Bringaolaj zöldségekből

Simon Ádám
Simon Ádám
2012/12/12
Azt hiszed a bringázás környezetkímélő? Na jó, tényleg az, de mostantól még jobban...
Hirdetés

Induljunk ki abból, hogy a bringázás - összehasonlítva a motorizált közlekedési lehetőségekkel - kifejezetten környezetbarát tevékenység, akár sportolás-, munka-, közlekedés-, vagy világmegváltás céljából végezzük.

De akkor miért áll fel a szőr az ember hátán mégis, ha valaki egy tóban, vagy patakban mossa le sárral összemaszatolt kerékpárját? Mondjuk azért - és ezt azért írom le, mert sokak számára nem ismert -, mert a mozgó alkatrészekhez (pl. hajtás, csapágyak) használt kőolajszármazékokban és teflonban gazdag kenőanyag - mondjuk úgy - nem fedezi az élővilág számára javasolt napi vitaminmennyiséget, sőt, mi több, egyenesen mérgező. És ez az élővilág számára mérgező anyag a bringánk alkatrészeiben egy esős, csapadékos napon szintén a földön végzi.

 

Amit tehetsz:
1 - ne áztasd a bringádat természetes tavakban/folyókban
2 - használj környezetbarát kenőanyagot!

A 2. ponthoz javaslom a Green Oli termékeket, amik teljes mértékben környezetbarát összetevőkből állnak (21 különféle növény és egyéb, a természetből vett "alkatrészből"), ráadásul minden termékük újrahasznosított csomagolásban érkezik a flakontól kezdve a kupakon át a címkéig.

Apróbetűs megjegyzés: A hangsúly szándékosan nem a "természetes" jelzőn van - hiszen a kőolaj is természetes eredetű -, hanem a "környezetkímélőn". Azon, hogy, míg egy hagyományos láncolaj lebomlása hosszú-hosszú időbe telik, addig a Green Oil kenőanyagai és tisztítószerei biológiailag teljesen lebomló, környezetbarát szerek.

 

A Green Oil kínálatából komplett kerékpárápolási felszerelés összeállítható az olajozástól a tisztításig, segédeszközöstül. A teljes palettából két és fél terméket próbáltam ki személyesen, a Green Oil Chain Lube láncolajat és az EcoGrease kenőzsírt. A plusz fél termék a CF3 fantázianevű flakon valójában egy szuper dolog és igazából nem is fél, hanem egy kézzel pumpálható, hajtógáz nélküli spray flakon, amibe akár a láncolajat, akár a lánctisztítót beletöltheted és egy rövid felpumpálás után az így keletkezett nyomás segítségével már spriccelheted is a láncra (már ha a locsolgatás helyett a spriccelést jobban preferálod). Nagyon jópofa szerkezet és végtelen alkalommal újratöltheted.

Az olajak környezetbarát jellegét laboratórium híján csak elhinni tudom, feltételezem, hogy ezt a feladatot már különböző szervek elvégezték és ha csalafintaságra derült volna fény, akkor nem lenne már évek óta piacon külöföldön is a szer. Gondoltam beleöntöm az aranyhalaim akváriumába, de egyrészt valószínűleg az közháborodást váltana ki az olvasók között, másrészt meg nincsenek, soha nem is voltak és valószínűleg nem is lesznek aranyhalaim. Szóval jóhiszemű emberként elhiszem, hogy a Green Oil valóban nem környezetromboló, egyéb pozitív hatásairól viszont személyesen is meg tudtam győződni.

 

Green Oil
Green Oil

 

Közelről megvizsgálva

A kenőanyagokat közelről szagolgatva a megszokott olajszag helyett inkább némi berohadt komposzt "illat-orgia" érződik. A színe nem különbözik a "gonosz" termékektől és az ujjaim közé cseppentve jól érezhető a síkosító tulajdonság (kerékpárok kenéséhez). Pozitívum, hogy könnyen eltávolítható akár egy törléssel, akár kézmosással és a szaga is gyorsan elillan. Étkezéshez azért nem javaslom és azt hiszem a gyártó sem, de a bőrrel érintkezve elvileg nem vált ki kellemetlen tüneteket - ez utóbbit igazolni is tudom. Nem kell most már azon parázni, hogy a háziállat, vagy a játszadozó kiskölyök összekenve magát a láncolajjal, esetleg kiütést kap, de attól sem lesz nagy baja, ha véletlenül a szájába kerül.

Kenési képességét a folyton változó időjárási viszonyok miatt nehéz tökprecízen lemérni, de általánosságban nem éreztem úgy, hogy sokkal gyakrabban hallanám a lánc nyekergését, mint a WD40 esetében (heti ötször, napi 40km tekerés mellett). Az amúgy szimpatikus, hogy a hivatalos adatok és a gyártó saját bevallása szerint a hagyományos olajokhoz képest kb. 75-80%-os a hatékonysága, de mint mondtam, én ezt a hátrányt nem vettem észre. WD40-hez - vagy akár más kenőanyagokhoz - képest további előnye, hogy felkenésnél nem csöpög, jól megtapad a lánc felületén.

 

Ítélet

Alapvetően az a véleményem, hogy a Green Oil termékek árukkal, hatékonyságukkal simán erős szereplői lehetnek a kerékpáros kenőanyag- és tisztítószer piacnak és ha már túl nagy különbség nincs, akkor miért ne választaná az egyszeri bringás a környezetbarát megoldást... legalábbis, ha magamból indulok ki, én biztos hajlok erre.

Ui.: Az általam kipróbált mintáknak elég puritán csomagolásuk van, viszont örömmel és irigykedve látom, hogy a hazai forgalmazó webshopjában már ütős, csinos csomagolásban köszönnek vissza a Green Oil cuccok.

  

A teljes termékpalettát és az árakat a BikePlanet webshopban találod!

 

GreenOil
GreenOil

Hirdetés