Rock’n Pow - extrém filmek fesztiválja az őszben

Rock’n Pow - extrém filmek fesztiválja az őszben

Baumann Viola
Baumann Viola
2013/09/11
Nézd meg, mit művelnek azok, akik kicsit nagyobbat álmodtak a kényelmesnél
Hirdetés

Te is le akartál ugrani a hétvégén az Antarktiszra mászni? Vagy inkább ugyanitt snowboardoznál? Kedveled a többezer méteres érintetlen lesiklópályákat? Esetleg épp downhill pályát akartatok építeni a srácokkal? Vagy úgy gondoltad, hogy ideje lenne kicsit megtáncoltatni a siklóernyőt a HHH repterén kívül is?

Ha annyira azért nem szereted a bőrödet vásárra vinni, és csak a Rókán mászol, Murauban csúszol és a fogaskerekűtől gurulsz le, akkor azért. Ha már megszületett a vágy, de még hiányzik a végső lökés, akkor azért. Nézd meg, mit művelnek azok, akik kicsit nagyobbat álmodtak a kényelmesnél. Vagy a lehetségesnél. És mindezt csodálatos mozgóképeken rögzítették.

 

Rá fogsz érni, hidd el. Szeptember 20-án siklóernyős filmművészek repkednek majd a Toldi mozi vásznán a Something between keretein belül. Egy hétre rá, 27-én az Antarktisz egyik csúcsát próbálja meghódítani néhány elvetemült sziklamászó a The last great climb-ban, majd a nyolcezreseket már unó, és kicsit többet bevállaló spanyol hegymászó megmentésére verbuválódott nemzetközi, önfeláldozó mászócsapat küzdelmét követheted végig: Pura vida. Tekintve, hogy addigra már tűkön ülsz, este megméretheted magad a bulderpárbajban, ahova jobb, ha acélozott karizmokkal készülsz, mert a lépések nem a szervezőcsapat kedvencei. Egyenes kieséses rendszerben most a gyorsaság is számít majd, szóval félre az eleganciával, koncentrálj a sebességre! A nevezési díjat pedig hagyd otthon.

 

Október 4-én a Corvin moziban merülhetsz le az elme mélységeibe: Into the mind. Mi az az élmény, amiért érdemes kockáztatni mindent? Mit kap a szörfös, a hegymászó, és a havas sportot űző, amiért újra és újra vissza kell térnie, néha feláldozva ezzel a maradék 50 évet? Mi keríti hatalmába az extrém sportolókat, aminek nem lehet ellenállni? Vigyázat, a film megtekintése komoly kockázatot jelent az esetleg unalmas életünkre.

Október 21-én ismét a Toldi fogadja az elszánt bringásokra kíváncsi nézőket. Az Arrival a legtehetségesebb fiatal downhilleseket és freeride-os srácokat rángatja elénk, hogy megjegyezhessük őket: holnap már nekik állunk félre a pályán. És ha eddig töprengtél, hogyan kell downhill pályát építeni, most arra is kapsz tippeket, de arra is, hogyan lehet rajta nagy zúzás után még nagyobbat zakózni. Ugyanezen a napon még egy csodálatos látványvilágú film, a Mission Antarctica csábít a moziban töltött estére. Az Antarktiszon ugyanis nemcsak sífutni és mászni lehet, hanem boardozni is. Persze, felvonó nélkül. Így minden lenyűgöző mászás egyben jutalom is a kemény munkáért, a felkapaszkodásért. Kipróbálnád? Döntsd el, miután megnézted a filmet!

 

És még mindig nincs vége. Eddig egyszer sem értél volna rá? Sebaj, november 5-én tart előadást Exposed to dreams címmel, némi filmbetéttel. Tudod, ő az a srác, aki az olasz sportmászó válogatott edzője, ja, és ha nagyon unatkozik, áttraverzál a Himaláján, mert milyen fantáziátlan már egy oldalon fel- és lemászni. Meg inkább télen bandukol fel a csúcsokra, nyáron nyilván napozik a tengerparton. És mivel így sincs elég dolga, megszervezi a helikopteres mentést a Himalájában.

A dokumentumfilm fesztivál befejezéseként november 21-én egy igazi őrülttel köszönnek el tőlünk. A Mc Conkey Documentary főszereplője freeski síelőként kezdte, aztán hogy, hogy nem, bázisugróvá vált szép lassan. Feszegette a saját és a fizika határait. Nem volt képes abbahagyni, ahogy sokan mások sem.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés