Két nyolcezres csúcs megmászása után hazaérkeznek a magyarok Hír

nso.hu
2007/08/27
Bár a nagy cél, a K2 megmászása nem sikerült az utóbbi csaknem két hónapot a pakisztáni Karakorum-Himalájában töltő, 11 tagú magyar csapatnak, két másik nyolcezer méternél magasabb csúcs meghódítása után mégis a hazai alpinizmus történetének legeredményesebb vállalkozásának nevezhetjük az expedíciót.
Hirdetés

A hegymászók hétfőn repülőre szálltak Iszlamabadban, és kedden 9:30-kor érkeznek meg Bécsbe, majd onnan Budapestre.

Bár az időjárás nem igazán fogadta a kegyeibe ebben az évben a Karakorumban tartózkodó alpinistákat, a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció tagjai közül hatan megmászták a 8068 méter magas Hidden Peak et, négyen pedig a 8047 méteres Broad Peak et.

A nagy cél, a K2 meghódítása sajnos nem sikerült. Az ok: az egynapi járóföldre lévő Gasherbrum I. megmászása túl sok időt vett igénybe a rossz időjárás miatt, így a 8611 méteres „kegyetlen hegynél” alig több mint egy hetet tölthettek el a magyarok . Ez alatt az egy hét alatt az időjárás nem engedte meg a csúcstámadást.

A K2 helyett ugyanakkor sikerült megmászni a szomszédos Broad Peak et, amelynek a csúcsát Erőss Zsolt, Ugyan Anita, Csollány Katalin és Sterczer Hilda érte el augusztus 11-én.

A Hidden Peak et először Mécs László mászta meg egyedül július 20-án, majd 29-én Erőss Zsolt, Ugyan Anita, Csollány Katalin, Sterczer Hilda, Csizmadia Péter és Tarjányi István is feljutott a tetőre.

A magyarok utóbbi tíz napja a levonulás jegyében telt, a „világ tetejéről” vissza kellett térniük Skardu ba, majd a Karakorum Highway en át a fővárosba, Iszlamabad ba.

Ami a K2 -t illeti, augusztus 21-én hatalmas orosz sikernek tapsolhatott a hegymászó-társadalom.

A gazdag és nagy létszámú expedíció a félelmetes Nyugati falon hosszú heteket dolgozott, és bár többször úgy tűnt, hogy a gigntikus vállalkozás nem sikerülhet, az oroszok közölték: nem tágítanak, amíg fel nem jutnak a csúcsra.

Végül összesen hét táborból álló lánc kiépítése után, rettenetes erőfeszítések árán Andrej Marijev és Vagyim Popovics augusztus 21-én reggel a csúcsról hívta rádióján a társakat.

Később feljutott a csúcsra Nyikolaj Tomjanyin, Alekszej Bolotov, Gleb Szokolov, Jevgenyij Vinogradszkij, Viktor Vologyin, Gennagyij Kirijevszkij, Vitalij Gorelik, Pavel Sabalin és Iljasz Tukvatyulin is, tehát összesen 11 ember.

A Nyugati fal megmászását – annak elképesztő meredeksége és életveszélyes volta miatt – lehetetlennek tartották a K2-n.

Visszatérve a magyarokra, a Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Mécs László, Vörös László, Csíkos József, Tarjányi István, Ugyan Anita, Csollány Katalin, Sterczer Hilda, Csizmadia Péter, Juhász Bálint összeállítású csapat  kedden 15 órakor , közvetlenül a hazatérés után sajtótájékoztatón számol be élményeiről a VIII. kerületi Építész Pincében (Ötpacsirta u. 2.).
Hirdetés