Menü

2012.04.20.     Hozzászólás 0

Himalája Expedíció

Himalája Expedíció: a csapat kalandos mászás után már az alaptáborban

A csapat havazásra érkezett az alaptáborba


Az expedíció megérkezett az Annapurna alaptáborába. A mászás kalandos és nehéz volt, nem ritkán meredek hófalakon kellett felmászniuk, míg három napos túra után megérkeztek a 4200 méter magas alaptáborba (Base Camp). Ez az eddigiekhez képest alacsonyan van, viszont pihenés szempontjából teljesen ideális, lévén az alacsonyabb régiók miatt jól lehet majd regenerálódni.

 

Kollár Lajos levele (04.19.): "Megérkeztünk az alaptáborba, ilyen kalandos felmenetelünk még nem volt! Alaposan kimásztuk magunkat, nem beszélve a teherhordóinkról, akik 40-50 kilóval jöttek utánunk a meredek hófalakon. Tapostuk és vágtuk nekik a lépéseket három napon keresztül, meredek, több száz méteres szakadékok fölött. Teherhordóinknak, a tegnapi visszaindulásuk előtt, rendkívüli, fejenkénti 1000 rúpiás különjutalmat szavaztunk meg. Igazi, izgalmas mászás volt, itt fönt meg egy jó kis havazás fogadott minket. Ma reggelre viszont ragyogó napsütésre ébredtünk.

 

Ez a följövet technikailag felérhetne az Annapurna megmászásával is, csak 4000 méterrel lejjebb. Festői táj, igazi Himalája-környezet. Ez a harmadik expedíciónk a régióban a Dhaulagiri (2006) és a Manaslu (2008) után, és nagyon hasonló a táj, vad és szélsőséges. A már itt lévő három expedíció jóval előbb érkezett, és holnap (04.20.) már csúcstámadással próbálkoznak. Okosan és tehetősen Ők helikopterrel érkeztek március 26-án, kihagyták ezta fenséges kalandot. Mindenesetre Nekünk az akklimatizáció terén rendkívül hasznos volt, az igen jól és örvendetesen sikerült trekkingtúra az 5400 méteres Thourung-hágón át, plusz a technikás följövet. A BC 4200 méteren van, igen alacsony a többiekhez képest, viszont jó és hasznos pihenési magasságot biztosít!

 

Expedíciónkat kezelő Seven Summit Treks iroda emberei (vannak vagy tízen, nagy hangzavarral, köztük régi ismerősök is. Éppen a főszakács ismert fel a Makaluról) a legnagyobb kényelemben és esetleges félreértésekben tartanak Minket. De panaszra semmi okunk, a közösségi sátorban még szőnyeg is van!

 

További tervek: ma pihenés, holnap 1-es tábor és holnapután -talán- a kettes. Közben izgalommal várjuk a holnapi csúcstámadás eredményét, annál is inkább, mert napi, erős havazások vannak."