Így néz ki az Eurovelo 8 szlovén szakasza Hír

Így néz ki az Eurovelo 8 szlovén szakasza Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2019/05/21
Bringatúráznál tengerparton? Szlovéniában megteheted.
Hirdetés

Szlovéniában néhány éve kitalálták, hogy azt az éppen 47 kilométernyi tengerpartot nem érdemes az autóforgalomra pazarolni, hiszen kerékpárutakkal sokkal élhetőbb is lehet.

 

Portoroz Forrás: Mozgásvilág
Portoroz
Kép forrása: Mozgásvilág

Galériához klikk a képre!

 

Eurovelo 8

A mediterrán bringaútvonal kétségkívül az egyik legmenőbb (tervezett) nyomvonalon halad, hiszen a tengerparti Cádiz városától nagyrészt a part mentén, többek között Barcelona, Monaco, Velence, Trieszt, Koper, Dubrovnik és Athén érintésével bringatúrázhatunk (sőt, még valahogy Ciprust is hozzápréselték grátisznak). A kurta szlovén szakaszt nemrégiben igencsak felturbózták és egy szervezett bejárás keretében nagyrészt végig is tekertük (plusz egy kis látogatást is tettünk az olasz szekcióban is, hogy amolyan nyomást helyezzünk az illetékesek felé, miszerint ideje volna nekik is határozottabb lépéseket tenni az útvonalak mielőbbi fejlesztésére. Ez utóbi szakasz GPS trackjét itt találod). A fejlesztések hátterében az Interreg Mediterranean program áll, ami 13 Földközi-tenger menti európai ország együttműködésével, közösen dolgozik a régió fenntartható fejlődésén. 

 

Izola Forrás: Mozgásvilág
Izola
Kép forrása: Mozgásvilág

Galériához klikk a képre!

 

Parenzana vasútvonal

Az egy évszázada még Trieszt és Porec között 123 kilométer hosszan haladó Parenzana vasútvonalat néhány évvel ezelőtt megszüntették, vagyis pontosabban csak felszedték a síneket és a nyomvonalat alagutastul, viaduktostul átadták a kerékpáros turizmusnak. Az Eurovel 8 szlovén szakasza zömmel ezen a nyomvonalon halad, így jutottunk el Koper városától Izolába, Portorozba, Piranba és végül megérkeztünk Sicciolébe, ahol még mindig hagyományos módszerrel állítják elő a tengeri sót. A GPS tracket és az útvonal leírást itt találod.

 

Strunjan Forrás: Mozgásvilág
Strunjan
Kép forrása: Mozgásvilág

Galériához klikk a képre!

 

Kerékpártúra a szlovén tengerparton

A túra alatt megnéztük, hogyan jut el hozzánk az Ebay-en megrendelt, egydolláros telefontok, kiderült, hogyan tartják távol a tengerben fürdőzőktől a veszélyes ragadozókat, lefüleltünk egy laposföld hívők elleni összeesküvést, és egyéb tényferdítésre is fényt derítettünk (amiket azért nem érdemes túlságosan komolyan venni).

18 éven felülieknek azt is eláruljuk, hogy miért van Lipicán egy lovak számára készült guminő (vagyis bőrkanca).

 

 

Ha tengerparti bringázásra vágysz, jó szívvel ajánlom az Eurovelo 8 szlovén szakaszát. Szállásnak a  választottuk Koperben (közvetlenül a kerékpárút és majdnem közvetlenül a tengerbe vezető patak mellett), a kerékpártúra szervezésében Mladen és Darijo volt segítségünkre kerékpárbérléssel, transzferrel és idegenvezetéssel, a jó időt pedig fogalmam sincs ki intézte, de hatalmas pacsi érte.

 

 

Hirdetés