Nyílt levél a női kenusok botrányos VB szerepléséről Hír

MerkaptSE;http://www.merkaptse.siteset.hu/index.php?m=10077&id=5008
2010/08/27
A szeretett sportágukért aggódó és azt féltő magyar kenusok nevében írjuk ezt a levelet...
Hirdetés
Felháborodásunkat szeretnénk kifejezni, reagálva a poznani világbajnokságon (ICF Canoe Sprint World Championships - Poznań 2010) a női kenu versenyszámokban történtekre.
A megbecsült és tradicionális kenu sportág mindig is a hatalmas sportolói teljesítményekről, világklasszis versenyzőkről, kiélezett viadalokról szólt, ám a női versenyszám paródiába illő momentumai árnyékor vetnek erre.
A megfelelő szakmai alapokat és a létjogosultságát jelző tömegbázist nélkülöző szakág szerepeltetése a világbajnokság programjában kártékony hatású az egész sportágunkra nézve.
 
Néhány tényt kiragadnánk a történtekből:
C1 női kenu egyes 200 m Az 1988-as téli olimpián hírnevet szerző Eddie „a sas” Edwards után újabb hős született az angolai Fatima Antonio személyében, aki a 200 méteresek előfutamában 15 perc próbálkozás után sem tudott beállni a rajtgépbe. Kiemelendő, hogy a többi sportolónő számára is komoly kihívást jelentett a rajthoz való felsorakozás. Hasonló jelenetek játszódtak le pl. a női 200 méter B döntőjében is.
C2 női kenu páros 500 m Kenu párosok 500 méteres versenyében összesen 5 egység állt rajthoz. A győztes kanadai pároson kívül - akik 15 másodperccel nyertek a mezőny előtt -, gyakorlatilag még kenuzni sem tudnak a hölgyek , jelezvén a nem létező mezőny komolyságát.
 
Amatőr szinten lévő, szabadidős jellegű női kenu sportág világversenyen való szerepeltetése , túl a sportszakmai kifogásokon, az egyéb versenyek lebonyolítást is veszélyezteti, hiszen a fent vázolt és hosszan elhúzódó rajtolási nehézségek miatt a teljes program felborul, felborulhat.
 
A legolvasottabb magyar sportújság a Nemzeti Sport , a fényes magyar sikerek mellett, foglalkozott az esettel és „Fatima szenvedései” címen közölt írást, ebből idézünk:
„ A világért sem szeretnénk megbántani a női kenusokat, és tisztelet a kivételnek, de amit a hivatalos világbajnoki programban először szereplő szám küzdelmeiben láttunk, az finoman szólva is megmosolyogtató… …aki látta a kétszáz egyesek előfutamát, szívébe zárhatta Fatima Antoniot. Öt perc után az egész sajtóközpont egy emberként szurkolt, hogy Angola büszkeségének sikerüljön végre beállnia a rajtgépbe, de miután nagyjából negyedórás szenvedés után sem teljesítette a feladatot, megelégelték az indítóbírók, és útjukra indították a hölgyeket. Mindenki Fatimája repülőrajtot véve negyedik lett úgy, hogy másik két versenyzőt kizártak. Őket keresztbe állva a pályán, két-három méterre a rajtvonaltól érte az indító jel hangja.”
 
Sajnos, az ilyen esetek azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt 5-10 évben sikerült az ICF-nek elérni, - amely során nőtt a kajak-kenu sport megbecsülése, valamint televízión közvetíthetővé és élvezhetővé váltak a versenyszámok -, ássák alá és foszlatják semmivé. Azonosulunk az ICF törekvéseivel mely a versenyek színesítését célozzák, de kérjük, hogy gondolják át a történteket és vonják le a megfelelő következtetéseket.
 
Zárásként szeretnénk egy pozitívumot is megemlíteni. Örömteli, hogy a sárkányhajó sport népszerűsítése irányába tett lépések ilyen nagyszerű eredményekhez vezettek, mely nyomán a magyar vizeket is több tucat csapat sárkányhajója szeli.
 
Sportbaráti üdvözlettel: Merkapt Maraton Team SE kajak-kenu szakosztálya
 
Nézd meg a videót a botrányos rajtról!
Poznani VB
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés