Menü

2014.08.08.     Hozzászólás 4

Pintér László

Továbbra is érintetlen a Masherbrum északkeleti fala

David Lama háromtagú expedíciója a folyamatos lavinák miatt a visszafordulás mellett döntött.


A Pakisztánban emelkedő Masherbrum 7821 méterével a Karakorum hetedik legmagasabb hegycsúcsa. Ha a magassága önmagában nem lenne elég tiszteletet parancsoló, akkor elég egy pillantást vetni a formájára. Kicsit hasonlít a Matterhornra, csak kétszer akkora. 3000 méter magas északkeleti fala máig érintetlen.

A Masherbrum megmászatlan északkeleti fala Forrás: Andreas Gradl/Red Bull content pool

A hegyet 1960-ban az amerikai George Bell és Willie Unsoeld mászta meg először, a déli gerincen át. Azóta sem tolonganak rajta a hegymászók, 75 év alatt mindössze 15 ember jutott fel a csúcsára. Az első ismétlésre 21 évet kellett várni. Akkor három lengyelnek sikerült feljutnia, de közülük csak egy tért vissza élve az alaptáborba, túlélve egy 300 méteres zuhanást.

Az északi oldalon 1985-ben jutott fel egy japán és egy osztrák expedíció, az északnyugati falon. Az északkeletin azonban eddig még próbálkozás is alig volt.

David Lama és Peter Ortner készülődik Forrás: Andreas Gradl/Red Bull content pool

A 24 éves tiroli extrém hegymászó tavaly próbálkozott először a lehetetlen határát súroló projekttel. Régi mászópartnerével, Peter Ortnerrel ősszel vágtak neki a hegynek. Ortner azonban sajnos az egyik akklimatizációs túra során térdsérülést szenvedett, így azelőtt kellett feladniuk a kísérletet, mielőtt egyáltalán a lábukat a falra tehették volna.

Olyan, mintha az Eiger északi falára még rátennénk a Cerro Torrét. 

A Masherbrum északkeleti fala hatalmas, egyike a Föld utolsó megmászatlan falainak. Ahogy Lama fogalmaz, olyan, mintha az Eiger északi falára még rátennénk a Cerro Torrét. Az innsbrucki mászó pedig tudja, mit beszél, hiszen ő volt az első, aki a Cerro Torre Kompressor útját szabadon kimászta 2012 januárjában.

David Lama az alaptáborban Forrás: Andreas Gradl/Red Bull content pool

Az eddigi két komolyabb (egy orosz és egy amerikai) kísérlet egyaránt a fal legalján kudarcba fulladt, így nincs semmilyen információ, amit a tervezéskor felhasználhattak volna. A háromtagú expedíció (David Lama, Peter Ortner és Hansjörg Auer) május közepén érkezett Pakisztánba. Akklimatizációjukat a szomszédos Broad Peaken töltötték, ahol 7000 méter fölé jutottak. A hegyre indított első puhatolózó mászás után július elején rosszra fordult az idő: a hegy szinte folyamatosan lavinákkal bombázta a falat. Lamáék persze tisztában voltak vele, mire vállalkoztak:

„Tökéletesen tudatában vagyunk annak, hogy itt életveszélyes helyzetbe sodorjuk magunkat. Különösen a fal alsó részén a lavina- és kőomlás-veszély nyilvánvaló. Azonban még ha bizonyos mértékben ostobaságnak is tűnik, de vonz bennünket ez a fajta pengeélen táncolás a szenvedély és az észszerűség között. Mindamellett nem a vakszerencsében bízunk, hanem abban a képességünkben, amivel ’olvasni tudjuk a hegyet’.”

David Lama, Peter Ortner és Hansjörg Auer Forrás: Manuel Ferrigato/Red Bull content pool

A csapat mindössze 400 méterrel tudott az alaptábor fölé mászni. Amikor végre jó volt az idő, annyira meleg lett, hogy a kásássá olvadt hóban csak nagyon lassan tudtak haladni. A hegy lábánál ráadásul mindkét oldalukon folyamatosan lavinák zúgtak le. A feljebb mászással az életüket tették volna kockára, ezért inkább visszafordultak.

Hogy mikor próbálkozik újra, egyelőre nem tudni. „Ezekhez a túrákhoz nagyon sok motivációra van szükség. Jövőre, háromévnyi Pakisztán után valami kisebb vállalkozásra vágyom, valamire, amit nem 2,5 hónap alatt lehet megmászni!” – nyilatkozta Lama. „Az utóbbi három évben a síeléssel és jégmászással töltött tél után egyenesen Pakisztánba vagy Argentínába mentünk. Eljött az idő, hogy levessük a pehelyruhát, és olyat másszunk, ahová egy póló is elég.”

David Lama slackline.on gyakorol az alaptáborban Forrás: Manuel Ferrigato/Red Bull content pool


Forrás: redbull.com, alpin.de

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • PraeriePanther 2014.08.11.   18:57

  PraeriePanther

  Én a visszafordulásról szóló hírről beszéltem. A RB honlapján kívül csak német nyelvterületen írtak róla, összesen 5-6 találat van rá, 3 forrásból. Az alpin.de-hez képest nálunk egy héttel később jelent meg a cikk, ami még egyszer mondom, az egyetlen magyar nyelvű írás az egész témában. Lama életútját ismerem, de köszi az infót. Egyébként ellentmondást érzek a között, hogy nehezebb mászások nem kapnak nyilvánosságot, és aközött, hogy egy héttel később valami meg már nem hír. Nem attól nem fogják tudni helyükre rakni a teljesítményt, mert csak egy héttel később számoltak be róla, hanem attól, ha egyáltalán nem számolnak be róla. Mi megtettük. Hozzáteszem, a rovat nem hírportál, és nem is kizárólag a hegymászó szakma részére íródik. Igyekszünk a témában színvonalas, kevésbé hozzáértők számára is fogyasztható, a valódi teljesítményt előtérbe helyező írásokat publikálni, de nem szeretnénk az expedíciózásra szorítkozni. A konstruktív visszajelzéseket örömmel veszem.

  válasz erre...

 • Pervol Ruiselede 2014.08.11.   14:30

  Pervol Ruiselede

  Írtak róla bőven, főleg előtte, én is onnan ismerem a sztorit. Még egy kisebb botrány is kerekedett, mert a Broad Peak alaptáborba érkezők közül néhányan megvádolták őket, hogy szemetet hagytak maguk után, amit David Lama (aki egyébként csak félig osztrák, az édesapja egy nepáli serpa hegyivezető) és társai visszautasítottak és jogi ellenlépésekkel fenyegetőztek. Egyébként tényleg érdekes a téma, de a hazai, hegymászással foglalkozó sajtóban sajnos nagyon sokszor nem, vagy késéssel jelennek meg a nemzetközi események, s ennek is köszönhető az a többek által szóvátett probléma, hogy a téma után érdeklődők is nehezen tudják helyükre rakni a hazai teljesítményeket, bizonyos látványos mászások (főleg a nyolcezreseken) túlságosan nagy hangsúlyt kapnak, más, komolyabb, nehezebb (vagy másképp nehéz) vállalkozások meg teljesen eltűnnek a nyilvánosságból. Ezen jó volna javítani, nem kötözködésnek szántam a megjegyzést.

  válasz erre...

 • PraeriePanther 2014.08.11.   10:16

  PraeriePanther

  Köszönöm a pontosítást, javítottam. A cikk megjelenésének időpontjára vonatkozó megjegyzést nem igazán tudom hova tenni. Ha rákeresel a neten, a nemzetközi hegymászó sajtóban is alig írtak róla, és ott is egy héttel később. Magyarul pedig ez az egyetlen cikk, ami született róla. Ez egy érdekes téma, amiről szerintem sokan szívesen olvasnak magyarul, függetlenül attól, hogy egy vagy két héttel később jelent meg a cikk.

  válasz erre...

 • Pervol Ruiselede 2014.08.09.   16:43

  Pervol Ruiselede

  Két pontosítás: 1. Nem mászták meg a Broad Peaket, valamivel 7000 fölé jutottak csak. 2. A Masherbrum északkeleti fala nem „nagyfal”, legföljebb „nagy fal”. Ne keverjük a fogalmakat, ez nem nagyfalmászás volt, hanem egy alpin stílusú expedíció. Egyébként ez az egész sztori közel három hete lezárult (július 23-án fordultak vissza), elég fura, hogy most jelenik meg róla cikk...

  válasz erre...