Manaslu-expedíció: áll az magyarok I-es tábora Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/05/04
A expedíció tagjai sikeresen kiépítették 5770 magasan az első magashegyi tábort. Öt napos rossz időt jósolnak a hegy környékére, így most legalább kétnapi pihenő áll a csapat előtt.
Hirdetés

Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Dr. Szabó Levente és Barna Dániel, az expedíció négy tagja pár nap alatt felhúzta az 5770 méteren álló I-es tábort (az alaptábor 4860 méteren áll). A magyar hegymászókon kívül jelenleg további 11 expedíció tartózkodik a hegy alatt, sőt már egy dél-koreai csoport (amely két koreai, egy iráni, egy portugál mászóból és egy sherpából állt) el is érte a 8156 méteres csúcsot. A kísérlet ugyanakkor két halálos áldozatot is követelt: egy dél-koreai és egy olasz hegymászó veszítette életét a csúcstámadás közben. Jelenleg öt napos rossz időt jósolnak a Manaslunál, az expedíció szerint azonban ragyogó napsütés uralkodik a hegy környékén. A tervek szerint – ha az idő nem romlik –Erőss Zsolt, Dr. Szabó Levente és Barna Dániel hamarosan nekiveselkednek a második tábor kiépítésének.  

Kollár Lajos jelentése (04.29.)

„Áll az I-es tábor 5770 méteren. Kezd elromlani az idő, de most úgyis két nap pihenő következik, vagy több. Még mindig elég sok hó van az alaptáborban, napi küzdés a sátrak helyreállítása, mert a délelőtti napsütés olvaszt bőven. Kisebb gyomorpanaszoktól eltekintve mindenki jól van, jó a hangulat. Két emberünk, Pasang és Namrung sherpák jól dolgoznak a tábor körül és a konyhában. Remélem, hogy a műholdas kapcsolat sokkal jobb lesz mint a Makalunál volt. Egyelőre nem panaszkodhatunk. A Manaslu olyan merészen és hirtelenül magasodik az utolsó település fölé, hogy az alaptáborból látni lehet a falu fényeit. Nem véletlen, hogy 1300 méter szintet kellett meredeken megtenni az alaptáborig. Elég is volt arra a napra. A nyolcezres karcsú tű alatt, barátságtalan, havas, huzatos, hideg alaptáborra leltünk. Mindegy, ez itt most ilyen."

 

 
Hirdetés