Elképesztő gleccseromlás videón Hír

Elképesztő gleccseromlás videón Hír

Pintér László
Pintér László
2016/03/10
A patagóniai Perito Moreno-gleccser ismét lélegzetelállító bemutatóval kápráztatta el a természet csodáit kedvelőket.
Hirdetés

A Los Glaciares Nemzeti Park, és ezen belül is a Perito Moreno-gleccser az egyik legkedveltebb turistalátványosság Argentínában. A gleccser a dél-patagóniai jégmező 48 jégfolyamának egyike.

A 30 km hosszú Perito Moreno az Argentino-tóba torkollik, mintegy 5 km széles és 60 m magas falat emelve a víztükör fölé. Tökéletesen megfigyelhető a gleccserborjadzás, de a gleccser ennél komolyabb erődemonstrációkat is szokott tartani. Mivel egyike a régió növekvő gleccsereinek, az előrenyomuló jég sokszor elzárja a tó lefolyását, így nagy mennyiségű víz halmozódik fel mögötte. Amikor a nyomás már annyira megnő, hogy a jégfal nem tud neki ellenállni, a hatalmas víztömeg szétroppantja a jégfalat és bömbölve tör utat magának. Ez a jelenség periodikusan (átlagosan 4-5 évente) ismétlődik.

Ezúttal egy természetes jéghíd omlott össze a gleccser nyelvénél. Az eseményre számítani lehetett, így a rengeteg turista mellett tévéstábok is voltak a helyszínen. Nekik köszönhetően most a mi lábunk is a földbe gyökerezett.

 

Hirdetés