Fedezd fel Horvátországot kerékpárral  EuroVelo útvonalakon

Fedezd fel Horvátországot kerékpárral EuroVelo útvonalakon

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/05/11
Sokan Horvátország hallatán a tengerpartra asszociálnak, holott nem csak a napozásról és fürdőzésről szól az ország, egyéb kikapcsolódási lehetőségeket is kínál – akár két keréken.

Rengeteg makadám-,  és kiváló minőségű aszfaltozott kerékpárutak várnak, mind a hegyekben, mind a sík terepeken. Ezen útvonalak épp úgy lehetnek egy bringás kaland, mint egy családi vakáció része, hiszen könnyedén választhatsz saját erőnléted szerint ideális útvonalat, miközben nem kell lemondanod a felfedezés élményéről. Így gurulhatunk akár a karlovaci régió történelmi útjain, a dinári karszthegység legmagasabb gerincein és hegyein át a dalmát partig vagy gyönyörű szőlős dombokon és gabonaföldekkel tarkított síkságokon keresztül, vagy kastélyok, kúriák és templomok érintésével. 

Déli szomszédunk már évek óta tagja a kontinens országait összekötő nak, melyeket már számos külföldről érkező bringás felfedezett… most pedig itt a lehetőség, hogy te is megismerd!

Fedezd fel Horvátországot kerékpárral  EuroVelo útvonalakon-1
EuroVelo kerékpáros útvonal-hálózat
Fedezd fel Horvátországot kerékpárral EuroVelo útvonalakon-1
Forrás: EuroVelo

Mi az az EuroVelo?

Az EuroVelo hálózatot az Európai Kerékpáros Szövetség kezdte megtervezni 1980-ban. 17 darab, a kontinenst és egyben 42 országot keresztül-kasul behálózó kerékpárút alkotja. A hálózat a mai napig folyamatosan bővül, jelenleg a kb. 90 000 km hosszú. Célja, hogy a kerékpáros turisták könnyedén felfedezhessék Európa különböző tájegységeit, országait. 

Horvátországi EuroVelo útvonalak

Horvátországot 4 EuroVelo útvonal is érinti - ezek a EuroVelo 6, 8, 9, és 13 jelzésűek, avagy a Duna menti-, Mediterrán-, Balti-tenger–Adria-tenger- és Vasfüggöny útvonalak. 

Fedezd fel Horvátországot kerékpárral  EuroVelo útvonalakon-2
Omis
Fedezd fel Horvátországot kerékpárral EuroVelo útvonalakon-2
Forrás: Croatian National Tourist Board - Ivan Sardi

A Duna menti útvonal (EV6)

Nevéből is könnyedén kitalálható, hogy ezen kerékpáros útvonal a Duna-folyó folyását követi. Horvátországba Mohácsnál lép be, a Duboševica határátkelőhelyen, majd 150 kilométeren át halad az országban, egészen Újlakig (Ilok), ahol átlép Szerbiába.

Azon kívül, hogy viszonylag szorosan követi a Dunát és a teljes, 3653 kilométeres hosszából mindösszesen csak másfélszáz kilométer a horvátországi szakasz, rengeteg és sokrétű látnivalót tartogat a kerékpáros túrázók számára. Így például felfedezésre vár Vörösmarton (Zmajevac) a Katolikus és Református szurdokok - Baranyára jellemző hagyományos borospincék, melyek a löszdombok közötti szurdokvölgyekbe lettek vágva és építve – a festői Kopács (Kopačevo) és Eszék városa – többek között a barokk Tvrđa erőddel, múzeumokkal, galériákkal, parkokkal – Vukovár városában a Vukovarska ada homoksziget és strand, vagy Újlakon (Ilok) az erődített város, az Odescalchi kastély és borospincék.

A Mediterrán útvonal (EV8)

Ahogy neve is utal rá, ezen útvonal 10 mediterrán országot érint, így Cádizból (Spanyolország) indulva 7500 kilométer megtételét követően érkezik meg Izmirbe (Törökország). A Mediterrán útvonal horvát része 1116 km, ezzel ez a leghosszabb Eurovelo szakasz az országban. Az útvonal az Adria partvidéke mentén halad, Isztriától egészen a Dubrovnikig, mind a 7 horvát turisztikai régión keresztül, de érinti a Lika hegységet és a szigeteket is.

Lélegzetelállító szakaszokon át, gazdag kulturális- és történelmi örökségeket érintve tekerhetünk. Az EV8 útvonal lépten-nyomon csodálatos természeti látványosságokat, számos, az UNESCO világörökség részét képező helyszínt érint – mint például Split vagy Dubrovnik – mely útvonal minden pillanata garantáltan ámulatba fog ejteni.

Fedezd fel Horvátországot kerékpárral  EuroVelo útvonalakon-4
Bringás a spliti kikötőben
Fedezd fel Horvátországot kerékpárral EuroVelo útvonalakon-4
Forrás: Croatian National Tourist Board- Ivan Sardi

A Balti-tenger–Adria-tengerútvonal (EV9)

Nevezik ezt az útvonalat a Borostyánkő-útvonalának is, mely Gdansktól (Lengyelország) Puláig (Horvátország) húzódik. Teljes hossza 2050 km, de Horvátországot mindösszesen csak 132 km hosszon érinti, így ez a legrövidebb EuroVelo szakasz, mely a déli szomszédunkon áthalad. A szlovén Sečovje/Plovanija határátkelőhelyen lép be az országba, majd az Isztriai félszigeten található Pula városánál ér véget. Az útvonal részben az egykori Trieszt- Poreč közötti keskeny nyomtávú vasút útvonalán halad.

Fedezd fel Horvátországot kerékpárral  EuroVelo útvonalakon-3
Tengerparti panorámna Porozinánál
Fedezd fel Horvátországot kerékpárral EuroVelo útvonalakon-3
Forrás: Croatian National Tourist Board - Ivan Sardi

A Vasfüggöny útvonal (EV13)

Az EuroVelo útvonalak közül a leghosszabb, mely Kirkenesből (Norvégia), az egykori vasfüggöny mentén, 20 országon át, 9950 kilométer hosszan halad egészen Bulgáriáig. Ebből Horvátországot mintegy 288 km-en érinti, Góla (Gola) magyarországi és Kiskőszeg (Batina) szerbiai határátkelő között. Követve az útvonalat egyedi hangulatú muraközi, Dráva menti és szlavón helyeken haladhatunk, csendes, ártéri erdős területeken át – melyek gazdag madár élővilága izgalmas látványt nyújt. 

Ha szeretsz kerékpározni, ha szeretsz felfedezni, akkor téged is vár Horvátország, ahol mindezeket egyszerre is megteheted! Válassz egy EuroVelo útvonalat magadnak!

Nyitó kép forrás: Croatian National Tourist Board - Ivan Sardi