Igényes mászókalauz készült Magyarország szikláiról

Igényes mászókalauz készült Magyarország szikláiról

Pintér László
Pintér László
2016/09/16
Tiboldi András és Babcsán Gábor szerkesztésében, igazi csapatmunka eredményeként, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség támogatásával csodálatos munka született.
Hirdetés

Magyarország szikláin

Szerdán, a Monkey Boulder mászóteremben tartotta új kiadványa, a Dunazug szikláin hivatalos bemutatóját a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség. A premieren az alkotókon és közreműködőkön kívül szép számmal jelentek meg „szakmabeli” érdeklődők is.

Dunazug_kaller_06_TSZ.jpg Forrás: Ványai Kovács Sándor
Szakmai közönség
Kép forrása: Ványai Kovács Sándor

Van még fotó, katt a képre!

Kandrács Ildikó, az MHSSZ elnöke méltatta az alkotók fáradhatatlanságát és rugalmasságát, hogy a szűk határidő ellenére is profi munkát végeztek. A szerkesztők, Tiboldi András és Babcsán Gábor érdekes, a kulisszatitkokat is bemutató előadás során avatták be a nagyérdeműt a kiadvány készítésének többéves folyamatába (az első falrajzokat Gabáék már 2010-ben elkészítették). Egyértelműen átjött, hogy hatalmas munka rejlik az elkészült kalauz mögött. Persze amint kézbe fogjuk és elkezdjük forgatni a kétkötetes művet, erre magunktól is rá fogunk jönni.

Dunazug sziklamászó kalauz 2016 Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
Dunazug sziklamászó kalauz 2016
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

Van még fotó, katt a képre!

A kalauz a Dunazug-hegység kéttucatnyi mászóhelyének nagyjából 1000 útját ismerteti – és még így sem fért bele minden a két kötetbe. Információtartalmát tekintve történelmi áttekintést is kapunk, hiszen az összes tradicionális mászóhely benne van, olvasmányos szöveges ismertetővel, megszámlálhatatlan fotóval (kortárs és archív) és falrajzzal, továbbá az egyes mászóutaknál az első megmászók megjelölésével. Különlegessége, hogy kétnyelvű: a fontosabb információkat angolul is megtaláljuk benne.

Urbanics Áron előszavával, Babcsán Gábor társszerkesztésében Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
A kiadványban természetesen a hazai sportmászás két alapító atyja, Babcsán Gábor és Urbanics Áron is helyet kapott
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

Van még fotó, katt a képre!

A kiadvány elkészítésében Babcsán Gáboron és Tiboldi Andráson kívül közreműködött – tényleg csak néhány nevet kiemelve – Urbanics Áron, Nádasdi Oszkár, Neidenbach Ákos, Zupán Tamás, Kosztin Arnold, Kangyal András és Bubb Ferenc is. A kétkötetes mű igazi csapatmunka eredménye, amely meggyőződésem, hogy nemzetközi szinten is bárhol megállja a helyét, sőt.

Mászókalauz megrendelés

A Dunazug szikláin mászókalauz kizárólag a készítést támogató hat vállalkozásnál és szervezetnél szerezhető be:

a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnél, űrlap kitöltésével  

vagy a Tengerszem webshopjában itt

Korunk digitális világában ez a nyomtatott kiadvány mindenképpen üde színfolt, és nagyon örülnénk, ha ennek a minőségi és igényes munkának lenne folytatása. Erre azonban csak akkor lesz lehetőség, ha a hivatalos csatornákon keresztül megvásároljátok a kalauzt, és nem beszkennelt példányok forognak kézről kézre.

Íme néhány szemelvény a könyvből, lapozzatok bele!

dunazug_1_kotet_8-9.jpg Forrás: Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség
Dunazug szikláin mászókalauz 2016
Kép forrása: Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

Van még fotó, katt a képre!

Fotók:
Tengerszem Sport - Ványai Kovács Sándor
Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség
Mozgásvilág - Pintér László

Hirdetés