Világtalanok a világ tetején Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/03/31
A vak hegymászó, Erik Weihenmayer hat vak tibeti tinédzsert vitt fel 2004-ben a Himalája egyik csúcsára, s a háromhetes útról készült dokumentumfilmet nemrég mutatták be Amerikában.
Hirdetés

Erik Weihenmayer volt az első világtalan ember, aki 2001-ben feljutott a 8850 méter magas Mount Everest re, de megmászta ő valamennyi földrész legnagyobb csúcsait is. Aztán 2004-ben még szokatlanabb feladatra vállalkozott: felvezetett hat vak tibeti fiatalt a 7010 méteres Lhakpa Ri csúcsra.

Weihenmayer előzőleg attól a Sabriye Tenberken től kapott egy levelet, aki később a 2005-ös Nobel-békedíj egyik jelöltje lett. A férfi Lhasszában egy vakok számára létrehozott iskolát alapított. Hat diákjára olyan nagy hatással volt Erik Weihenmayer , hogy találkozni akartak vele, s Weihenmayer ekkor állt elő ötletével. A Lucy Walker készítette dokumentumfilm - amelynek címe Blindsight - nemcsak a háromhetes utazást mutatja be, hanem a kínai fennhatóság alatt álló Tibet helyzetét is.

A nagy magasság és az ibolyántúli sugarak következtében Tibetben sok a vak és a szembetegségben szenvedő ember . Ám a buddhista zarándokok és nomádok úgy hiszik, hogy a vakok démonok megszállta emberek, vagy pedig azért nem láthatnak, mert valamelyik korábbi életükben valami rosszat tettek.

Erik Weihenmayer azóta Colorado államban indított el egy programot, amelynek keretében vak gyerekekkel együtt mászik meg hegyeket az Egyesült Államokban.
Hirdetés