Szezonnyitás kullancs-fronton is Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/03/21
Tavaszodik, elkezdődik a nyári sportok szezonja. A túrázás, hegymászás, futás és kerékpározás esetén jellemző a természetes környezetben, erdőben, mezőn való sportolás. Ezeken a helyeken a kullancs is szezont nyit, de megfelelő védekezéssel minimálisra csökkenthető a kockázat.
Hirdetés

A járványügyi adatok szerint a legtöbb kulllancs általi agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedés (77,4%) négy megyében - Nógrád Somogy, Vas és Zala - történt.

A Lyme-kór ban megbetegedett emberek 39,4%-a Pest, Nógrád és Zala megyében fertőződött meg,

A védekezést már otthonunk tájékán kezdhetjük , kiváltképp ha családi házas övezetben élünk. A csalitos, gazos, bozótos területeket célszerű megszüntetni és a füvet is rendszeresen levágni. Az encephalitist okozó vírus a csípésen kívül, az elhullott állat levegőbe kerülő maradékának szembe kerülésével, esetleg a belégzésével is bejuthat a szervezetbe. Ezért a házak takarításakor érdemes szemvédőt és szájmaszkot viselni. Az influenzáéhoz hasonló tünetekkel jelentkező betegséget védőoltással is megelőzhetjük.

A védőoltás a leghatékonyabb és legkényelmesebb védekezési mód, amit már egy éves kortól be lehet adni gyermekeknek is. Egy éves kor előtt, vagy kismamáknak a különböző kullancsriasztó spray-ek adhatnak védelmet.

Az emberhez hasonlóan, vagy talán még nagyobb mértékben a háziállatok is ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének. Házikedvencünket erre kifejlesztett kullancs elleni oldattal átitatott nyakörvvel tudjuk megvédeni.

Ha megtörtént a baj és kullancscsípés áldozatává váltunk magunk, vagy háziállatunk, a legalkalmasabb eszköz a patikákban beszerezhető kullancs-eltávolító kanál .

Lehetőleg kerüljük a sűrű bozótokat, magas füves területeket, ami a kullancsok fő búvóhelye.

 
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés