Interjú a BMX Flatland Világbajnokkal Hír

BringaMánia
2010/09/06
Bemutatjuk Kun Ádámot,  aki néhány héttel ezelőtt sportága világbajnoka lett.
Hirdetés
Kun Ádámot, a McDonald’s BringaMánia Nap sztárvendégét kérdeztük:
Első kérdésem, hogy mi az a flatland a BMX-ben amiben te idén világbajnok lettél? A BMX Flatland az, amikor a BMX-szel különböző fogásokat, ugrásokat csinálsz egy lehetőleg vízszintes sima pályán (pl. egy jó kosárlabda pálya). Műkorcsolyához tudnám hasonlítani leginkább, mert ott is van a jég és a korcsolyázó és különböző trükkök csak mi a BMX-szel csináljuk azt, és még annyiban is eltér, hogy mivel ez Freestyle sport nincsenek kötelező elemek.
 
80996-adamkun10fm.jpg
 
Láttam egy két videót rólad. Felmerült bennem a kérdés, hogy egy embernek mi kell ahhoz, hogy ne közlekedésre használja a bringáját, hanem különféle trükköket mutasson, be vele ne adj’ isten még táncoljon is a bringájával - van egy trükköd, amiről nekem az jutott eszembe mintha táncolnál a bringáddal. Hát nem árt egy BMX ha szeretnél ilyen trükköket csinálni vagy próbálgatni, de ezen kívül ahhoz, hogy elkezdd ezt a sportot nem kell semmi más. Ez egy ugyanolyan sport, mint a többi, amit nagyon meg lehet szeretni, ha érzed magadban a kihívást és a sport iránti szeretetet. Igen, vannak olyan trükkök, úgynevezett pl. turbinák (előre hátra forog a bicikli folyamatában), amire sokszor mondják, azt az emberek olyan mintha táncolnék a biciklivel.
 
80996-CRW_2713.jpg
 
Te már kétszer vagy háromszor is voltál a kölni, nem hivatalos VB-n második. Min múlott, hogy most sikerült nyerned? 2002-ben megnyertem a világbajnokságot Master kategóriában, ami a Profi alatt van és utána három éven keresztül próbáltam felkészülni a profi élmezőnyhöz majd 2005-ben sikerült 2. helyezést elérnem - amivel az egyik álmom vált valóra akkor. Majd 2006-ban 3. lettem és 2008-ban ismét második. Idén sikerült ezt a versenyt megnyernem, ami elmondhatatlanul jó érzés volt, hiszen felértem ezzel a BMX Flatland csúcsára, ami a versenyeket illeti. Mivel nagyon nehéz pontozni a sportot, ezért nem tudok konkrét választ adni arra, hogy miért csak most sikerült, hiszen többször is második és harmadik voltam már. Talán azért sikerült idén, mert most is csináltam új trükköket, amit én találtam ki, vagy én adtam be először és csak egyszer hibáztam a háromperces futam alatt. 
 
80996-CRW_2721.jpg
 
Szeptember 12-én a McDonald’s BringaMánia napon is fellépsz. Számíthatunk rá, hogy a VB-n előadott trükkjeidet láthatjuk majd? A bemutatók mindig másképpen zajlanak, mint egy verseny, hiszen a versenyen szakmai zsűri van és ők látják és tudják mi a különbség az egyes trükkök között, amit viszont egy kívülálló, aki akkor lát először, nem igazán. A bemutatón próbálok mindig olyan trükköket csinálni, amiről tudom, hogy könnyebb megérteni első látásra, ami élvezetesebbé teszi a látottakat. Természetesen meg fogok próbálni egy-két olyan mozdulatot is, amit a vb-n is csináltam.
 
80996-CRW_2722.jpg
 
Mennyi idő egy új trükköt kidolgozni? Valamikor egy délután valamikor fél év. Ez nagyon változó, hiszen rengeteg féle trükk van. Mivel, nekem már nem nagyon kell meglévő trükköket megtanulnom ezért nehezebb dolgom van, hiszen tőlem már új még soha nem látott trükköket szeretnének látni. Azonban kitalálni bármilyen kis új dolgot sokszor nehezebb, mint beadni egy már meglévő nehéznek számító trükköt.
Miben változott az életed amióta a legjobb lettél a kölni VB-n? Sikerült találnom egy nagyon jó szponzort (Monster Energy Drink), amely segítségével, valamint a versenyeken elért eredményeimből befolyó pénzdíjakból meg tudok élni a BMX-ezésből. Szerencsére, a média is észrevette azt, hogy a BMX-ben is rengeteg munka van, valamint az elért eredményeim és az idei sikerem miatt elég sok tv-s, rádiós, újsághoz kaptam felkérését, aminek nagyon örültem! Hiszen így meg tudom mutatni az embereknek, hogy van BMX Magyarországon.
 
Video
Hirdetés