Határon Túra: Túl az első szakaszokon Hír

Vasvári Press
2011/08/15
Szombaton kisebb, majd vasárnap már teljes létszámmal indult útjára az idei határon Túra karavánja.
Hirdetés
Vasárnap este, jelentős erdélyi hegyeket megmászva, már Szászrégenben pihent a kerékpáros csapat, mely hétfőn délelőtt Kolozsvár felé vette az irányt.
 

81788-P1160996.JPG

  A Határon Túra 2011 néhány résztvevője, „nulladik szakaszként” a szombati, Gyimesbükk és Székelyudvarhely közötti 107 kilométeres távot teljesítette, majd vasárnap már teljes létszámban, mintegy másfél százan haladtak Szászrégen felé, újabb 94 kilométert tekerve.   A Határon Túra zászlajára Gyimesbükkön rövid köszöntőt mondva Tankó Tibor alpolgármester kötött szalagot, a község múltjáról Salamon József plébános beszélt; a templomot építtető atyáról, Dani Gergelyről elnevezett általános iskola táncosai adtak műsort. Gyimesfelsőlokon Fikó Szilveszter, a polgármesteri hivatal fejlesztési referense kötött szalagot a zászló rúdjára. A túrázók egy része megtekintette Csíkszeredán a kerékpáros székely körverseny befutóját. A szentegyházai fogadtatás alkalmával Burus Mária Ella polgármester, Venczel Attila jegyző és Molnár Tibor alpolgármester kívánt szerencsét az úthoz. 

 

81788-P1170018.JPG

  A vasárnapi indulásnál, Székelyudvarhelyen Nagy „Gizmo” Attila és csapatának látványos freestyle-showja adta az alaphangulatot. A résztvevők a Boróka néptáncegyüttes műsora mellett részesei lehettek a vörös egyenruhás darabont díszőrség bevonulásának; a XVI. századi, Bethlen Gábor által alapított székely várőrkatonák hagyományát ez év júniusban elevenítették fel a fiatalok. A Határon Túra 2011 zászlajára a szalagot Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő kötötte fel. 

 

81788-P1170024.JPG

  A kerekesek Székelyudvarhely határában felkeresték Orbán Balázs, a Székelyföld kutatójának síremlékét majd Farkaslakán Tamási Áron író nyughelyét. Szováta felé átgurultak Korondon, ahol épp a nemzetközi fazekas-fesztivál zajlott. A csapat, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonában ebédelt. A zászló újabb szalaggal Kiss János önkormányzati tanácsnok jóvoltából gyarapodott. Nyárádremetén dr. Köllő Gábor plébános adott útravalót; piros-fekete, a székely hímzés alapszíneit hordozó szalagot Gál Lajos polgármester adta át. 

 

81788-P1170059.JPG

  A szászrégeni fogadtatásban ismét közre játszott Gizmóék bringás bemutatója; az ő ugrató emelvényük szolgált ezúttal a szalagkötés színpadául, az átadó az önkormányzat szóvivője, Tóth János volt.   A Határon Túra 2011 résztvevői augusztus 20-ig a budapesti Kossuth térig tekernek. Nyolc nap alatt 850 kilométert tesznek meg; útközben mintegy száz települést érintenek, s közel 5000 méter szintkülönbséget küzdenek le. A túra célja, hogy segítse az anyaországban és a határon túl élő magyarok közötti közvetlen kapcsolatok fejlődését, felhívja a figyelmet a magyarlakta erdélyi települések idegenforgalmi értékeire; a túra szeretné népszerűsíteni a kerékpározást, mint a leginkább környezetbarát közlekedési formát. A túrához egy-két napra, vagy akár egy-egy rövidebb szakaszra bárki csatlakozhat. Az esemény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, sportnagykövete Pulai Imre olimpiai bajnok kenus.

 

81788-P1170062.JPG

  A túrával kapcsolatos bővebb információk a rendezvény honlapján találhatók: www.hatarontura.hu
Hirdetés