Menü

2011.05.03.     Hozzászólás 0

Tóth Géza - Mozgásvilág.hu

IX. Buda (dagony) Maraton

 Tekerés mellé járt egy kis gyaloglás is, így a nevezési díjért egy komplett túlélő túrát kaptunk.

Május elsején rendezték meg a Hármashatár hegyen a IX. Buda (dagony) Maratont.

A naptündér idén sajnos tüntetőleg hátat fordított nekünk, hisz a versenyt megelőző napon, és aznap is szakadt az eső. Ez persze alaposan megnehezítette az indulók dolgát, akik a klasszikusnak mondható virsli-sör-éljen május elseje triót cserélték fel egy kis erdőben tekerésre. Tekerés mellé járt egy kis gyaloglás is, így a nevezési díjért egy komplett túlélő túrát kaptunk.

 

Sportaktiv.hu

 

A pálya gyakorlatilag a teljes távon több centi mélyen átázott, így néhol még a bringa tolása is komoly kihívást jelentett. A rajt után, amikor is a reptéren kellett megtennünk egy kört - de nem azért hogy elérjük a felszállási sebességet, hanem mert a rendezők így látták jónak -, már tudtam, hogy nem egy kis vasárnapi élménytekerés lesz.

Én meg még nagyképűen mondom verseny előtt a feleségemnek, hogy egyél, igyál drágám, nemsoká itt vagyok.

A vizes füvön már a rajtot követően jó néhány versenyző csúszott el, és voltak, akik már fel is adták a versenyt sérülés, vagy a bringa amortizálódása miatt. Nekem is szükségem volt a jó reflexekre, mikor közvetlenül az orrom előtt elesett társamat kellett villámgyorsan kikerülnöm, vagy satufékkel megállni előtte. Köszi Avid. :) Ilyenkor mindenki hangos vigyázz, vagy állj meg felkiáltással tudatta a mögötte érkezővel hogy mi a szitu. Ekkor még nem tudtuk, hogy ez a vizes fű a pálya többi részéhez képest maga a paradicsom, később már nem találkoztunk vele a hegyen.

Vagy írhatnék nyugodtan dzsungelt is, hisz helyenként még egy keréknyi nyomvonal sem volt, és két fa vagy bokor között éppen hogy elfért a kormány. Komoly esőerdő hatású volt a pálya, ha direkt ez volt a cél, akkor sikerült.

 

Sportaktív-hu

 

A pálya közepes nehézségű volt, a hozzám hasonló hétvégi haknitekerő is bátran rajthoz álhatott, csak a néhol bokáig érő sár jelentett gondot. Az emelkedőkön a kisebbik rossz volt, hogy esetleg úgy döntöttünk most inkább toljuk a bicajt, a nagyobbik az, hogy szinte a városligeti jégpályán éreztem magam, három egymás utáni lépéshez is komoly logisztika és útvonaltervezés kellett. A táv felénél megváltásként jött az első frissítő pont, ahol pótolhattuk a gyaloglás-tekerés duóban eltűnt energiákat.

Ezután jött a verseny kritikus része, vagyis a cipőtalp sárban tapadása teszt. Itt bizony jobban elfáradtam, mint a táv első felében, néhány versenyzőtársam meg is jegyezte, hogy visszakérik a nevezési díjat, mert bizony nem gyalogtúrára jöttünk. Ekkor már lelkesen és sűrűn kérdezgettem a rendezőket, hogy „ott vagyunk már?” De még piszok későn lettünk ott.

 

Mikor a távolban meghallottam a völgyben beszélő hangulatfelelőst a mikrofonba beszélni, extra széles mosoly ült az arcomra. Előszedtem a kulacsból a tartalék energiákat, és büszkén, nyakig sárosan gurultam át a célvonalon. Sajnos a bringamosó előtt közel másfél órát - azaz kilencven percet - vártam a még mindig szakadó esőben hogy végre ismét láthassam a bringám színét. A több száz indulónak három! darab gőzborotván kellett osztozni. Ezt sajnos idén sem szervezték meg jobban.

A foglalkozás végül is mondhatom, hogy elérte a célját, egy komplett trópusi túlélőtúrát kaptunk baráti áron, és még a reptéri illetéket is megspóroltuk.

 

Buruczki és Dósa sikere a szezonnyitó Buda Maratonon

Buruczki Szilárd és Dósa Eszter hosszútávon elért abszolút győzelmével ért véget a május elsejei Buda Maraton hegyikerékpár-verseny. A Hármashatár-hegyi Repülőtéren és annak környékén, a Samsung Olimpiai Zöld Fesztivál keretében megrendezett szezonnyitó viadal két távján, az egész napos eső ellenére végül több mint 600-an rajtoltak el. 

Harangvölgyi András vezetésével, a Sportaktív SE által kilencedik alkalommal meghirdetett versenyen a 42 kilométeres hosszabb távot százan, a 21 kilométeres rövidet félezren választották. Hosszútávon 7, röviden 14, a hallássérültek esetében 3 kategóriát díjaztak. A hosszútáv abszolút elsőségét két válogatott kerekes: Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) és Dósa Eszter (Vitalitás SE Scott-Nutrixxion) nyerte; utóbbiaknál ezen a távon két versenyzőt értékeltek, a többi hölgy a rövidebb távot választotta.

A Diák Kupa gyermekversenyeken öt korosztályban, mintegy félszázan álltak rajthoz. A páros szlalom viadalt Nagy Gizmo Attila nyerte Lenthár Gábor és a harmadik helyezett Fetter Erik előtt. A hallássérültek 10 kilométeres férfi-futamát Koncz Tamás, a nőit Papp Eszter Andrea, míg a juniort Földi Bence nyerte.

 

Eredmények, IX. Buda Maraton:
Hosszútáv, férfi abszolút:

1. Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) 01:42:00
2. Búr Zsolt (Bringabanda SC) 01:44:59
3. Szalay Péter (X2S-Kona Team) 01:49:07

Hosszútáv, női abszolút:
1. Dósa Eszter (Vitalitás SE Scott-Nutrixxion) 02:21:41
2. Perlaky Evelin (KSI SE) 02:47:35

Rövidtáv, férfi abszolút:
1. Szalontay Bence (Merida Maraton Team CST) 00:56:07
2. Omaszta Sándor (X2S-Kona Team) 00:56:56
3. Cser Gábor (Merida Maraton Team CST) 00:57:00

Rövidtáv, női abszolút:
1. Michelberger Szilvia (Fillari Team) 01:16:22
2. Albert Katalin (KTM-Erste Leasing) 01:19:35
3. Horváth Ágnes (Meditech SC) 01:21:50

Teljes eredménylista: http://www.temposport.hu/download/2011_budamaraton.pdf

Olvass többet a témáról: Buda Maraton 2011, Piros Kona