A kerékpártisztítás és -ápolás szabályai

A kerékpártisztítás és -ápolás szabályai

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2022/05/12
Egy igényes, magára és a kerékpárjára bármit is adó kerékpáros természetesen ápolja és tisztán tartja a kerékpárját. Muc-Off termékbemutató.

Ezt a kerékpárunk meghálálja: hosszú élettartamot kap és csillogó-villogó lesz, bármikor ülünk rá. Ezt négy lépésben foglalhatjuk össze, amiből az első kettő ráadásul alapvető szabályok is egyben!

#1 Sosem tárolunk koszosan bringát!

És ez nem csak arra vonatkozik, ha hosszabb időre garázsba toljuk. Ha egy hosszabbat, sarasabbat, porosabbat bringáztunk, akkor a kerékpározás végén szánjunk rá időt, hogy megtisztítsuk, mert a váz és az alkatrészek egyaránt megsínylik, ha tartósan szennyeződés borítja őket.

#2 Sosem takarítjuk a kerékpárt szárazon!

A kerékpárra rászáradó por és egyéb szennyeződések csiszolópapírként karcolhatják össze a vázunkat, ha szárazon nekiállunk letörölgetni. Locsoljuk le bő vízzel a kerékpárt a tisztítás első lépéseként és ehhez nyugodtan használhatunk akár magasnyomású mosót is (csak tartsunk be néhány alapszabályt).

#3 Használjunk megfelelő tisztítószereket!

Ha simán csak vízzel tisztítjuk le a kerékpárt, azzal az olajos, zsíros szennyeződések nem fognak lemosódni a kerékpárról. Használjunk tehát vegyszereket… de milyet!? A háztartásban található vegyszerek (melyek nem kifejezetten kerékpárrisztításra lettek kitalálva) nem feltétlenül lesznek alkalmasak a művelethez, mert esetleg kárt tehetnek, kimarhatják a kerékpár alkatrészeit, rongálhatják a fényezést. Nem utolsó sorban, a kifejezetten kerékpár tisztításra alkalmas szerek között találhatunk olyat, amelyik biológiailag lebomló, környezetbarát alapanyagokból készültek.

#4 Ne csak tisztítsuk, ápoljuk is a kerékpárt!

Kerékpárunk azáltal, hogy tiszta lett, még nincs készen. Különös tekintettel a forgó-mozgó alkatrészekre, melyek az előző használat, majd a mosás következtében elveszítették az esetlegesen előzőleg felvitt kenyőanyagokat. A kerékpárláncon felül gondoskodhatunk a váz és egyéb alkatrészek csillogásának tartósággáról, megfelelő működéséről.

Kerékpártisztítás, kerékpárápolás szabályai

Muc-Off termékkínálat

Hirdetés