Menü

2010.08.27.     Hozzászólás 0

Nyílt levél a női kenusok botrányos VB szerepléséről

A szeretett sportágukért aggódó és azt féltő magyar kenusok nevében írjuk ezt a levelet...

Felháborodásunkat szeretnénk kifejezni, reagálva a poznani világbajnokságon (ICF Canoe Sprint World Championships - Poznań 2010) a női kenu versenyszámokban történtekre.

A megbecsült és tradicionális kenu sportág mindig is a hatalmas sportolói teljesítményekről, világklasszis versenyzőkről, kiélezett viadalokról szólt, ám a női versenyszám paródiába illő momentumai árnyékor vetnek erre.

A megfelelő szakmai alapokat és a létjogosultságát jelző tömegbázist nélkülöző szakág szerepeltetése a világbajnokság programjában kártékony hatású az egész sportágunkra nézve.

 

Néhány tényt kiragadnánk a történtekből:

C1 női kenu egyes 200 m
Az 1988-as téli olimpián hírnevet szerző Eddie „a sas” Edwards után újabb hős született az angolai Fatima Antonio személyében, aki a 200 méteresek előfutamában 15 perc próbálkozás után sem tudott beállni a rajtgépbe. Kiemelendő, hogy a többi sportolónő számára is komoly kihívást jelentett a rajthoz való felsorakozás. Hasonló jelenetek játszódtak le pl. a női 200 méter B döntőjében is.

C2 női kenu páros 500 m
Kenu párosok 500 méteres versenyében összesen 5 egység állt rajthoz. A győztes kanadai pároson kívül - akik 15 másodperccel nyertek a mezőny előtt -, gyakorlatilag még kenuzni sem tudnak a hölgyek, jelezvén a nem létező mezőny komolyságát.

 

Amatőr szinten lévő, szabadidős jellegű női kenu sportág világversenyen való szerepeltetése, túl a sportszakmai kifogásokon, az egyéb versenyek lebonyolítást is veszélyezteti, hiszen a fent vázolt és hosszan elhúzódó rajtolási nehézségek miatt a teljes program felborul, felborulhat.

 

A legolvasottabb magyar sportújság a Nemzeti Sport, a fényes magyar sikerek mellett, foglalkozott az esettel és „Fatima szenvedései” címen közölt írást, ebből idézünk:

A világért sem szeretnénk megbántani a női kenusokat, és tisztelet a kivételnek, de amit a hivatalos világbajnoki programban először szereplő szám küzdelmeiben láttunk, az finoman szólva is megmosolyogtató…
…aki látta a kétszáz egyesek előfutamát, szívébe zárhatta Fatima Antoniot. Öt perc után az egész sajtóközpont egy emberként szurkolt, hogy Angola büszkeségének sikerüljön végre beállnia a rajtgépbe, de miután nagyjából negyedórás szenvedés után sem teljesítette a feladatot, megelégelték az indítóbírók, és útjukra indították a hölgyeket. Mindenki Fatimája repülőrajtot véve negyedik lett úgy, hogy másik két versenyzőt kizártak. Őket keresztbe állva a pályán, két-három méterre a rajtvonaltól érte az indító jel hangja.”

 

Sajnos, az ilyen esetek azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt 5-10 évben sikerült az ICF-nek elérni, - amely során nőtt a kajak-kenu sport megbecsülése, valamint televízión közvetíthetővé és élvezhetővé váltak a versenyszámok -, ássák alá és foszlatják semmivé. Azonosulunk az ICF törekvéseivel mely a versenyek színesítését célozzák, de kérjük, hogy gondolják át a történteket és vonják le a megfelelő következtetéseket.

 

Zárásként szeretnénk egy pozitívumot is megemlíteni. Örömteli, hogy a sárkányhajó sport népszerűsítése irányába tett lépések ilyen nagyszerű eredményekhez vezettek, mely nyomán a magyar vizeket is több tucat csapat sárkányhajója szeli.

 

Sportbaráti üdvözlettel:
Merkapt Maraton Team SE kajak-kenu szakosztálya

 

Nézd meg a videót a botrányos rajtról!

Poznani VB

Olvass többet a témáról: női kenu