Reel Rock interjú: Farkas Tamás

Reel Rock interjú: Farkas Tamás

Pintér László
Pintér László
2016/11/25
A Reel Rock nemcsak az év legjobb nemzetközi mászófilmjeit hozza el nektek Budapestre. Idén a vetítések előtt a hazai mászóvilág négy kiválóságát invitálták színpadi beszélgetésre. Ennek kereteibe persze nem férhetett bele minden kérdésünk, úgyhogy cikkünket akkor is érdemes elolvasnotok, ha ott voltatok az előadáson!
Hirdetés

Interjúsorozatunk harmadik vendége Farkas Tamás, többszörös magyar bajnok sportmászó..

...az „Év mászása” kétszeres díjazottja sportmászás kategóriában. Az első, itthon élő magyar mászó, aki áttörte a 9a határt (UIAA XI). A „Climbing for everybody” Erasmus+ program mászónagykövete.

Mozgásvilág: Mióta mászol?

Farkas Tamás: 2004 óta, akkor voltam 14 éves.

Hogyan kerültél kapcsolatba a mászással?

Kőbányán lakom, és régebben ott volt az Everest Gym, ami akkor még a legnagyobb mászóterem volt. A bátyám már elkezdett járni oda, és kértem, hogy vigyen el, de ő közben abbahagyta. Akkor én még vívtam és gördeszkáztam. Aztán amikor valami újabbat szerettem volna kipróbálni, eszembe jutott, hogy van itt ez a mászóterem. Egy barátom javasolta, hogy nézzünk le. Akkor éppen be volt kötve az ujjam, mert gördeszkával sikerült elvágni. De lementünk, és nagyon tetszett. Elkezdtünk járni, eleinte hetente egyszer. Aztán egy idő után a vívóedzéseket egyre inkább felváltották a mászóedzések. Két hónappal később már heti négyszer lent voltam a teremben. Nagyon jó volt a közösség is. Ott volt szinte minden nap Patkány (Schmidt Tamás, több mint harminc, 8a vagy afeletti nehézségű bouldert nyitott az országban), Burucs Bálint, alias Papír, ő is nagyon jó mászó. Szóval egy csomó jó mászó közé kerültem be. Mindig megtaláltam magamnak a megfelelő partnert, aki épp húz.

Portré, Ceuse, Franciaország Forrás: Farkas Tamás archívum
Portré, Ceuse, Franciaország
Kép forrása: Farkas Tamás archívum

Csak a közeg hatott rád, vagy elkezdtél esetleg mellette hegymászó irodalmat is olvasni?

Nem, csak másztam, és szerencsére csak jó technikájú mászók vettek körül. Viszont abszolút jó technikájú embereket láttam ott mozogni. Amit láttam, és amit megpróbáltam lemásolni, az már egy technikailag nagyon színvonalas mászás volt.

Mászásnál beszélhetünk tehetségről, vagy csak fizikai adottságok vannak, és mellé rengeteg munka?

Persze, lehet benne valaki tehetséges. Ha jó a mozgáskoordinációd, jól ki tudod használni az energiákat, és testpozíciót, akkor könnyebben lehet belőled jó mászó.

Ezek a képességek tanulással nem sajátíthatók el?

De, lehet. Ha valaki komolyan elkezd edzeni és megerősödik, akkor valamilyen típusú mászásra jó lehet. Ha azonban azzal is elkezd foglalkozni, hogyan használja a lábát és a különböző testrészeit, akkor nagyon sokat lehet fejlődni. Viszont ha valaki tehetséges benne, és még dolgozik is mellé, abból még jobb mászó lehet. Ha megnézed a világ élvonalát, rengeteg a tehetséges mászó és mindenki rengeteget dolgozik. A versenyen a helyezések sorsáról ez dönt, illetve kell azért némi szerencse is.

Volt előtted példakép?

Persze. Chris Sharma volt az első, mint szinte mindenkinek. Ha beírod a keresőbe, hogy mászás, ő az első, akit kidob. Nagyon látványosan mászó figura, és az általa képviselt életérzéssel is könnyű azonosulni. Később pedig Adam Ondra, aki rengeteget dolgozik, nagyon ügyes, mindenféle stílushoz gyorsan tud adaptálódni. Nála például jogos kérdés, hogy ez vajon tehetség-e, vagy csak rengeteget mászott és sok munkaórája van benne.

Adam Ondrával a Vertigo Openen, Pozsony Forrás: Farkas Tamás archívum
Adam Ondrával a Vertigo Openen, Pozsony
Kép forrása: Farkas Tamás archívum

Éppen most van kint először Yosemite-ben, a Dawn Wall-on dolgozik. Gondolom, követed az eseményeket.

Igen, és itt jön ki az alkalmazkodóképessége. Vannak szlovén ismerősem, akik kimentek Yosemite-be, és egyszerűen szenvedtek még tök könnyű repedésekben is. Ondra meg első alkalommal rögtön nekimegy a legdurvább útnak. Ugyanezt láttuk Ondránál nemrégiben, amikor kint voltunk Csehországban az Erasmus+ projekt keretében. Kimentünk mászni, és az első útba még kétszer beleült (ez egy nehéz, kifelé táguló repedés volt), de a harmadikban már tök lazán mászott. Ezzel szemben mi az első hét végére kezdtük egyáltalán kapiskálni a dolgot. Neki egyébként abban mutatkozik meg a tehetsége, ahogyan fejben oda tudja tenni magát. A mozgáskoordinációja talán nem is páratlan, a járása például kissé esetlennek hat. Szóval rengeteg munkával akkor is nagyon magas szintre lehet jutni a mászásban, ha nem feltétlenül érzed magad tehetségesnek. Sok téren lehet fejlődni.

Ujjerő Magyar Kupa Forrás: Farkas Tamás archívum
Ujjerő Magyar Kupa
Kép forrása: Farkas Tamás archívum

A hazai mászók közül van példakép, inspiráció?

Patkány mindenképp jó példakép, mert nála nincs motiváltabb ember. A régiek közül Urbanics Áron. Ő komoly dolgokat tett le az asztalra, ráadásul jóval korábban, amikor még nem volt ilyen jó infrastruktúra.

Áron anno XI- nehézségű (a francia skálán 8c+) utat nyitott, ez volt a legnehezebb hazai mászás. Júliusban viszont többek között őt szárnyaltad túl a 9a (XI) nehézségi fok elérésével. Mekkora visszhangja volt ennek mászókörökben?

A Facebookon eléggé megőrültek, és a személyes találkozások alkalmával is mindenki gratulált. Még olyanok is, akiket nem ismertem.

Itthon a legnehezebb út jelenleg a Zed is Dead a Kis-Gerecsében, ez az a bizonyos XI-, amit Áron nyitott. Ismersz olyan hazai sziklát, ahol XI-es nehézségű utat lehetne nyitni?

Van egy elképzelésem, amit még pár évvel ezelőtt kinéztem egy helyen, ami talán lehet elég nehéz. De még csak elméleti szinten van a dolog, nem mozogtam még benne.

Egy picit avassuk be az olvasókat ebbe a folyamatba, hogyan zajlik egy új út mászása, nehézségi fokának megállapítása. Kimész egy sziklához, az anatómiája, fogások elhelyezkedése alapján nagyjából megsaccolod a lehetséges nehézségi fokot, és amikor megmászod, akkor te adsz neki egy végleges fokozatot?

Igen, ez pont így van.

Tehát előfordulhat, hogy ránézésre azt mondod, hogy ez egy 9a út, de a végén csak 8a+ lesz?

Abszolút, sőt, ennek az ellenkezője is. Azt hiszed, hogy könnyű lesz, aztán kiderül, hogy vagy nagyon nehéz, vagy akár lehetetlen, mert van benne egy átmászhatatlan két méteres szakasz.

Seher (7C), Alsó-Ausztria Forrás: Farkas Tamás archívum
Seher (7C), Alsó-Ausztria
Kép forrása: Farkas Tamás archívum

Te nyitottál már új utat itthon?

Köteles utat nem, de bouldert már nyitottam. De azt sem teljesen egyedül fedeztem fel, Patkánnyal voltunk kint. Ő kinézett egy vonalvezetést, amin együtt projekteltünk. Volt két 8A út, és nekem sikerült először, de egy-két próbálkozásra rá ő is megmászta.

Kezdesz elmenni a boulder irányába?

Egyelőre még mindig inkább köteles utakkal foglalkozom. Már régen nem voltam külföldi bouldertúrán. Itthon persze boulderezek, mert viszonylag kevés köteles út van. Kis-Gerecsében például már csak összekötéseket tudok mászni. Van két új futó projekt az Illúzió-falon, az egyikben már elkezdtem mozogni. Kicsit talán erőltetett, mert itt-ott ki lehetne belőle fogni. Nem is lenne olyan nehéz, X+ körül. De azért ezt meg kell beszélni azzal, aki nyitotta. A másik Áron projektje, amibe mondta, hogy nézzek majd bele.

Még aktívan versenyzel. Meddig tervezed? Olimpiáig?

A 2020-as olimpiára én nem fogok menni.

Ezt már eldöntötted? A formátum miatt?

Egyrészt azért, mert nem szeretem a gyorsmászást. Másrészt nagyon komoly lemaradásban vagyok az élbolytól. Összesen húszan lehetnek ott az olimpián, és a válogatás elvileg úgy zajlik majd, hogy az Európa-bajnokság legjobb 5 helyezettje, vagy a világbajnokság legjobb nyolc helyezettje mehet. Akik ebben a körben benne vannak, nagyon jó nevű mászók, más szinten mozognak. (Megjegyzés: A konkrét kvótákat és kvalifikációs kritériumokat csak jövőre hirdetik ki - PL). Továbbra is koncentrálok arra, hogy boulderben és sportmászásban is fejlődjek. Viszont mivel a versenyzés az olimpia miatt mostantól valószínűleg abba az irányba megy majd el, hogy mindhárom számot nyomni kell, én egyelőre inkább a sziklára fogok koncentrálni. Még azt el tudom képzelni, illetve szeretném is, hogy jövőre egy szimpla boulder világkupán megnézem, hogyan tudok teljesíteni. Most a tél folyamán komoly felkészülést tervezek. Ha azt látom, hogy a világkupán boulderben vagy nehézségiben van rá esélyem, hogy nagyobb nehézség nélkül bekerüljek középdöntőbe-döntőbe, akkor azért arra ráfekszem, mert a műfalhoz egészen más kell, mint a sziklához.

Boulder Világkupa, Bécs Forrás: Farkas Tamás archívum
Boulder Világkupa, Bécs
Kép forrása: Farkas Tamás archívum

Szerinted létezik a most tervezett kombinációs versenyszámnál igazságosabb elosztása a mászó számoknak az olimpián? Tételezzük fel, hogy a NOB szándéka nem változik, és csak egy érmet osztanak.

Az optimális nyilván a három külön szám – három érem lenne. De így azért nehéz. A sportmászás talán a legkevésbé eladható. Nem biztos, hogy az átlag nézőt leköti, hogy valaki a fal tetején 4-5 percig mókol. Pedig ezt a szakágat nyilván többre értékelem, az teljesen hidegen hagy, ki hány másodperc alatt fut fel a falon. Legelőször talán egyedül a sportmászást akarták, mert látványos, dinamikus, és a laikus számára is egyszerűen érthető. Ha egy érem van, és mindhárom számot szeretnék, akkor objektíven nézve teljesen logikus, hogy mindhárom számot egyenlő súllyal kell értékelni. Ha egyetlen szakágat kellene kiválasztani, akkor inkább a boulder, mert abban benne van a mászás esszenciája, látványosabb és könnyebben eladható, mint az elölmászás.

Mennyit edzel egy héten?

Átlagban négy-öt edzésem van. Mostanában egyre többet erősítek. De pl. a 9a előtt csak másztam. Tavasszal 2,5-3 órákat másztam edzésenként. Talán 3 vagy 4 campus erősítést csináltam összesen. Nagyon rámentem fejben, hogy ezt meg szeretném mászni, másztam is sokat, és bár nem erősítettem, annyira erősen fókuszáltam fejben, hogy sikerült csak mászással is elérnem a teljesítéshez szükséges erőnlétet. Korábban voltak olyan időszakok, amikor többet edzettem. Most is az van, hogy hetente egyszer campusolok, és otthon húzódzkodgatok.

Egyéb kardio edzés, például futás?

Ja, persze, azt csinálom. Az számomra alapvető dolog. Pár éve kezdtem el futni, éreztem, hogy nem jó, ha csak mászok. Boulderek között sétálgatva rossz volt, hogy kifáradtam, ezen mindenképpen változtatni akartam. Úgy gondoltam, az a legjobb, ha kitűzöm célnak, hogy futok egy félmaratont. Egy-másfél hónapig hetente háromszor futottam, és miután megvolt a félmaraton, nem hagytam abba a futást. Éreztem a pozitív hatását.

Másfél hónap alatt készültél fel a félmaratonra?

Igen, és azóta futottam két vagy három félmaratont, amire egyáltalán nem készültem. A második félmaratonomnak úgy vágtam neki, hogy egy hosszabb kihagyás után három hétig heti egyszer lefutottam 10 km-t. Ez még nem is volt olyan megterhelő. Egy másik alkalommal úgy álltunk rajthoz, hogy előtte való nap Pozsonyban volt egy verseny, ahol döntőt másztam, és mindent kiadtam magamból. A harmadik pedig tavasszal volt. Egy barátommal elkezdtem járni a Hármashatár-hegyre futni, 10 és 15 km-es köröket. Azt éreztem, hogy az nagyon jó. A terhelés a 2-3-4 perces emelkedők miatt hasonlít a mászáséra. Egy köteles út kunszt része nagyjából eddig tart. Most ősszel volt egy újabb félmaraton, amit már a hegyen futottunk, ezért volt benne egy csomó szint. Abban is megdöglöttem, mert arra se készültem fel rendesen :)

Csak kíváncsiságból, mennyi volt síkon a legjobb félmaraton időd?

A második az 1 óra 35 perc lett, a harmadik 1:38. Ezek nem extrém idők, de nem készültem egyikre sem igazán.

Blut und Honig (9a), Höllental, Ausztria Forrás: Farkas Tamás archívum
Blut und Honig (9a), Höllental, Ausztria
Kép forrása: Farkas Tamás archívum

Említetted, hogy fejben nagyon ott kell lenni, ha nehezet mászol. Erre tudsz speciálisan tréningezni?

Igen, egy csomó dolgot tudnék mondani, amiket egyébként csinálok, de nem tudom, hogy kinek mi a jó. Nekem például versenyen nagyon hasznos, hogy odasétálok a boulderhez, és fejben végigmászom. Alap, hogy vizualizálod azt, amit csinálni fogsz. Ezzel kell kezdeni. Ha megvan az út, olyan szinten elképzeled magadban, mintha tényleg a valóság lenne. Oda kell képzelned magad, ahogyan feszülsz a mozdulatban. Ezzel adaptálod kicsit az agyadat ahhoz, hogy majd lesz ilyen, ott leszel, fáradtan, kicsi lesz a fogás, de a mozdulatot meg kell csinálni. Ha ezt fejben végig tudod játszani, akkor a valóságban is könnyebb lesz. A másik dolog, amit versenyeken alkalmazok, hogy a vizualizáció után kell pár másodperc, amikor mindent kiürítek. Megpróbálok teljes ürességig megnyugodni, nagy levegő, és utána indulhat a mászás.

Zenét szoktál hallgatni versenyre hangolódásként?

Nem.

Volt már komolyabb sérülésed?

Most éppen szenvedek egyel. Egy kétujjason meghúztam a mély ujjhajlító inamat a jobb kezemen. Lehet azért vele mászni, de kímélni kell. Tartottam vele két és fél hét szünetet.

Volt már olyan, hogy úgy érezted, vegyünk vissza, sok a mászás vagy az edzés?

Volt, igen. Anno, még az Everest Gym időszakban előfordult, hogy heti hat napot voltam lent mászni. Suli után hazamentem, aludtam egy kicsit, és lementem este hatra, mert mindenki akkorra járt. 11-ig-éjfélig másztunk, másnap megint suli. Emiatt kellett mindig délután aludni, mert rövid volt az éjszaka. Akkor azért egy idő után jelzett az ujjam, hogy elég volt. Elkezdett fájni. Ahogy bandukoltam hazafelé a suliból, éreztem, hogy „nem fog akkorát adni ez a mai mászás”. Azért persze lementem :) Végül lett egy fáradásos törés az ujjamban, ami miatt két és fél hónapot ki kellett hagynom. Utána persze kirobbanó motivációval jöttem vissza.

Aztán 2012-ben volt még egy ilyen. Hetente egyszer vagy kétszer kimentünk Bécsbe, a Kletterhalléba, a másik mentorommal, Kismartzi Gergővel. Szerdánként suli után, majd még este haza, másnap ugye suli. Emellett még hétvégén vagy szintén Kletterhalle, vagy kimentünk Misja Pecre (Szlovénia), ami szintén nincs közel, 600 km. Akkor leginkább a rengeteg autózásba fáradtam bele. Utána nyáron volt egy hosszabb túra Magic Woodba és Ceuse-be. A végén még maradhattunk volna, de egyszerűen már fizikailag nem bírtam. Általában fizikailag éreztem úgy, hogy sok volt a mászás, a szívem még vitt volna. Azóta egy csomó mindennel foglalkozok, úgyhogy beállt egy egyensúly. Van ugye a suli, mellette most járok táncolni. Több a társasági program, nem vagyok annyira ráfeszülve a mászásra. A csellót ugyan abbahagytam, 10 vagy 11 évig játszottam. Sok minden érdekel, de a mászás leginkább.

Az edzés mellett a táplálkozásra oda kell figyelned?

Oda kell, azért is, mert laktózérzékeny vagyok. Ezen túlmenően nem nagyon sikerül. Nem eszem annyira rosszul, de nem számolgatom a grammokat. Ez pedig biztosan segítene, mert refluxom van. De alapvetően természetes kajákat eszek.

Mit tanulsz egyébként?

Vegyészmérnöknek készülök.

Most, hogy megvan a 9a fokozat, maradt még cél?

Persze. Ez egyrészt csak egy darab 9a. Az első megmászója, Bernhard Fiedler, sok utat mászott 9a környékén, 9a+-t is, 8c+-t is többet. Rajtam kívül még egy srác ismételte ezt az utat, de szerinte ez csak 8c+. Szóval a 9a fokozat kissé vitatott jelen esetben. De több 9a-t mászni továbbra is célom, meg 9a+ is.

Van kiszemelt utad?

Van. A 9a+-os az a Schleierwasserfallon van, az Open Air (Tirol, Ausztria). Még Alex Huber mászta, szerinte 9a. Ondra ismételte, szerinte 9a+. Ez videó alapján nagyon tetszik, meg álltam is alatta, tekintélyt parancsoló út. 9a-ban inkább Spanyolországban lenne érdemes nézelődni. Illetve Ceuse-ben van a Three Degrees of Separation, amit Sharma nyitott. Van benne három nagy ugrás. Tavaly nyáron már megcsináltam a legnehezebb ugrást is, meg az összes mozdulatát, de az ugrást csak egyszer sikerült. Ennek a megmászása is az egyik álmom és célom.

Hol látod magad 20 év múlva?

Hú, az jó soká lesz, 42 éves leszek! Most pont válaszút előtt állok, hogy mennyire akarok a mászással komolyabban foglalkozni, például edzőként, később esetleg válogatott edzőként vagy edzőképzés vezetőként. Vagy a másik út a vegyész, biomérnök, ilyesmi. Kérdés, hogy mennyire tudnám a kettőt összeegyeztetni. Az biztos, hogy húsz év múlva is mászni fogok, ha a feltételek adottak. Szeretnék egy egzisztenciát kiépíteni, talán gyerekeim is lesznek. De a mászás marad!

Itt egy korábbi kisfilm, Tomi vs Zed is Dead:

Hirdetés