Kilian Jornet elhalasztja az Everest-rekordkísérletet Hír

Kilian Jornet elhalasztja az Everest-rekordkísérletet Hír

Pintér László
Pintér László
2016/09/15
A kedvezőtlen körülmények miatt egyetlen próbálkozás nélkül kényszerül hazatérni a Himalájából a katalán hegyifutó
Hirdetés

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, Kilian Jornet augusztus elején útra kelt, hogy megkísérelje rekordidő alatt megmászni a Csomolungmát.

A csúcsot az északi falon át, az alaptáborhoz legközelebb fekvő állandóan lakott településről, a Rongbuk-kolostortól indulva, szólóban, pótlólagos oxigén használata nélkül, a lehető legkevesebb felszereléssel, alpesi stílusban, táborlánc és serpák igénybevétele nélkül tervezte elérni. Ez a „Summits of my life” projektjének befejező epizódja.

Első nekifutásra a hegy volt az erősebb, bár ha jobban belegondolunk, ennek a végkifejletnek volt legnagyobb az esélye. Nem véletlen, hogy a nyári monszunidőszakot követően oly kevesen próbálkoznak a hegy megmászásával, hiszen rettentően nagy szerencse kell ahhoz, hogy a mászáshoz alkalmas körülmények legyenek a hegyen. Ami garantált, az a magány, de a vállalkozás ettől még nem lehetetlen, ahogyan azt néhány múltbéli siker bizonyítja.

Edzés Langtangban Forrás: Summits of My Life Facebook
Edzés Langtangban
Kép forrása: Summits of My Life Facebook

Edzés Langtangban (Fotó: Summits of my Life Facebook)

Kilian egy hetet töltött a nepáli Langtang-völgyben akklimatizációval, majd kis csapatával együtt átköltözött az Everest tibeti alaptáborába. Ahogyan a formája közeledett ahhoz, hogy alkalmas legyen az első próbálkozásra, úgy romlottak a körülmények a hegyen:

“Az első néhány hétben jól alakult az akklimatizációnk, és a hegyen is jó viszonyok uralkodtak. Ahogy azonban elkezdtük előkészíteni a csúcstámadást, elromlott az idő. A heves hóviharok következtében nagy mennyiségű hó halmozódott fel a hegyen. Hiába voltunk tehát jó fizikai kondícióban, a komoly lavinaveszély nem tette lehetővé a biztonságos mászást.”

Kilian tudta, hogy elsőre meglehetősen csekély az esélye a sikerre, ezért nem elégedetlen a szerzett tapasztalatokkal:

“Van bennünk csalódottság, hiszen megfelelően sikerült az akklimatizációnk és jó formában vagyunk, de egyszerűen túl nagy kockázatnak tettük volna ki magunkat. Mindennek ellenére azonban örülünk, mert összességében ez egy nagyon pozitív élmény volt, melynek során sokat tanultunk. Hihetetlen érzés egyedül lenni az Everesten, rajtunk kívül nem volt ott senki. Most hazamegyünk, kipihenjük magunkat, és tervezzük a folytatást. Azt hiszem, hogy ha visszatérünk, néhány dolgon változtatnunk kell, de ez egy nagyszerű tapasztalat volt, és egy kiváló lecke a következő alkalomra.”

Az, hogy mikor jön el a következő alkalom, egyelőre nem közölték.

Hirdetés