Elimina Tour Siófokon Hír

svskft.hu
2013/06/04
Halzer ismét tarolt az Elimina Tour-on, Csielka Márk a magyar bajnok
Hirdetés

Papírforma szerint a világbajnoki ezüstérmes Miha Halzer nyerte szombaton az idei Elimina Tour sorozat első állomását, a Wáberer Hungária Biztosító Siófok Nagydíjat. A dobogóra másodikként az izraeli Shlomi Haimy (Focus XC Team), harmadikként Urban Ferenčak (Calcit Bike Team-GT), negyedikként Csielka Márk (Waberer’s Areus Cube MTB Team) állhatott, aki egyben az eliminátor szakág első magyar bajnoka is lett.

Mivel a siófoki futam egyben az eliminátor szakág első országos bajnoksága is volt, a bajnoki trikó is kiosztásra került a legjobban teljesítő magyar versenyzőnek. A döntőbe egyedüli magyarként Csielka Márk jutott, így még a végső sorrend kihirdetése előtt biztossá vált a magyar bajnoki cím sorsa. Az országos bajnokság második helyezettje Prájczer Péter (KTM Team Gödöllő) lett, harmadikként pedig a Tour de Pelson 9. helyen befutó Vigh Zoltán (Waberer’s Areus Cube MTB Team) végzett, aki a 200 km-es Balaton-kör teljesítése után állt rajthoz az Elimina Touron.

A versenyzés szempontjából tökéletes idő fogadta a versenyzőket Siófokon a Balaton-parton, nem volt túl meleg és az eső sem zavarta meg a futamokat. Bár többszörös is úgy tűnt, hogy meg kell állítani a versenyt a közelgő viharok miatt, szerencsére 5 perc szemerkélésen kívül az égiek kegyesek voltak a versenyzőkhöz. A siófoki pálya, a tavalyi évektől eltérően, több épített elemet tartalmazott, ami talán az országúti szakágból érkezőknek kevésbé, a DH és BMX múlttal rendelkező versenyzőknek pedig előnyt jelenthetett. Két döntött kanyar, hullám és ugrató nehezítette a többnyire sóderes talajon kijelölt, gyors, dinamikus pályát. Az Elimina Tour történetének legszorosabb befutói okoztak nem mindennapi izgalmakat a helyszínen szurkolóknak, nem egyszer a célfotó és centiméterek döntöttek a továbbjutásról. A szlovén versenyzők egész nap dominálták a futamokat, de már az elején látszott, hogy az izraeli Shlomi-val is komolyan számolni kell majd a végjátékban. A döntőben végérvényesen kiderült, hogy Halzer-t most sem lehet megverni, magabiztosan utasította maga mögé az izraelit. Urban Ferenčak az első döntött kanyarban ütközött Csielka Márkkal, amiből Márk húzta a rövidebbet, így a bajnoki címe mellé meg kellett elégednie az abszolút 4. helyezéssel.

 

"Dél körül értem a verseny helyszínére, regisztráció után egy gyalogos pályajárással kezdtem. Ezután megettem a zabkásámat, majd kis pihenő után felültem a bringámra és mentem 5-6 kört a pályán, ami tetszett. Több sodrós kanyar törte meg a ritmust, így sok kigyorsítás volt a nyomvonalban, és néhány mesterséges akadály is tarkította a pályát. Az első két fordulóban még könnyű dolgom volt, de a döntőbe jutásért már keményen meg kellett küzdenem. Fenyvesi Péterrel és két szlovénnal kerültem össze, köztük a VB ezüstérmes Halzerrel. A futam elejét Peti kezdte el nyomni elöl, Miha mögötte, én pedig a 3. helyen haladtam. Miha egy balos kanyarban megcsúszott, így Peti kisebb előnyre tett szert. Tudtam el kell kezdeni menni, mert így szoros lesz a vége, és az is lett. A célegyenesben volt lehetőségem megelőzni magyar ellenfelemet, amit kihasználva bejutottam a döntőbe egyedüli magyarként. Ekkor már tudtam enyém a bajnoki cím, de igyekeztem a döntőre fókuszálni. Miha, Urban Ferencak és Shlomi Haimy voltak az ellenfeleim. A rajt után a 3. pozíciót szereztem meg, az első jobbos kanyarban Urban Ferencak belső íven kanyarodva jobb oldalról nekem ütközött, neki lökve a kordonoknak. Kis híján elestem, megállásra kényszerültem. Mikor újra nekilendültem már láttam nagyon messze járnak, már csak a 4. hely lesz meg. Az afférunkat nem tartom szabálytalannak, abszolút jól csinálta a szlovén, úgy ahogy kell egy ilyen helyzetben. Jó tanulság volt ez a szituáció. A bajnoki címnek nagyon örülök, de nem áll meg az élet. Júliusban az U23-as XCO OB a cél." – mondta az XCE magyar bajnok Csielka Márk

„Próbáltam fokozatosan felépíteni a teljesítményemet. A nyolcad, negyed és elődöntőben a célom csak a továbbjutás volt, nem a futamgyőzelem. A döntőben adtam ki igazán magamból a maximumot. Nagyon örülök, hogy ismét sikerült győznöm, remek verseny volt. A pálya gyönyörű helyen lett kijelölve, nagyon szeretem Magyarországot, alig várom, hogy újra itt versenyezhessek!” – mondta az 1000 Eurót bezsebelő győztes, Miha Halzer.

Kisebb nyári szünet után, folytatás szeptemberben. Előbb Pécs belvárosában, majd Budapesten a Gesztenyéskertben látható újra Elimina Tour forduló.

 

Hirdetés