A szél legyőzte Klein Dávidot

A szél legyőzte Klein Dávidot

Pintér László
Pintér László
2017/05/26
Az Everest megint megmutatta, hogy hiába a tökéletes expedíciós háttér, a tökéletes fizikai és mentális kondíció, ha az időjárás nem passzol, nem lehet pótlólagos oxigén használata nélkül feljutni a csúcsára. Klein Dávid az éjszaka sötétjében, viharos szélben, -40 fok alatti hőérzet mellett gyakorlatilag esélytelen volt az elemekkel szemben.
Hirdetés

Szél

Ez volt a legtöbbször elhangzott szó a Mount Everest idei tavaszi szezonja során. Egyszerűen nem akart szűnni, hiába látszottak néha ígéretes ablakok az előrejelzésben. A megszokottól eltérően ezúttal az északi oldal kínált több lehetőséget, de azok is csak nyúlfarknyiak voltak. Északról három, délről egyetlen mászás született pótlólagos oxigén használata nélkül. Egy mászó belehalt a kísérletbe. Az oxigénnel mászók közül viszont sokan elérték a csúcsot.

Klein Dávid Suhajda Szilárd társaságában idegőrlően hosszú ideig várakozott az Everest alaptáborában a megfelelő időjárási ablakra várva. Végül május 23-án elindultak felfelé, hogy kihasználják az ígért néhány napos jó időt.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Klein Dávid és Suhajda Szilárd
Kép forrása: Magyar Everest Expedíció 2017

Klein Dávid és Suhajda Szilárd (Van még fotó, katt a képre!)

A bizakodó hangulatot azonban elég hamar egy váratlan, drámai fordulat szakította meg: az addig remek formában lévő Suhajda Szilárd a 2-es táborban rosszul lett, hányt, hasgörcsök gyötörték. Úgy gondolta, hogy azzal segít a legtöbbet az expedíciónak, ha visszafordul. Fizikailag és lelkileg is megtörten ért vissza az alaptáborba, ahonnan teljes maradék erejével igyekezett támogatni Dávidot. Ő ugyanis egyedül folytatta.

Május 25-én felmászott a 3-as táborból a Déli-nyeregben lévő 4-es táborba, 7980 méteren. Innen eredeti tervei szerint 18:00 órakor indult volna tovább, hogy beelőzze a kereskedelmi expedíciók mászóit. A szél azonban várakozásra kényszerítette: végül helyi idő szerint 20:45-kor indult el a csúcstámadásra.

Klein Dávid Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Klein Dávid
Kép forrása: Magyar Everest Expedíció 2017

Klein Dávid (Van még fotó, katt a képre!)

A szél azonban ismét felerősödött, és a hideg éjszakával kombinálva halálos ellenségként fenyegetett. Dávid egy ideig dacolt vele, de néhány órányi küzdelem után már komoly egészésgkárosodást kockáztatott. Dávidnak és az őt kísérő két filmes serpának sem maradt más választása, minthogy 8115 méterről visszatérjenek a 4-es tábor viszonylagos biztonságába, és megvárják a napkeltét az ereszkedéshez.

Klein Dávid a csúcstámadáskorM Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Klein Dávid a csúcstámadáskor
Kép forrása: Magyar Everest Expedíció 2017

Klein Dávid a csúcstámadáskor (Van még fotó, katt a képre!)

Az expedíció folytatásával kapcsolatban egyelőre nem közöltek hivatalos álláspontot, de nagy valószínűséggel ez volt az első és egyetlen lehetőségük, hiszen egy ilyen megterhelés után a szervezetüknek többnapnyi regenerációra van szüksége. A szezon viszont már e hét végén befejeződhet.

Őrült szezon a Himalájában

A szokottnál is nehezebb feladat elé állította a Mount Everest ebben a tavaszi szezonban a csúcsának eléréséről álmodó hegymászókat. Az expedíciók előrejelzéseit készítő meteorológusok egybehangzó véleménye szerint évtizedek óta nem volt ilyen kiszámíthatatlan az időjárás a hegyen, főleg annak nepáli oldalán. A helyzet a többi nyolcezresen sem volt rózsás, nagyon kevés csúcssiker született.

A Mount Everestet legkönnyebben a május közepétől május végéig terjedő időszakban lehet megmászni. A vállalkozás persze ilyenkor sem könnyű. A hegymászók már április folyamán megérkeznek a hegy lábához, és akklimatizációs mászásokkal szoktatják hozzá szervezetüket a nagy magassághoz. Ha minden jól megy, és nem dönti le őket magashegyi betegség, gyomorfertőzés, vagy egyéb nyavaja, akkor nagyjából egy hónap alatt kerülnek olyan fizikai állapotba, hogy eséllyel próbálkozzanak a csúcs megmászásával. Azok, akik ehhez pótlólagos oxigént sem akarnak használni, sokkal nehezebb helyzetben vannak, ugyanis nekik szinte tökéletes időjárási körülményekre (szélcsendre és csapadékmentes időre) van szükségük. Az oxigénhiányban szenvedő szervezet nem tud annyit fűteni, ezért az oxigénnel mászókkal szemben sokkal rosszabba  hidegtűrése, ugrásszerűen megnő a fagyási sérülés veszélye. Ilyen körülmények viszont jó esetben néhány napig állnak fent, ezt nevezik időjárási ablaknak. Idén ebből inkább csak néhány órásakat adott a hegy.

Suhajda Szilárd a Khumbu-jégesésben Forrás: Magyar Everest Expedíció 2017
Suhajda Szilárd a Khumbu-jégesésben
Kép forrása: Magyar Everest Expedíció 2017

Suhajda Szilárd a Khumbu-jégesésben. Háttérben Klein Dávid (Van még fotó, katt a képre!)

Bár viszonylag sok hegymászónak sikerült elérnie a csúcsot az elmúlt három hétben, szinte mindannyian pótlólagos oxigén használtak. A hegy északi, Tibet felőli normál útján eddig mindössze hárman jutottak fel oxigénpalack használata nélkül: a szlovák Peter Hámor, a román Horia Colibasanu és a katalán Kilian Jornet. A déli, nepáli normál úton, ahol a Magyar Everest Expedíció is próbálkozik, éppen a mai napon jutott fel az első hegymászó pótlólagos oxigén használata nélkül, egy kereskedelmi expedíció keretében.

Nem véletlen, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd ilyen sokáig várt a csúcstámadással. Az a maroknyi hegymászó, aki palack nélkül szeretne feljutni, mind most indult a végső ostromra az északi és a déli normál úton egyaránt (mindkét oldalon 3-3 mászóról van szó). Két nappal ezelőtt két német mászó fordult vissza a déli hármas táborból, mert túl erősnek találták a szelet és kedvezőtlennek az előrejelzést. Klein Dávidék ekkor még a 2-es táborban voltak, ők felfelé indultak, csakúgy, mint a másik három ismert mászó (Elisabeth Revol, Ferran Latorre és Yannick Graziani), akik Dávidékat egy nap lemaradással követték.
A következő két napban eldől, hogy sikerrel járnak-e.

A hegy évente átlagosan hat emberéletet követel, és eddig pontosan hatan haltak meg a Mount Everesten a tavaszi szezonban. A minap elterjedt „Újabb négy halottat találtak a Déli-nyeregben” hír úgy tűnik, szerencsére tévesnek bizonyult. A hegyen sokszor pontatlan az információáramlás.

A nepáli és kínai hatóságok összesen 509 külföldi számára adtak ki mászóengedélyt (ehhez 543 serpa segítsége társult). A legfrissebb információk szerint a tavaszi szezonban eddig 503 sikeres csúcsmászást könyvelhettek el az Everest krónikásai (Nepál: 179 külföldi és 203 serpa; Tibet: 60 külföldi és 61 serpa). Ebből mindössze négy történt pótlólagos oxigén használata nélkül. Jelenleg is mozognak még expedíciók a hegyen, továbbá nem mindenki jelentette még be a sikeres csúcseléréseket, szóval ez a szám még biztosan nőni fog.

A tavaszi szezonból már csak néhány nap van hátra, 28-ára komolyabb havazást jeleznek előre a meteorológusok, amely minden bizonnyal a mászóidény végét jelenti. Persze, idén az Everest időjárásával kapcsolatban semmiben sem lehet biztos az ember.

Hirdetés