hu
2008/09/30
Vasárnap érkezett Magyarországra az a három holland bringás, akik 12 országon keresztül azért tekernek, hogy felhívják a figyelmet a természetvédelmi programok fontosságára.
Hirdetés

Nálunk Tiszatarjánba gurulnak, ahol a WWF Magyarország egy háromszereplős természetvédelmi folyamatot alakított ki.

Három Hollandiában élő lelkes biciklista ( Tomas Majchrzak, Frederik Winterwerp és Peter Winterwerp ) 2008 őszén körülbelül 6400 kilométert tesz meg az Európai Unió keleti országain keresztül, hogy felhívja a figyelmet a még fellelhető természeti értékekre. Céljuk, hogy anyagi támogatást is szerezzenek az egyes országokban folyó természetvédelmi programoknak. Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia után Magyarországon egy kis faluba, Tiszatarján ba érkeznek, ahol a WWF olyan háromszereplős programok alakított ki, melyben nemcsak a természet, de a helyi közösség és egy erőmű is jól jár.

 

A program alapjául a Tisza árterében egyre nagyobb területet hódító, agresszívan terjeszkedő, idegenhonos gyalogakác szolgál. Ez a cserje, amely megakadályozza, hogy a honos növény-, illetve állatfajok tovább éljenek, kiváló biomassza-alapanyagnak bizonyult. A folyamat első lépéseként a kísérleti területet megszabadították a gyalogakáctól, amelyet a közeli erőműbe szállítottak. A megtisztított terület egy részén őshonos, füzekből álló energiaültetvényt hoztak létre, a fennmaradó területet pedig visszakapja a természet, itt a betelepített bivalyoknak és hódoknak a feladata lesz a terület fenntartása.

 

Az így kialakított programban tehát mindhárom fél jól jár: a helyi közösség biztos bevételhez jut, mivel a WWF által kialakított tanúsítvány felmutatásával (amely bizonyítja, hogy a terület művelése természetvédelmi szempontból nem aggályos) az erőmű elfogadja a levágott gyalogakácot, egyben biztos beszállítókra is lel, a Tisza ártere pedig újra feléledhet.

 

A kerekező természetvédők útja Románia, Bulgária és Törökország után Görögországban ér véget.

 
Hirdetés